Már napi egy pohár növeli a korai halálozás kockázatát a cukorbetegeknél - Nem az alkoholról van szó

A 2-es típusú cukorbetegségekkel élők számára fontos kutatás látott napvilágot.

Cukros ital és korai halálozás kapcsolata cukorbetegségnél
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A 2-es típusú cukorbetegséggel élők számára minden bizonnyal nem újdonság, hogy fokozottan figyelniük kell arra, hogy mit esznek és mit isznak a mindennapok során.

Azok, akik élethosszig tartó diétát folytatnak, sokszor úgy gondolják, hogy egy-egy kihágás, az étrendjükbe nem illő élelmiszer még beleférhet, amennyiben viszont ez rendszeressé, szokássá válik, már nehezítheti az állapotuk kordában tartását is. Egy friss kutatás szerint a 2-es típusú diabétesszel élőknek a cukros italokkal kifejezetten érdemes vigyázniuk. 

A korai halálozás kockázatát növelik a cukros italok 

Nincs abban semmi meglepő, hogy a cukros italok rendszeres fogyasztása rosszat tesz a szervezetnek. Számos kutatás foglalkozott már az egészségkárosító hatásaikkal, így kiderült már többek között, hogy ronthatják a memóriát, összefüggésbe hozhatók a kisebb agytérfogattal, és az is, hogy nagymértékben hozzájárulhatnak a nem alkoholos zsírmáj kialakulásához.

Egy 2023 áprilisában publikált, nagyszabású kutatás a közkedvelt italok és a halálozás, valamint a szív- és érrendszeri problémák kapcsolatát vette górcső alá a cukorbetegek körében. A szakemberek összesen 15 468 személy adatait használták fel, akiket a vizsgálat kezdetekor vagy az átlagosan 18,5 éves utánkövetési idő alatt 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizáltak. 

A kutatók 2-4 évente információkat gyűjtöttek arról, hogy a résztvevők milyen gyakran fogyasztanak cukorral édesített, mesterséges édesítőszerrel ízesített italokat, valamint kávét, teát, alacsony és magas zsírtartalmú tejet, illetve sima vizet. A 2-es típusú diabétesszel élő alanyok esetében, akik rendszeresen ittak cukorral édesített italokat, magasabb volt a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, a korai halálozásnak vagy mindkettőnek a kockázata azokhoz képest, akik általában inkább az egészségesebb opciók, a kávé, a tea, az alacsony zsírtartalmú tej és a sima víz mellett tették le a voksukat. Minden egyes cukorral ízesített ital után, amit nap mint nap elfogyasztottak, 8 százalékkal nőtt a korai halálozás valószínűsége.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A kutatás pozitív megállapítása, hogy azoknál viszont, akik az említett egészségesnek tekintett italokból fogyasztottak rendszeresen, csökkent a szívbetegségek, az azok miatti, valamint az azoktól független halálozás rizikója.  A szakemberek szerint amennyiben tehát valaki 2-es típusú cukorbetegséggel él, ha cukrozatlan teára, vízre cseréli a cukorral édesített innivalókat, tovább élhet, mintha nem tenné meg ezt. A szomjoltás elsődleges eszköze ideális esetben a víz. 

Cukorbetegként ezek a reggelik is kerülendők!

Amennyiben az étel hirtelen vércukorszint-emelkedést idéz elő, az értékek gyors leesése is várható, az ember hamar megéhezik. A népszerű reggeliknél sok esetben pont ezzel kell számolni, valamint magas kalóriatartalommal, ami a testsúly kontrollját is megnehezíti.

A 8 legrosszabb reggeli, ami hirtelen megemeli a vércukorszintet: gyorsan megéhezel utánuk

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük