Derékfájás köhögéskor, tüsszentéskor: az isiász leggyakoribb tünetei és kezelése

Az isiász az ülő életmód eredménye.

derekfajas-no-cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az isiász jellemzője lehet, hogy hirtelen mozdulatnál, tüsszentéskor, köhögéskor belenyilall a fájdalom a derékba.

Ugyanakkor dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr arra figyelmeztet, hogy a tartós fájdalom, zsibbadás is utalhat erre a betegségre. 

Az isiász tünetegyüttese

Az isiász - vagyis ülőideg-gyulladás, ülőidegzsába - a modern kor, egész pontosan az ülő ember betegsége. Nevét az emberi szervezet leghosszabb idegéről, a nervus ischiadicus nevű ülőidegről kapta. Amikor isiászt emlegetnek, nem egy önálló kórképre kell gondolni, hanem a derékból eredő tünetek együttesére, melynek számos oka, eredője lehet. Leggyakrabban egy rossz mozdulat, cipekedés, emelés okozza a bajt, de előfordulhat, hogy porckorongsérv, ágyéki gerinccsatorna-szűkület, gyulladás vagy keringési rendellenesség miatt jelentkezik a fájdalom. Ritka esetben baleset, elvétve daganat áll a háttérben.

Sokféleképpen fájhat 

Az isiásszal járó fájdalom lehet hirtelen, de kialakulhat lassan, fokozatosan is. Erre a betegségre lehet gondolni, ha zsibbadás, érzéskiesés, szúró érzés, ügyetlenebb mozgás, esetleg izombénulás, súlyos esetben pedig akár vizelet- vagy széklet-visszatartási képtelenség jelentkezik. A leggyakoribb árulkodó tünet a derék fájdalma, mely valamelyik láb irányába sugárzik ki, és ütögetéssel kiváltható.

A fájdalom mértéke és érzékelésének helye sok tényezőtől függ. Jelentkezhet a derék és a térd között, a far közepétől a vádli külső felszínén a negyedik és ötödik lábujj közötti területig lefutva, illetve a far belsejétől a belső boka irányába futva, a belső talpfelszínen véget érve. Az isiász okozta panaszok közé tartozik az úgynevezett hexenschuss. Ez a hirtelen belenyilalló fájdalom többnyire az egyik lábban jelentkezik. Az isiászról tudni kell, hogy ez egy úgynevezett gyöki fájdalom, ami éppen ezért koponyaűri nyomás fokozódásakor - például köhögés, tüsszentés, erőlködés hatására - hirtelen erősödik. A kivizsgálás során éppen ez a tünet adhat okot gyanakvásra, hogy akár porckorongsérv is állhat a háttérben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fájdalom csillapítható, a kiújulás megelőzhető

- A diagnózis természetesen a panaszok megismerése után születhet meg, bár sokszor már a páciens tartása is árulkodó. A kissé elcsavarodott, antalgiás testtartás ugyanis a fájdalom kerülése miatt alakul ki. Az alapos fizikális vizsgálat mellett a daganat kizárása miatt szóba jöhetnek laborvizsgálatok, MRI- és CT-vizsgálat is - ismerteti dr. Arnold Dénes.

- Ha megszületett a diagnózis, elsősorban a pihentetés javasolt, melyet kiegészíthet a megfelelő cipő viselése, a kemény felületen való alvás és az isiászborogatás. Természetesen számos módszer áll rendelkezésre a fájdalom csillapítására is. A szájon át szedhető szerek mellett megoldás lehet a célzott injekció, amikor is közvetlenül tudjuk eljuttatni a hatóanyagokat az idegnyomási ponthoz. Hatékony segítség lehet még az orvosi kollagéninjekció, a természetes mechanizmusokra alapuló lökéshullám-terápia és a non-szteroid, izomlazító hatású infúziós, kúraszerű kezelések is. Súlyos esetben pedig megfontolandó az idegsebészeti műtét lehetősége.

Ha a páciens túl van a fájdalom akut szakaszán, előtérbe kerül a gyógytorna, melynek célja a gerincet, a derekat - tulajdonképpen a csigolyákat - tartó, így az ideggyököt felszabadító izmok, mély hátizmok erősítése, folyamatosan kondícióban tartása.

Irodai munka okozta elváltozások a testen

Nemcsak a hátra és a derékra jelent veszélyt az irodai munka. Nézd meg a következő képeket, és a látni fogod, hol okozhat még gondot.

Fotó: Getty Images.

Ezt is szeretjük