Ezért rángatózol elalváskor: mi okozza a kellemetlen esti tünetet?
Farkas Lehel gyógymasszőr mesél arról, hogy mi áll az éjszakai izomrángás mögött.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az izomrángás - szaknyelven myoclonus - ismertetőjegye az izmok szakaszos vagy gyors megfeszülése és ellazulása. A gyors rángás általában a harántcsíkolt izmokat érinti: korlátozódhat egyetlen izomra, izomcsoportra is, vagy akár az egész testrészre kiterjedhet.

Az izmok működését elsődlegesen az idegrendszer irányítja, ezért jellemző, hogy az idegrendszert érintő elváltozás esetén az izmok működése megváltozik, és akaratlan izomrángás keletkezik. Farkas Lehel okleveles gyógymasszőrt kérdeztük az akaratlan izomrángásokkal kapcsolatban.

Elalváskor fellépő zuhanó érzés

Bizonyára te is tapasztaltál már elalváskor vagy alvás közben fellépő izomrángást. Az emberi izomzat elalváskor fokozatosan elernyed, egészen addig, amíg erőtlen állapotba kerül. Az ébrenlét és alvás átmenetét a retikuláris aktiváló rendszer - RAS - és az éberséget szabályozó agyi központ működése határozza meg.

Az agytörzsben elhelyezkedő retikuláris aktiváló rendszer hatására egy pillanatra olyan idegsejtek kerülhetnek ingerületbe, amelyek a tónust vesztett izmokat - jellemzően a végtagokat - mozgásba hozzák. Amikor tehát félálomban hirtelen arra riadsz fel, hogy tested egésze összerándul a zuhanástól vagy becsapódástól, olyankor ennek a jelenségnek vagy a megtapasztalója.

Milyen okok állhatnak még az izomrángás mögött?

Előfordulhat azonban, hogy a rángást valami más váltja ki. Ilyen lehet például a kialvatlanság vagy a stressz - mely feszültséget okoz az izmokban. A vas-, nátrium-, kálium-, kalcium-, illetve magnéziumhiány ugyancsak az izomrostok rángásához vezethet.

Állhat a háttérben az izmok átmenetei vérellátási zavara, illetve a keringési rendszert érintő megbetegedés - például érszűkület. Az izomrángás súlyos esetben felhívhatja a figyelmet sclerosis multiplexre, Parkinson-kórra vagy akár stroke-ra is.

Olyan belső szervek működési zavarára is utalhat, mint a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a mellékvese, vese vagy akár a hasnyálmirigy.

A gyógymasszázs szerepe az izomrángások kezelésében

- Általában gyorsan feltűnik számomra, ha rendellenes izomtónust észlelek a páciensen. Sokszor már meglévő panaszokkal fordulnak hozzám a betegek, és a kezelések alatt derül ki, hogy a problémát mi okozta valójában. Szerencsére túlnyomó többségüknél csak olyan enyhe, ártalmatlan lefolyású problémát kell orvosolni, mint a vitamin és ásványi anyag hiánya az izomrendszerben, vagy a kimerültség, fizikai terheltség - mondja Farkas Lehel.

Érdemes a visszatérő izomrángásokkal szakembert felkeresned, hiszen a jelentkező panaszok figyelmen kívül hagyása megnehezítheti, hogy időben felismerj valamilyen komolyabb betegséget.

- Súlyosabb esetekben a páciensek már meglévő, erős neurológiai bántalmakkal keresnek fel - mint az agyvérzés, gerincsérvek, sclerosis multiplex. Ezeknél az eseteknél élethosszig tartó gyógykezelésekre is szükség lehet. A gyógymasszázs-kezelésekkel javítható az izomrendszer tónusa, kiegyensúlyozható a keringés és az idegrendszeri működést. Aktivizálható általa a sejt- és endokrinműködés, a tápanyagok is könnyebben, hatékonyabban szívódnak fel, és az immunrendszer megerősödik - sorolja az előnyöket Farkas Lehel.

Pszichés, lelki tényezők az izomrángás mögött

A túl sok szorongás, lelki teher is oka lehet az izomrángásoknak. Ha görcsösen meg akarsz felelni a környezetednek, félsz a kudarctól, nem mered vállalni nézeteidet a mindennapokban, az ugyancsak izomfeszültséget okoz. A viharban álló fa meghajlik a szél erőteljes nyomása alatt, és nem törik meg. Ne merevedj meg, hanem igyekezz felismerni képességeid határait, és alkalmazkodj, legyél rugalmas.

Ezt is szeretjük