Hogyan akadályozzák meg az elhízást a csípős ételek? A kapszaicinban rejlik a titok
A kapszaicin, azaz az ételek csípősségért felelős anyagának bélflórára gyakorolt hatását vizsgálták a kutatók, biztató eredményt kaptak.
A kapszaicin fogyást elősegítő tulajdonságát már több kutatásban elemezték, azonban egy 2020-ban publikált tanulmányban a bélflórára gyakorolt hatását is megvizsgálták. A titok, úgy tűnik, a gyomorban rejlik.
A chilipaprika aktív összetevőjének valóban hízást gátló hatása van, ráadásul úgy néz ki, zsíros étrend mellett is hatékonyan működik. Ennek hatásmechanizmusait rágcsálókban és más fajokban széles körben tanulmányozták.
A kapszaicin hatása a bélflórára
Az új kísérlet során magas zsírtartalmú táplálékon élő egereknél kimutatták, hogy a kapszaicin fogyást eredményezett náluk. De mitől ilyen különleges ez a vegyület, hogyan kapcsolható össze a súlyvesztéssel?
Az egereket három csoportba osztották a 12 hetes kísérlet alatt. Az egyiküknek alacsony zsírtartalmú, a másiknak normális, a harmadiknak magas zsírtartalmú táplálékot adtak a tudósok. A kutatás alapját az adta, hogy több tanulmányban következtettek a bélflóra által termelt rövid szénláncú zsírsavak kapcsolatára a fogyással, a gyomor mikrobáival és a zsírraktározással. Rövid szénláncú zsírsavnak számít például az ecetsav is, ami csak telített változatban található meg, és jól oldódik zsírban. Kiderült, hogy ezekhez a zsírsavakhoz a kapszaicinnak is köze van.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A bélflóra vizsgálata közben felfedezték, hogy megnövekedett az Akkermansia, Prevotella, Bacteroides, Odoribacter, Allobaculum, Coprococcus bélbaktériumok száma, és csökkent a Desulfovibrio, Escherichia, Helicobacter és Sutterella baktériumok mennyisége, amelyek a gyomorproblémákért, puffadásért felelnek. Nem véletlen, hogy főleg a keleti konyhákban, ahol sok helyen még a mai napig nem megfelelő higiéniás körülmények uralkodnak, tradicionálisan erős, fűszeres ételeket szolgálnak fel. A chili veszélyes baktériumokat képes kiiktatni a szervezetből.
A vegyület arányaiban megnövelte azokat a baktériumfajokat, amik rövid szénláncú zsírsavakat állítanak elő, ezáltal megnövekedett a bél-acetát és a propionát koncentrációja, amelyek pozitívan hatnak az elhízás megelőzésére és kezelésére. A kutatás eredménye bizonyítja, hogy a kapszaicin amellett, hogy csökkenti a táplálék iránti sóvárgást, a bélbaktériumok arányainak változása révén is elősegíti a fogyást.
A felfedezés nemcsak a diétázóknak szolgál jó hírrel, de olyan betegségek kezelésében is hasznosíthatják a jövőben, mint a metabolikus szindróma veszélyes anyagcserezavara.
Amiktől folyamatosan fogyni fogsz: laktató, lassú felszívódású vacsorák
Az itt felsorolt fogások mind szénhidrátszegények, és nagyon jót tesznek a fogyókúrádnak, ráadásul isteni finomak, és azt biztosan nem lehet mondani rájuk, hogy unalmasak.
(Képek forrása: Getty Images Hungary)