Természetes nyugtató módszerek karácsonyra: pszichiáter beszélt a lehetőségekről
Az idei karácsony más lesz, mint a többi, érdemes ebben a nehéz időszakban a testi és lelki egészséget is egyaránt óvni.

szorongás karácsony
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nagymértékben megnőtt a nyugtatók felírása a járványhelyzet miatt, melyekből a patikák is komoly mennyiségeket rendeltek be az év végére.

Dr. Katona Edit pszichiáter, homeopata enyhébb esetekben inkább természetes szorongáscsökkentő és egészségmegőrző megoldásokat javasol az ünnepekre.

Az apró változtatások segíthetnek

- 2020-ban a legtöbb lelki probléma saját környezetemben, praxisomban a szociális kapcsolatok megváltozásából fakadt: hol túl sok, hol túl kevés volt belőle. Folyamatos dilemmát jelentett, kivel és mikor találkozhatunk. Voltak olyan hetek, amikor pácienseim főként lelki támogatás, együttérzés, informálódás igényével érkeztek hozzám, és jellemzően nem volt szükségük gyógyszerre - foglalta össze az idei évet dr. Katona Edit pszichiáter, aki szerint a legfontosabb tudatosítani magunkban, a világ folyton változik, és a jelenlegi nehéz időszak is egyszer elmúlik.

GettyImages-481599859
Fotó: Digital Light Source / Getty Images Hungary

- Tapasztalatom szerint mindössze öt dolog kell ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben: kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék, alvás, kellően megválasztott fizikai aktivitás és lelki feltöltődés. Ha ezekre odafigyelünk, kevésbé viselnek meg a körülöttünk zajló események - mondta dr. Katona Edit.

Segítség az online térben

- A telemedicina, távterápiák kiválóan működnek, mellette pedig aktuálissá váltak a meditációs, légzés- és relaxációs technikák, mint az autogén tréning, mellyel szelíden és gyorsan megnyugtathatjuk a testünket és lelkünket. A tudatosjelenlét-gyakorlatok, valamint a figyelemtréning is elérhetők a világhálón, segítik kezelni a ránk zúduló információkat - sorolta fel a lehetőségeket a terapeuta, felhívva a figyelmet arra, hogy a kritikus időszakok előhívják az emberekből a segítőkészséget. Ennek köszönhetően ingyenes kurzusok érhetők el a neten. De remek ajándékötlet lehet az online egyéni fitnesz- vagy jógaóra is.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Mindezek mellett a szabadban történő mozgás is nélkülözhetetlen. A túra, a futás vagy séta a természetben, erdőben, vízparton - akár mínusz fokban is -, erősíti az immunrendszerünket, és feltölti a lelkünket - tette hozzá a pszichiáter.

Ilyen a mániás depresszió: egy nő rajzokon keresztül mutatta meg az érzéseit

A bipoláris zavar tüneteiről sokszor a betegek nem tudnak beszélni, éppen ezért valamilyen más kifejezőeszközt kell találni érzelmeik megmutatására.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük