Az Ozempic injekció nem fogyókúrás csodaszer: nagyon rosszat tesz, aki ezzel akar gyorsan fogyni

A szemaglutid hatóanyagú Ozempic injekciót sajnos egyesek gyors fogyás céljából használják, pedig egyáltalán nem erre találták ki.

GettyImages-1482904302 (1)
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Ozempic egy olyan gyógyszer, ami szemaglutid hatóanyagának köszönhetően segíti a szervezetet a vércukorszint csökkentésében, alapvetően 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttek kezelésére fejlesztették ki - de használata ebben az esetben is csak akkor javasolt, hogyha a súlycsökkenés nem indult be kiegyensúlyozott étrend és rendszeres fizikai aktivitás mellett.

A gyógyszert kivétel nélkül csak kettes típusú cukorbetegek használhatják. Ez nem inzulin, így egyes típusú cukorbetegség esetén vagy diabéteszes ketoacidózis fennállásakor nem is szabad alkalmazni. És bizony azoknak sem, akiknek nincs semmilyen indoka rá, hiszen túlsúly esetén nem működik fogyókúrás csodaszerként.

Az Ozempic injekció hatása

Maga a gyógyszer ugyan nem inzulin, de hatását tekintve befolyásolja a szervezetben az inzulin működését. A dán Novo Nordisk gyógyszergyár hozta létre a vércukorszint stabilizálására, mellékhatásaként pedig a fogyás is beindul. Ezen hatását használják ki azok, akik különböző úton-módon megszerzik maguknak az injekciót, hogy gyorsan formába hozzák magukat - ez történt a Saxenda esetében is. Ténylegesen sokan szenvednek elhízással kapcsolatos betegségektől, köztük a kettes típusú diabétesztől is, azonban hiánycikké vált ez a számukra hasznos szer, így gyakorlatilag épp azok nem jutnak hozzá, akiknek a legnagyobb szüksége lenne rá.

GettyImages-1393991964

Már különböző világsztárok is sorra ismerik be, hogy a szemaglutid tartalmú Ozempic vagy Wegovy termékekkel sikerült lefogyniuk, amivel ezt a nagyon káros módszert népszerűsítik, többek között Chelsea Handlerről, Remi Baderról és Elon Muskról derült ki. Mindezt úgy, hogy a klinikai kutatások során a terápia alatt mindössze átlagosan 15%-os súlycsökkenés történt a résztvevők körében, ami jól mutatja, hogy akik ezt az utat választják, sem ússzák meg végső soron azt, hogy az életmódjukban is változtatást eszközöljenek. 

Ráadásul nemcsak társadalmilag káros vonzata van annak, ha valaki indokolatlanul használja, hanem az illetőnek szembe kell néznie a saját testét érintő súlyos, lehetséges mellékhatásokkal is. Gyakorinak számít a diabéteszes szembetegség szövődménye, ami azt jelenti, hogy látásromlást okozhat, százból legfeljebb egy beteget érinthet hasnyálmirigy-gyulladás, ami a gyomorban és a hátban jelentkező erős fájdalommal mutatkozik meg, ritka esetekben még súlyos allergiás reakciót is okozhat. 

A leggyakoribb mellékhatásai az émelygés, a hasmenés, az alacsony vércukorszint és az azzal járó szédülés, ezek mellett még némileg ritkábban, de hányást is kiválthat. Megváltozhat az ízérzékelés, szaporábbá válhat a pulzus, az injekció beadásának a helyén véraláfutás, fájdalom, irritáció, viszketés és bőrkiütés jelentkezhet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Miért hatásos az injekció kettes típusú diabétesz esetén?

Az Ozempic egy vércukorszint-stabilizátor. Túl magas vércukorszint esetén segíti annak csökkentését, és felmérések szerint az elhízással kapcsolatos szívbetegségek kockázatát is jelentősen redukálja.

- Az Ozempic, a diéta és a testmozgás kiegészítéseként, a nem megfelelően kontrollált kettes típusú diabetes mellitusban szenvedő felnőttek kezelésére javallott - áll az European Medicines Agency oldalán. 

Hatóanyaga, a szemaglutid egy úgynevezett GLP-1-analóg, tehát kötődik a GLP-1-receptorokhoz. A GLP-1 egy olyan fiziológiás hormon, amely szabályozza a glükózt és az étvágyat, így csökkentve a vércukorszintet, stimulálja az inzulinelválasztást, lassítja a gyomor kiürülésének a folyamatát, amitől tovább tart a teltségérzet. Ebből ered, hogy ahogy csökken az étvágy, úgy mérséklődik a kalóriabevitel, és mellékhatásként a testtömeg és a zsírtömeg is kevesebb lesz. Elveszi a kedvet attól, hogy magas zsírtartalmú ételeket fogyasszanak a használói, amik általában magas kalóriatartalommal is bírnak. Emellett normális szintre hozhatja a vérnyomást, és gyulladáscsökkentő hatását is felfedezték.

GettyImages-627759268

Általában maga a kezelés 12 hétig tart, és az adagokat a kezelőorvos emeli a terápia üteme szerint. Nagy felelőtlenség valakinek saját szakállára elkezdenie, mert olyan sok anyagcsere-folyamatot befolyásol ez a gyógyszer, amiknek megbolygatása komoly szövődményeket okozhat a szervezetben. Nem egyszerűbb inkább rendszeres testmozgással és rostban, fehérjében, esszenciális zsírokban bővelkedő táplálkozással fogyni? 

Ezek tényleg segítenek: 12 apróság, amivel erőfeszítés nélkül fogyhatsz

Bizonyos dolgok erőfeszítés nélkül segítik a fogyást, érdemes őket akár mindennap alkalmazni.

12 apróság, amivel erőfeszítés nélkül fogyhatsz: táplálkozási tanácsadók sorolták őket

Bizonyos dolgok erőfeszítés nélkül segítik a fogyást, érdemes őket akár mindennap alkalmazni.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük