Elmúltál 40, és gyakran szorongsz? Súlyos csontritkuláshoz is vezethet a depresszió

A depresszió és a csontritkulás közötti kapcsolatot kutatások támasztják alá.

Csontritkulás és depresszió
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A csontritkulás népbetegség, világszerte rengeteg embert érint. Bár a nők vitathatatlanul veszélyeztetettebbek, a férfiakat sem kíméli az elváltozás, amely általában 45 éves kor felett jelentkezik, ráadásul sokáig tünetmentes is lehet.

Sok tényező tehető felelőssé a kialakulásáért, olyan is, amiről rendszerint kevesebb szó esik a csontok sűrűségének csökkenésével kapcsolatban. Ilyen rizikófaktor például a depresszió. 

Alattomos betegség

A csontritkulás, más néven oszteoporózis a csontállomány mennyiségének és minőségének csökkenése. Az elváltozás sokáig semmilyen tünetet nem produkál, ezért néma kórként is szokták emlegetni. A betegek általában egy baleset következtében létrejövő törés miatt szembesülnek vele.

A csontokban fiatal- és időskorban is zajlanak az épülési és lebontási folyamatok, azonban amikor az arány megbomlik, és a lebontás válik hangsúlyossá, megindul a csontsűrűség csökkenése. Ez az életkor előrehaladtával természetesnek számít, viszont túlzott méreteket is ölthet. A csúcs-csontsűrűség általában harmincéves korban áll be, eddig mindenképp érdemes a csontokat erősítő testmozgást végezni.

GettyImages-1204666740
Fotó: Luis Alvarez / Getty Images Hungary

Az oszteoporózisra hajlamosító tényezők között a genetikai hajlam, a dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás, valamint a hormonális működés zavarai, eltérései is szerepelnek. A nők a menopauza okozta ösztrogénszint-csökkenés miatt különösen érintettek a betegségben. Bizonyos szteroidok hosszas szedése is károsítja a csontállományt. A csonttörések általában a háti és az ágyéki csigolyákban, valamint a combnyaknál és a csuklónál jelentkeznek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Depresszió és csontritkulás

A depresszió és a szorongásos állapotok sok betegség okozói lehetnek. Ez persze fordítva is igaz: a krónikus kórképek gyakran vezetnek mentális zavarokhoz. A csontritkulást és a depressziót számos kutatás összekapcsolta már. Ezek főként arra a következtetésre jutottak, hogy a krónikus szorongással élő középkorú nők esetében gyakoribbak a csonttörések, mint azoknál, akik nem szenvednek mentális betegségtől.

A súlyos depressziót alacsonyabb ösztrogén-, illetve tesztoszteronszint jellemzi, ez fokozza az oszteoporózis kialakulásának kockázatát. A folyamatos szorongásnak és alváshiánynak, alvászavaroknak kitett személyek kortizolszintje megemelkedik, a kortizol pedig a szervezet fő stresszhormonjaként a lebontó anyagcsere-folyamatokat támogatja.

GettyImages-482147011
Fotó: Jose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

A psziché állapota az immunrendszer működését befolyásolja, amelynek megváltozott működése a csontok anyagcseréjére is hatással van. Összességében elmondható, hogy a depresszió és a csontritkulás sok szálon kapcsolódnak egymáshoz.

Súlyos depresszióval küzdőkkel találkozva tehát mindenképp érdemes csontritkulásra gyanakodni, hogy időben elkezdhető legyen a terápia, amely segít megőrizni a csontok épségét, kivédve a töréseket, amelyek tovább nehezítenék a szorongó mindennapjait. A mentális zavarral élők környezetére nagy felelősség hárul, hiszen nekik kell észrevenniük a figyelmeztető jeleket, majd segíteniük az illető felépülését.

A depresszió első látványos tünetei

Vannak olyan tünetei a depressziónak, amiket laikus szemmel is észre lehet venni. Ezek segítenek felismerni a bajt, hiszen a beteg sokszor még a családtagjaival sem osztja meg a problémáját, azonban segítségre biztosan szüksége van.

A depresszió látható tünetei: alvászavar és testsúlyváltozás is jelezheti

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük