Már napi egy pohár növeli a korai halálozás kockázatát a cukorbetegeknél - Nem az alkoholról van szó

A 2-es típusú cukorbetegségekkel élők számára fontos kutatás látott napvilágot.

Cukros ital és korai halálozás kapcsolata cukorbetegségnél
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A 2-es típusú cukorbetegséggel élők számára minden bizonnyal nem újdonság, hogy fokozottan figyelniük kell arra, hogy mit esznek és mit isznak a mindennapok során.

Azok, akik élethosszig tartó diétát folytatnak, sokszor úgy gondolják, hogy egy-egy kihágás, az étrendjükbe nem illő élelmiszer még beleférhet, amennyiben viszont ez rendszeressé, szokássá válik, már nehezítheti az állapotuk kordában tartását is. Egy friss kutatás szerint a 2-es típusú diabétesszel élőknek a cukros italokkal kifejezetten érdemes vigyázniuk. 

A korai halálozás kockázatát növelik a cukros italok 

Nincs abban semmi meglepő, hogy a cukros italok rendszeres fogyasztása rosszat tesz a szervezetnek. Számos kutatás foglalkozott már az egészségkárosító hatásaikkal, így kiderült már többek között, hogy ronthatják a memóriát, összefüggésbe hozhatók a kisebb agytérfogattal, és az is, hogy nagymértékben hozzájárulhatnak a nem alkoholos zsírmáj kialakulásához.

Egy 2023 áprilisában publikált, nagyszabású kutatás a közkedvelt italok és a halálozás, valamint a szív- és érrendszeri problémák kapcsolatát vette górcső alá a cukorbetegek körében. A szakemberek összesen 15 468 személy adatait használták fel, akiket a vizsgálat kezdetekor vagy az átlagosan 18,5 éves utánkövetési idő alatt 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizáltak. 

A kutatók 2-4 évente információkat gyűjtöttek arról, hogy a résztvevők milyen gyakran fogyasztanak cukorral édesített, mesterséges édesítőszerrel ízesített italokat, valamint kávét, teát, alacsony és magas zsírtartalmú tejet, illetve sima vizet. A 2-es típusú diabétesszel élő alanyok esetében, akik rendszeresen ittak cukorral édesített italokat, magasabb volt a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, a korai halálozásnak vagy mindkettőnek a kockázata azokhoz képest, akik általában inkább az egészségesebb opciók, a kávé, a tea, az alacsony zsírtartalmú tej és a sima víz mellett tették le a voksukat. Minden egyes cukorral ízesített ital után, amit nap mint nap elfogyasztottak, 8 százalékkal nőtt a korai halálozás valószínűsége.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kutatás pozitív megállapítása, hogy azoknál viszont, akik az említett egészségesnek tekintett italokból fogyasztottak rendszeresen, csökkent a szívbetegségek, az azok miatti, valamint az azoktól független halálozás rizikója.  A szakemberek szerint amennyiben tehát valaki 2-es típusú cukorbetegséggel él, ha cukrozatlan teára, vízre cseréli a cukorral édesített innivalókat, tovább élhet, mintha nem tenné meg ezt. A szomjoltás elsődleges eszköze ideális esetben a víz. 

Cukorbetegként ezek a reggelik is kerülendők!

Amennyiben az étel hirtelen vércukorszint-emelkedést idéz elő, az értékek gyors leesése is várható, az ember hamar megéhezik. A népszerű reggeliknél sok esetben pont ezzel kell számolni, valamint magas kalóriatartalommal, ami a testsúly kontrollját is megnehezíti.

A 8 legrosszabb reggeli, ami hirtelen megemeli a vércukorszintet: gyorsan megéhezel utánuk

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük