Az 5 leggyakoribb tévhit az ízületi gyulladásról: fiataloknál is kialakulhat a fájdalmas betegség
Az ízületi gyulladás fájdalommal, a mozgás nehezítettségével járó kellemetlenség, amivel kapcsolatban több tévhit is létezik.

GettyImages-1025414278
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyulladásos ízületi megbetegedések, más néven arthritisek csoportjába több kórkép is tartozik, közös jellemzőjük, hogy a gyulladás által okozott fájdalom jelentősen megnehezítheti az érintettek mindennapjait. 

Az ízületi gyulladás sokakat érintő probléma, és bár az ember hajlamos úgy tekinteni rá, mint az idősek kellemetlenségére, a fiatalok körében is előfordulhat. Az állapottal kapcsolatos hasonló tévhitek adott esetben megakadályozhatják, nehezíthetik a korai diagnózis felállítását, és a betegség kezelésének útjába is állhatnak, így érdemes őket tisztázni, átgondolni. 

Csak az idősek körében fordul elő

A Medical News Today gyűjtése szerint ez az egyik leggyakoribb arthritishez kötődő tévhit. Az ízületi problémákat, ízületi eredetű fájdalmakat általában az idősebb korral együtt járó állapotnak tartják, és való igaz, hogy a kor előrehaladtával megnő ezeknek a kellemetlenségeknek a gyakorisága, bár többnyire a kopásos eredetű panaszok elterjedtek.

Az arthritis egyik formája, a krónikus sokízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) nők esetében jóval gyakoribb, és jellemzően 20-40 éves kor környékén kezdődik, eleinte általában a kéz vagy a láb kisízületeiben. A fájdalmat, merevséget általános fáradékonyság is kísérheti. Az autoimmun betegség az ízületek mellett a szerveket is megtámadhatja.

Az ízületi gyulladással élőknek kerülniük kell a mozgást

Általánosságban elmondható, hogy kevés az olyan kórkép, ahol a mozgás teljes kiiktatására lenne szükség. Az ízületi gyulladás esetében sincs ez így, bár körültekintően kell eljárni, hogy a választott mozgásforma ne rontson a helyzeten. Orvosi konzultációt követően a személyre szabott gyógytornának nagyon fontos szerepe lehet abban, hogy lassítsa az esetleges állapotromlást, és minél tovább megőrizhető legyen az a mozgástartomány és erő, ami a leghétköznapibb feladatok elvégzéséhez is szükséges.

Az ízületi fájdalom egyértelműen arthritisre utal

Az életük során sokan tapasztalnak meg kisebb-nagyobb ízületi eredetű kellemetlenségeket. Nem ritka, hogy ilyenkor az emberek megijednek, és egyből ízületi gyulladásra gyanakodnak. Valójában viszont az ízületek környékén jelentkező fájdalomnak számos oka lehet, például a fokozott igénybevétel miatt kialakuló íngyulladás (tendinitis), illetve a mechanikai védelmet nyújtó nyáktömlők, a bursák gyulladása, ez utóbbi különösen a térdnél és a könyöknél gyakori.

Az ízületi gyulladás ellen nincs mit tenni

Az, hogy az ízületi gyulladás nem megelőzhető, részben igaz állítás, hiszen vannak olyan faktorok, amelyekre az ember nincs befolyással, ilyen például az életkor vagy a nem. A rheumatoid arthritis pontos okait nem ismerik a szakemberek, valószínűleg genetikai tényező is közrejátszik a kialakulásában. Ugyanakkor a rizikótényezők közé sorolják például a dohányzást és a túlsúlyt is. Habár az természetesen nem jelenthető ki, hogy a cigaretta letevése vagy a feleslegtől való megszabadulás minden kétséget kizáróan csökkenti a kór kialakulásának kockázatát, vagy megakadályozza azt, az elmondható, hogy az általános egészség szempontjából van jelentőségük, és az ízületek épségének megőrzésében is számíthatnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A diagnózist követően nem befolyásolható a betegség

Az ízületi gyulladásokhoz több kórkép tartozik, társulhat köszvényhez vagy pikkelysömörhöz is. Bár általában nincs gyógymód, amivel teljes mértékig eliminálni lehetne, a lefolyása az adott típus függvényében változik, lehet például folyamatosan progrediáló és fel-fellángoló is a betegség. A gyógyszeres kezelés mellett az egészséges életmód, a személyre szabott mozgásterápia és a dietetikus segítségével összeállított étrend is sokat nyom a latban, ha az életminőségről van szó.

Étkezés sokízületi gyulladással

Habár nincs kifejezetten rheaumatoid arthritisre szabott étrend, kutatások bizonyítják, hogy egyes ételek segíthetnek a tünetek enyhítésében. Általánosságban elmondható, hogy a mediterrán diéta nagyon jó hatással van a betegekre.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük