A leggyakoribb jóindulatú nőgyógyászati daganatok tünetei és kezelési módjai - Vigyázni kell velük

Összeszedtük a leggyakoribb nőgyógyászati daganatok típusait, tüneteit és kezelési lehetőségeit.

GettyImages-1295390536

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nőgyógyászati daganatok két fő csoportját a jó- és a rosszindulatú elváltozások alkotják. Bár az utóbbiakhoz tartozók a veszélyesebbek, ennek ellenére nem szabad félvállról venni a jóindulatú képleteket sem, ugyanis amellett, hogy komoly gondokat okozhatnak, akár rákossá is válhatnak.

Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyásza beszélt a leggyakoribb jóindulatú nőgyógyászati daganatokról, és arról, milyen kezelés szükséges ilyenkor.

A leggyakoribb jóindulatú nőgyógyászati daganatok

A jóindulatú nőgyógyászati daganatoknak több típusa is van.

Mióma

A mióma a méh gyakori izomdaganata. Mérete igen széles skálán mozog: létezik egészen apró, borsószemnyi, de ökölnyi méretű is. A mióma a méh belsejében vagy a külső felületén helyezkedhet el.  Több típusa és csoportosítási módja is létezik az alapján, hogy milyen típusú sejteket tartalmaz, hol helyezkedik el, milyen irányba növekszik. Egyszerre jelen lehet egy és több daganat is.

GettyImages-171590762
Fotó: jeangill / Getty Images Hungary

Az, hogy milyen tüneteket okoz (ha okoz), attól függ, hogy hol helyezkedik el, és milyen méretű. Gyakori, amikor a beteg nem tapasztal panaszokat, és véletlenszerűen fedezik fel nőgyógyászati vizsgálat keretein belül. Oka elsősorban hormonális, azon belül is a magas ösztrogénszint generálja, éppen ezért fordul elő gyakrabban ösztrogéndominancia és terhesség során. Amennyiben nem okoz különösebb panaszt, nem nő gyorsan, úgy elég a a mióma  évenkénti megfigyelése, hiszen akár magától meg is szűnhet. Ám más esetben az orvos gyakran műtétet javasol, melynek során eltávolítják a daganatot. 

Gyakori tünetek

• Rendszertelen menstruáció

Kontaktvérzés

Alhasi fájdalom

Teherbeesési nehézségek

Gyakori vizelési inger

Polip

A nyálkahártyából kiinduló sejtburjánzások a polipok, melyek bárhol a testben előfordulhatnak. A nőgyógyászatban leginkább a méhtestben lévő polipokkal találkozni. Igen hasonló a miómához mind a kiváltó okok, mind a tünetek tekintetében. A méh falához szárral és anélkül is kapcsolódhatnak, és akár csoportosan is jelen lehetnek. Szerencsére az esetek többségében jóindulatú növendékek, ám érdemes eltávolítani és megvizsgálni, ugyanis olykor tartalmazhatnak rákos sejteket is. 

Bartholin-ciszta

A Bartholin-mirigyek a hüvelynyílás mindkét oldalán megtalálhatók. Ezek a mirigyek folyadékot választanak ki, így a terület nedvesítésében játszanak fontos szerepet.

Néha ezeknek a mirigyeknek a nyílásai elzáródnak, és cisztává alakulnak. Ilyenkor fájdalommentes duzzanat keletkezik, ami azonban szexuális együttlétekkor okozhat fájdalmat. Előfordulhat, hogy a ciszta megfertőződik, például hüvelyi fertőzés húzódik rá, és akkor gyulladt tályoggá fejlődik. Bartholin-tályog megoldása annak megnyitása, a genny kiürítése, a tályogüreg átöblítése, szükség esetén antibiotikum. Antibiotikum önmagában nem elegendő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Petefészek jóindulatú cisztái

A petefészekben kialakuló ciszták igen gyakori problémának számítanak. Leggyakrabban a PCOS-ben tapasztalható, melynek során több kisebb-nagyobb, folyadékkal teli ciszta alakul ki. Oka egyfajta hormonzavar, ami miatt nem megy végbe tökéletesen a tüszőérés és -repedés, és emiatt ahelyett, hogy egy domináns tüsző alakulna ki, több ciszta keletkezik. Természetesen többtípusú ciszta is kialakulhat a petefészekben: vannak, melyek maguktól felszívódnak, melyek megmaradnak, és olyanok is, melyek nőnek. Érdemes komolyan venni, egyrészt azért, mert a ciszta megrepedhet, megcsavarodhat, és ezek komoly fájdalmat és gondokat eredményezhet, például hasűri vérzést, másrészt azért, mert a ciszta akár rosszindulatú elváltozásra is felhívhatja a figyelmet. A petefészekciszta általában nem okoz tüneteket, ha mégis, akkor folyás, alhasi érzékenység, kontaktvérzés a leggyakoribbak - mondja dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyásza.

Kezelése lehet hormonterápia, életmódváltás, de akár műtéti kimetszés is - attól függ, milyen típusú a ciszta, és hogy okoz-e tüneteket, illetve, hogy felmerül-e a rosszindulatúság esélye.

Így csökkenthető a mióma rizikója

A mióma kialakulása elleni teendőkről szülész-nőgyógyász szakorvos beszélt.

Nőgyógyászati daganat, ami tünetmentesen is jelen lehet: így csökkenthető a mióma rizikója

A mióma kialakulása elleni teendőkről szülész-nőgyógyász szakorvos beszélt.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük