Az egyik pillanatban még egy étterem teraszán élvezed a nyári napsugarakat, a másikban meg kipirosodtál, és patakokban csorog rólad az izzadság. A hőmérséklet nem változott, de akkor mi történhetett?
Ilyen esetben sokan nem gondolnak arra, hogy az elfogyasztott étel, ital lehet a felelős. Az, hogy mennyit izzadsz, függ a genetikától, a hőmérséklettől és egyéb külső tényezőktől is, mint például az étkezés.
Izzasztó ételek
De miért is izzadunk az ételektől? Bizonyos élelmiszerek hőtermelő hatást fejtenek ki a szervezetben. Ez azt jelenti, hogy amikor az étel lebomlik, egy része hő formájában távozik a szervezetedbe az emésztés során. Amikor tovább tart bizonyos ételek megemésztése, a termogén hatás fokozódik. Ahogy a hőmérsékleted megemelkedik, a tested automatikusan izzadással próbálja lehűteni magát. Nyáron a nagy melegben a fokozott folyadékfogyasztás és az egyéb hűtési praktikák mellett kiemelten fontos a tudatos étkezés. Ha nem szeretnél kétszer annyira izzadni, a következő nyolc ételt-italt érdemes őszig elfelejteni.

A feldolgozott élelmiszerek kevés rostot és lebontásért felelős enzimet tartalmaznak, ezért a szervezetnek sok időbe telik megemészteni őket. Ezek az ételek ráadásul magas zsírtartalmúak, ami még nehezebbé teszi a helyzetet. Amikor pedig a szervezet emésztéssel küzd, az izzadás fokozódik.

Amikor túl sok sót (és így nátriumot) tartalmazó ételt fogyasztasz, a szervezet kénytelen a felesleget vizelet és izzadság formájában kiüríteni. A sós ételek, mint például a chips, pörkölt sós magvak, pácolt húsok és szószok ezért tovább fokozzák az izzadást.

A magas fehérjetartalmú ételekkel önmagában semmi gond nincs, sőt egészségesek is, azonban fokozzák az izzadást. Négy falat steak megemésztéséhez a szervezetednek egy falatnak megfelelő energiát kell leadnia hő formájában, ezért nagy hőségben ez sem túl jó ebéd.
Fotó: Education Images / Getty Images Hungary

A kávé sokunk reggelének szerves része, pedig felpörgeti a szívverést és megemeli a vérnyomást, amitől a testnek "felébrednek" a verejtékmirigyei. A kávéból származó hő hatására a belső testhőmérséklet megemelkedik, így a verejtékpórusok még jobban kinyílnak.
Fotó: Manu Vega / Getty Images Hungary

A tészta, kenyér és krumpli amellett, hogy nem diétás, még az izzadást is fokozza, ezért akármilyen jólesik, próbáld mérsékelni a nyári hónapokban.

Egy nyári estén könnyen esünk abba a csapdába, hogy majd egy fröccs vagy pohár sör lehűt. Pedig a valóság nem is lehetne távolabb: pár ital után a test túlmelegszik, a szívverés megnő, és a belső testhő megemelkedik, az egyensúly helyreállítására pedig érkeznek az izzadságcseppek.
Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary

A magas cukortartalmú ételek inzulinszint-emelkedést okozhatnak, ami szintén erős izzadást eredményez.

A csípős ételektől köztudottan melegünk lesz, és emelett izzadni is kezdünk. Ez a kapszaicintartalom miatt van, ez a hatóanyag ugyanis égető érzést kelt. Amikor fűszeres ételeket fogyasztasz, a kapszaicin becsapja az idegeket, amelyek hatására a tested melegebbnek érzi majd magát.
Fotó: MelanieMaya / Getty Images Hungary
Amikor túl erős az izzadás: egészségügyi problémák, amiket így jelez a szervezet az endokrinológus szerint
A túl erős izzadás nem normális: betegségek állhatnak a hátterében, és az intenzív verejtékezés ezeket jelezheti.
Elolvasom
(Képek forrása: Getty Images Hungary)