Már napi 15 perc jelentősen csökkenti a vérnyomást: a stresszhormon szintjét is mérsékelheti ez a mozgásforma

A magas vérnyomás kezelésében fontos szerepe van a mozgásnak.

GettyImages-1226410911
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magas vérnyomás gyakran tünetmentesen van jelen, ám hosszú távon nagy egészségügyi kockázatot jelent. Amennyiben tehát valakinél kiderül a probléma, fontos, hogy az orvos előírásait követve aktívan foglalkozzon vele.

A vérnyomásértékek normalizálásában az életmódváltás sokat segíthet, az egészséges táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás szerepe sem lebecsülendő tényező. A szakemberek újabb és újabb kutatásokat végeznek a kérdéskörben, nemrégiben a jóga vérnyomásra gyakorolt hatásait vizsgálták. 

Jóga hatása a vérnyomásra

A magas vérnyomás egy világszerte sokakat érintő probléma, amit olykor csendes gyilkosnak is neveznek, mivel kezeletlenül súlyos szövődményekhez vezethet, növeli például a stroke és a szívroham kockázatát. Ugyanakkor sajnos sokáig nem jár jellegzetes tünetekkel, így olykor csak egy rutinvizsgálaton derül rá fény. Bár a hipertóniának különböző fokozatai vannak, általánosságban kijelenthető, hogy a 120/80 Hgmm körüli vérnyomás tekinthető ideálisnak, 140/90 Hgmm felett magas vérnyomásról beszélhetünk. 

A hipertónia kialakulásában és kezelésében is fontos szerepet játszik az életmód. A rendszeres testmozgás vagy épp annak a hiánya befolyásolhatja az értékeket. Egy friss, a Canadian Journal of Cardiology című szaklapban megjelent tanulmány szerzői a jóga magas vérnyomásra gyakorolt hatását vizsgálták. Hatvan magas vérnyomással élő alanyt két csoportra osztottak, mindkét csoport egy aerob edzésprogramot végzett, ezt követően pedig az egyik csoport heti ötször 15 perc jógával egészítette ki a mozgást, a másik csoport pedig ugyanennyi nyújtással. A három hónapig tartó program végeztével mindkét csoportnál a nyugalmi vérnyomás és pulzusszám javulását tapasztalták, ám az előnyök a jógázok esetében jelentősebbek voltak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A szakemberek szerint a jóga jó kiegészítő beavatkozás lehet a magas vérnyomás terápiájában. Feltételezések szerint az értékeket a szimpatikus idegrendszer aktivitásának és a stresszhormonnak is nevezett kortizol szintjének a csökkentésén, illetve a vazodilatáció, vagyis az értágulás elősegítésre révén javíthatja. Mindemellett a mentális egészségre, a stressz mérséklésére gyakorolt hatásáról sem szabad megfeledkezni. A kutatás szerzői remélik, hogy a kapott eredmények további vizsgálódások előtt nyitják meg a kapukat. 

Mozgás magas vérnyomással

A hipertóniával élők sok esetben tartanak a mozgástól, mert úgy gondolják, hogy az tovább emelheti az értékeiket. Valójában viszont csak átmeneti emelkedésről van szó, idővel viszont javul az edzettség, a szív alkalmazkodóképessége, tehát a szerv nagyobb erőkifejtésre lesz képes, és így kevesebbszer kell összehúzódnia ahhoz, hogy ugyanannyi vért eljuttasson a szövetekhez. Ez pedig az értékek csökkenését eredményezi, nagyban hozzájárul a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez. Az ajánlások szerint különösen hasznosak a célra az állóképességi mozgásformák, ide tartozik az úszás, a tempós gyaloglás és a biciklizés is. Ellenben egyes sportok, mint például a súlyemelés és a küzdősportok kerülendők. Általánosságban kijelenthető, hogy már diagnosztizált hipertónia esetén bármilyen mozgásprogram előtt érdemes egyeztetni a kezelőorvossal. 

8 étel, ami segít a magas vérnyomás leküzdésében

A vérnyomás csökkentésének érdekében nagy vonalakban a túlzottan fűszeres, sós és zsíros ételek elhagyása javasolt, a zöldségeket, gyümölcsöket, tengeri halakat és vitaminokban, illetve ásványi anyagokban gazdag magvakat tartalmazó étrend tartása ajánlott. Ennek megtervezéséhez érdemes dietetikus szakember segítségét igénybe venni. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük