Hatékonyan csökkenti az étvágyat, és tele van rostokkal: így hat a testre napi egy csésze kakaó
Napi egy csésze kakaónak számos áldásos hatása ismert a szervezetre nézve.
A kakaó már évszázadok óta népszerű ital, és nem csak az íze miatt közkedvelt, hanem az egészségre gyakorolt pozitív hatásai ugyancsak figyelemre méltóak. Az utóbbi években egyre több kutatás foglalkozott a kakaó egészségügyi előnyeivel, amikről érdemes tudni.
A kakaó hatásai
A kakaó fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, már napi egy csészével hatékonyan növelhető például a rostbevitel. A magyar lakosság többségének a napi rostbevitele jóval elmarad ajánlott mennyiségtől, ami 25-30 gramm. A kakaópor körülbelül 28%-ban rostot tartalmaz, amivel jelentősen hozzájárulhat a napi szükséglet kielégítéséhez.
A rostban gazdag étrend bizonyítottan elősegíti a napi kalóriabevitel csökkenését, mivel elnyújtja a jóllakottságérzetet. A rost lassan emészthető, így kevesebbszer tör az emberre a nassolás iránti vágy, stabilan tartja a vércukrot, ami az inaktív életmód mellett a súlygyarapodás egyik legfőbb oka.
A kakaópor étrendhez való hozzáadása javíthatja a figyelmet, a munkamemóriát, azaz a rövid távú emlékezetet és az általános kognitív funkciókat is, amit még alváshiány vagy alvászavar esetén is segíthet helyreállítani.
Az immunerősítésben is szerepet játszhat, mivel a kakaópor vasat, cinket és szelént tartalmaz, amelyek fontosak az immunrendszer megfelelő működéséhez. A kakaóporban lévő szelén a sugárterápia negatív mellékhatásait is csökkentheti a rákos betegeknél.
Magnéziumtartalmával szabályozza az izom-összehúzódást, és támogatja az idegrendszer egészséges működését. A magnézium védelmet nyújt az idegsejteknek, és csökkenti a neurológiai rendellenességek kockázatát.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A magas kakaótartalmú csokoládé (90%) bőségesen tartalmaz cinket, amely hasznos a sebgyógyulásban, a benne lévő flavonoidok és polifenolok pedig antioxidáns hatásúak, javítják a koleszterinszintet és a vércukorszintet, valamint csökkentik a szívbetegségek kockázatát. A kakaópor gazdag teobrominban is, amely csökkenti a szervezetben lévő gyulladásokat, és védelmet nyújthat olyan betegségek ellen, mint a szívbetegség, a rák és a cukorbetegség.
Az egészséges kakaó receptje
Egy egyszerű, egészséges kakaóital receptje 200 ml meleg tejből vagy növényi italból, két evőkanál cukrozatlan, legalább 20-22%-os kakaóvaj-tartalmú kakaóporból és két teáskanál stevia vagy eritrit édesítőből áll. Ez az ital nemcsak finom, hanem segíthet az étvágy csökkentésében is. Fontos a kakaót cukor és egyéb adalékanyagok nélkül fogyasztani.
Bővelkedik fitonutriensekben, mégis alacsony a zsír- és cukortartalma. Tele van olyan egészséges vegyületekkel, amelyek szabályozzák az energiafelhasználást és az anyagcserét, miközben növelik a jóllakottság érzését. Bár a csokoládét gyakran a súlygyarapodással társítják - ennek a cáfolatáról korábban írtunk már -, a kakaópor valójában segíthet a testsúlycsökkentésben, miközben fontos tápanyagokkal lát el.
Ez történik a testedben, ha egész nap csak egyszer eszel - A nem evés puffadást is okozhat
Negatív és pozitív következményekkel jár, ha ezt a diétát követed.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)