5 étel és ital, ami segít a sokízületi gyulladás fájdalmas tünetein: azt is megmutatjuk, mit kell kerülni
A megfelelő étkezés nagyon sokat javíthat a betegek életminőségén.

smoothie bogyos gyumolcsok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A krónikus sokízületi gyulladás fájdalommal és merevséggel jár. A betegség, ami a nők esetében legalább ötször gyakoribb, mint a férfiaknál, ma még nem gyógyítható.

A korai felismerés és a megfelelő kezelés kiválasztása kulcsfontosságú az életminőség szempontjából. Az elsődleges cél a gyulladáscsökkentés, amiben az injekciókúrán és a személyre szabott gyógytornán túl az étkezés is sokat segíthet.

Gyulladáscsökkentés a kulcs

A sokízületi gyulladás, vagyis rheumatoid arthritis autoimmun kórkép, tehát ilyenkor a szervezet védekezőrendszere saját maga ellen fordul. Leginkább az ízületeket érinti, de más szerveket is elérhet, például a tüdőt, a szemeket, a szívet és az idegeket. Fokozatosan alakul ki, általában harmincéves kor körül. Az első tünetek a kéz vagy a láb kisízületein jelennek meg, később a térdek, a vállak és egyéb területek is fájdalmassá válhatnak. A betegség kétoldali gyulladással jár, ez segíthet megkülönböztetni más kórképektől. Habár nincs kifejezetten rheaumatoid arthritisre szabott étrend, kutatások bizonyítják, hogy egyes ételek segíthetnek a tünetek enyhítésében. Általánosságban elmondható, hogy a mediterrán diéta nagyon jó hatással van a betegekre.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük