4 ivási szokás, ami nagyon öregít: nem csak az a baj, ha keveset iszol

A folyadékfogyasztás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, azonban nem mindegy, hogy mit iszik az ember.

GettyImages-1212698190
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szervezet öregedése ellen sokan tűzzel-vassal harcolnának, azonban a folyamat megállíthatatlan. Az idő látható nyomokat hagy a külső megjelenésen, és érezhetően megváltoztatja a test működését is.

A biológiai életkor, amit a test valódi életkorának is neveznek, nem feltétlenül egyezik meg a születés óta eltelt évek számával, vagyis a kronológiai életkorral. A szervezet öregedésének ritmusa egyénenként eltérő lehet, a sebességét a genetikán túl is egy sor tényező befolyásolja, az egyik ilyen a folyadékfogyasztás.

Öregítő ivási szokások

A folyadékfogyasztás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, sajnos sokakra jellemző, hogy a napközbeni rohanás során egyszerűen elfeledkeznek az ivásról, és a fejfájás vagy a szájszárazság jelentkezésekor jut csak eszükbe a mulasztás.

A vízivás számtalan módon támogatja a szervezetet: segít a hőmérséklet-szabályozásban, hozzájárul az érzékeny szövetek védelméhez, megkeni az ízületeket, nélkülözhetetlen a kiválasztó- és emésztőrendszer normális működéséhez. A folyadékfogyasztási szokások befolyásolják az általános egészségügyi állapotot, a test öregedésének sebességére is hatással vannak.

Dehidratáció

A krónikussá váló folyadékhiányos állapot az egyik legfőbb tényező, ami felgyorsítja az öregedési folyamatot, sőt még az élettartamot is lerövidítheti, hiszen fokozza a krónikus megbetegedések valószínűségét. Bár nincs egy általánosan elfogadott ajánlás a napi folyadékmennyiséggel kapcsolatban, felnőtteknek többnyire 2-2,5 liter bevitelét szokták javasolni. A szükségletet emeli a meleg, az erőteljes fizikai igénybevétel, illetve a hasmenéssel vagy lázzal járó állapotok. 

Cukros üdítőitalok fogyasztása

A cukros üdítőitalok rendszeres fogyasztása növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a nem alkoholos zsírmáj és a cukorbetegség kockázatát is. A cukor kifejezetten bőröregítő hatású, negatívan befolyásolja a kollagénképződést. A finomított szénhidrátokban és hozzáadott cukorban gazdag étrend fokozott ráncképződéshez vezethet.

Gyümölcslevek fogyasztása

A gyümölcsleveket általában egészségesebbnek tartjuk, mint a cukros üdítőket, azonban nem árt tanulmányozni a címkéjüket: sok esetben ezek is bővelkednek a hozzáadott cukorban. Amennyiben ragaszkodsz a gyümölcslevekhez, válaszd a százszázalékos változatokat, de ezeket se fogyaszd víz helyett.

Túlzásba vitt alkohol

Az alkohol károsítja a májat, negatív hatással van az agyműködésre, ronthat a már meglévő egészségügyi problémákon, például a cukorbetegségen vagy a magas vérnyomáson. Vízhajtó hatású, szárítja a bőrt. Az italozás esetében nagyon fontos a mértékletességre törekedni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egészséges felnőttek számára a mérsékelt alkoholfogyasztást általában  úgy határozzák meg , hogy napi maximum egy ital a nők, és legfeljebb két ital a férfiak számára. Egy ital körülbelül 3,5 deciliter sörnek és 1,5  deciliter  bornak felel meg.

A szomjoltás legjobb eszköze a víz, az üdítőkkel, a kávéval és az alkohollal is óvatosan kell bánni. Ezekkel észrevétlenül tetemes kalóriamennyiséget is magához vehet az ember, ami a testsúly kordában tartását is nehezíti. Amennyiben unod a vizet, kortyolgass antioxidánsokban bővelkedő zöld teát, ami a szabad gyökök sejtöregítő hatásainak kivédésében és a felfrissülésben is a segítségedre lehet.

Az 5 legjobb étkezési szokás, ami lassítja az agy öregedését

Az agy öregedését sok dolog befolyásolja, az általános fizikai állapot, az alapbetegségek jelentős hatással vannak rá. Az étkezés nem elhanyagolható szerepet játszik az egészségmegőrzésben, némi odafigyeléssel a szellemi hanyatlás késleltetésében, az agy öregedésének lassításában is segíthet.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük