Hogyan befolyásolják a bélbaktériumok a fogyást? A mikrobiom működése a súlyvesztés kulcsa

A mikrobiom baktériumai szerepet játszanak az emésztési és anyagcsere-folyamatokban, ráadásul a vércukorszintet is szabályozzák.

Bélbaktériumok és fogyás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ember bélrendszerében 100 millió baktérium, akár 1000 különböző törzs is megtalálható, ez 40 ezer milliárd baktériumsejtet jelent. Vagyis a testünkben több baktériumsejt van, mint emberi sejt. Ezek a bélbaktériumok, melyek együtt alkotják a mikrobiomot, vagyis a bél élővilágát, elképesztően fontosak az immunrendszer egészsége és a fogyás szempontjából.

A bélbaktériumok java a vastagbél egy adott szakaszán található, és mindegyiknek más szerepe van a testünk működésében. Úgy dolgoznak, akár egy különálló szerv, és együttesen akár 1-2 kilót is nyomhatnak.

A mikrobiom és a fogyás

Nem csoda, ha ez az elképesztően fontos, akár szervnek is tekinthető organizmus, amely önálló mikroorganizmusokból áll, komoly hatást gyakorol arra is, milyen hatékonysággal működik az ember emésztése és anyagcsere-folyamatai. 

hormonok-bélrendszer-belbakteriumok-mikrobiom
Fotó: Milena Shehovtsova / Getty Images Hungary

A bélrendszerben nemcsak hasznos, de kártékony baktériumok is találhatóak, és ezek mennyiségének kiegyensúlyozatlansága - vagyis diszbiózisa - akadályozhatja a fogyást, hiszen míg egyes baktériumok támogatják, mások gátolják a súlyvesztés folyamatát.

Számos tanulmány foglalkozik vele, hogy az olyan egypetéjű ikrek, melyeknek egyik fele normál súlyú, a másik elhízott, általában nagyon különböző mikrobiom-összetétellel rendelkezhetnek. Ez azt mutatja, hogy a bélflóra nem genetikusan öröklődő. Egy kutatásban, melyben az elhízott iker bélbaktériumait egy egérbe helyezték, azt találták, hogy az egér is jobban hízott, mint az a példány, mely a normál súlyú iker bélbaktériumaiból kapott. Ez bizonyítja, hogy az ember mikrobiom-összetétele komoly szerepet játszik abban, hogy hízékony vagy sem.

belflora
Fotó: ChrisChrisW / Getty Images Hungary

A gyomor mikrobiom-összetétele a vércukorszint szabályozásában is részt vehet, ez pedig hatással lehet az egyes és kettes típusú diabétesz kialakulására. Egy viszonylag új tanulmány, amely 33 olyan újszülöttet figyelt meg, amelyeknek genetikai hajlamuk volt az egyes típusú diabéteszre, azt találta, hogy a mikrobiom diverzitása drámaian csökkent a betegség megjelenése előtt. Azt is megfigyelték, hogy néhány kártékony baktérium szintje kifejezetten megugrott, mielőtt a cukorbetegség felütötte a fejét.

Egy másik tanulmány azt találta, hogy annak ellenére, hogy egyes emberek azonos ételeket fogyasztottak, a vércukorszint emelkedésében drámai különbségek voltak tapasztalhatóak, ezt pedig a tudósok egy része a mikrobiom különböző összetételének tulajdonítja. A vércukor nagy kilengései farkaséhséget, falási rohamokat is okozhatnak, ezért közvetlenül is hatást gyakorolhat a hízásra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Szerencsére a mikrobiom összetétele nem állandó, étkezéssel lehet rajta változtatni. A prebiotikus ételek fogyasztásával táplálni lehet a vastagbélben élő hasznos baktériumokat, míg a probiotikus ételek hasznos baktériumokat juttatnak a vastagbélbe, így segítenek fokozni a diverzitást.

Mikrobiom helyreállítása étrenddel

Összegyűjtöttük, melyek azok a probiotikus és prebiotikus ételek, melyek segíthetnek visszaállítani a bélflóra egyensúlyát. Fogyasztásuk pedig közvetve hozzájárulhat a fogyáshoz is.

9 étel, ami optimálissá teszi a mikrobiom működését: fogyasztanak, és a bélflórának is jók

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük