Fáradtság és hőemelkedés is jelezheti a sokízületi gyulladást: 6 tünet, amikor fel kell keresni az orvost
A krónikus sokízületi gyulladás nem gyógyítható, karbantartásához viszont a korai felismerés elengedhetetlen.

GettyImages-1221887117
beauty and style
Top olvasott cikkek

Itthon is sokan szenvednek az ízületi gyulladás krónikus, sok ízületet érintő formájától, ami az idő előrehaladtával jellemzően egyre kellemetlenebb tüneteket produkál.

A lassan, fokozatosan kialakuló betegség nők esetében jóval gyakoribb, a minél előbb felállított diagnózis és a megfelelő kezelés kulcsfontosságú az állapotromlás megakadályozása miatt. 

A nőket gyakrabban érinti

A krónikus sokízületi gyulladás, vagyis a rheumatoid arthritis autoimmun betegség, amely során az immunrendszer az ízületi felszíneket borító porcokat támadja meg, fájdalmas gyulladást, idővel ízületi merevséget előidézve. Pontos kiváltó okai nem ismertek, valószínűleg a genetikai hajlam, a nem és a kor mellett környezeti tényezők, a hosszas dohányzás és az elhízás is szerepet játszhatnak a kialakulásában. Bakteriális és vírusos fertőzések is beindíthatják a folyamatot.

GettyImages-1025414278
Fotó: spukkato / Getty Images Hungary

Bár idősebb korban nő az előfordulási gyakorisága, sokaknál már 20-30 éves kor környékén jelentkezik. Elsősorban az ízületekre van hatással, de a szervezet egészének működését, ezáltal pedig az életminőséget is befolyásolhatja. Az érintettek védekezőrendszere gyengülhet, hajlamosabbá válhatnak a fertőzésekre, nagyobb eséllyel alakul ki náluk csontritkulás, valamint szív- és tüdőproblémák.

Korai figyelmeztető jelek

A betegség jelenleg nem gyógyítható, de a korai tünetek felismerése elengedhetetlen a szövődmények megelőzése és a folyamat lassítása szempontjából.

Fáradtságérzet

Ha valaki folyton kimerültnek érzi magát, hajlamos az életmódjában keresni a problémát, és az esetek döntő többségében valóban a pihenés hiánya okozza a fáradtságérzetet. Ugyanakkor a rheumatoid arthritis egyik korai, akár az összes többi szimptómát megelőző tünete is lehet a kimerültség, ami rossz közérzettel, lehangoltsággal is járhat.

fáradt nő
Fotó: nensuria / Getty Images Hungary

Egyes betegek alvásproblémákról számolnak be. A gyakorivá váló fáradtság kivizsgálása mindenképp ajánlott, mert a hátterében sokféle betegség állhat.

Hőemelkedés

A rheumatoid arthritisszel járó gyulladás enyhe lázat, hőemelkedést okozhat, de az sem ritka, hogy az illető testhőmérséklete alig emelkedett meg, mégis betegnek, lázasnak érzi magát. Gyakran társul mellé kimerültség, az esetek egy részében még az ízületek látható elváltozása előtt jelentkezhet.

Súlyvesztés

Az érintettek látszólag megmagyarázhatatlan fogyást is tapasztalhatnak, ami összefüggésben állhat a betegségérzet miatt kialakuló étvágycsökkenéssel.

Ízületi merevség

Jellegzetes tünet az ízületi merevség, ami a betegség korai szakaszában elsősorban a kéz és a láb kisízületeit érinti. A nap bármely szakában előfordulhat, ám a tartósabb mozgásmentes időszakok után, tehát például reggel a legjellemzőbb. A reggeli ízületi merevség nagyon fontos figyelmeztető jel.

GettyImages-497587477
Fotó: Suze777 / Getty Images Hungary

Ízületi fájdalom és érzékenység

A kisízületek érzékenysége, ami a kór progressziójával egyre erősödik, már a korai tünetek között is szerepelhet. Nyugalomban és mozgás közben is jelentkezhet az ízületek, általában az ujjak és a csukló fájdalma, nyomásra fokozódhat a kellemetlenség. A gyulladásban lévő képletek duzzadtak és pirosak lehetnek, idővel egyre több ízület válhat fájdalmassá.

Zsibbadás, bizsergés

Az ízületek gyulladása nyomást gyakorolhat az idegekre, zsibbadást, bizsergő érzést okozva. Itt is főleg a kezek, illetve a lábak érintettek. A kezek zsibbadása sokféle betegség velejárója.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az állapotromlás megelőzése a cél

A tünetek általában, de nem szükségszerűen mindkét oldalt jelentkeznek, kezdetben enyhébbek, fellángolások formájában jönnek elő, ám idővel állandósulhatnak. Kialakulhatnak az úgynevezett reumás csomók, amik deformálják, merevebbé teszik az ízületeket. A gyulladás nemcsak a porcokat, hanem a környező képleteket, szalagokat, csontokat is károsíthatja.

páciens doktor
Fotó: dardespot / Getty Images Hungary

A betegek mozgása nehezebbé válhat. A diagnózis felállításához fizikális és vérvizsgálat is szükséges. A kór megállapítását követően a gyulladás csökkentése, a fájdalom mérséklése, a mozgástartomány növelése és az állapotromlás megakadályozása a legfőbb cél, annak érdekében, hogy az érintettek minél teljesebb életet élhessenek. Ehhez injekciós kezelést és gyógytornát is alkalmaznak.

Ízületi gyulladással különösen ajánlott: 9 kímélő testmozgás, ami csökkenti a panaszokat

Az ízületi gyulladásban vagy arthritisben érintettek számára sem tilos a testmozgás, sőt. Néhány alacsonyabb intenzitású sport a nyugalmi időszakban hozzájárul a panaszok megelőzéséhez, és tüneti enyhülést is hoz, ráadásul az ízületi kopástól is véd. A megfelelő mozgásforma kiválasztásához szakember véleményének kikérése ajánlott!

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük