Fáj, ha tüsszentesz vagy köhögsz? Az isiász egyik vezető tünete lehet

A leggyakoribb tévhitek a betegségről.

köhögés

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akár zsibbadást, fájdalmat érzékelünk a derekunkban, lábunkban, akár tüsszentéskor, köhögéskor nyilall bele a fájó érzés, könnyen lehet, hogy isiász okozza a tüneteket.

Az isiász - más néven ülőideg-gyulladás, ülőidegzsába - a modern kor, vagyis az ülő ember betegsége. Nevét az emberi szervezet leghosszabb idegéről, a nervus ischiadicus nevű ülőidegről kapta.

Az isiász nem önálló kórkép, hanem a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek együttese, melynek okai szerteágaznak. Éppen ezért számos tévhit él róla a közvélekedésben, melyeket Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos oszlat el.

Nem létezik univerzális módszer a betegség kezelésére

Mivel az isiász okai egészen különbözőek lehetnek, a hatékony gyógymódot minden esetben egyedileg kell megtalálni. Páll doktor szerint sok esetben a kombinált kezelés a célravezető, mely az alábbi elemekre épülhet:

hátfájás
  • fizikális terápia, gyógymasszázs, mely enyhíti a nyomást az idegeken,
  • akut szakaszban orvosi javaslatra beválhat a hideg-meleg terápia,
  • a szájon át szedhető gyulladáscsökkentők - nonszteroid és szteroid készítmények - gyors, hatékony enyhülést hozhatnak,
  • helyi, célzott gyulladáscsökkentő injekcióval pontosan a fájdalom eredőjéhez juttatható a hatóanyag,
  • természetes hatásmechanizmusú kezelések is segíthetnek, mint az orvosi kollagéninjekció vagy a lökéshullám-terápia,  
  • ha kiderül, hogy porckorongsérv áll a fájdalom hátterében, ezt a betegséget kell kezelni, végső esetben műtéttel.

Az isiász nem múlik el néhány napon belül 

Az esetek egy részében a panaszok valóban megszűnnek egy hét alatt, de bizonyos esetekben akár hónapokig is kitart a fájdalom. Éppen ezért, ha egy hétnél tovább tart a derékfájás, vagy visszatérő állapotról van szó, minél előbb érdemes orvoshoz fordulni a hatékony kezelés érdekében.  

Az isiász kezelésében is szóba jöhet a műtét

Bizonyos esetekben nem válnak be a konzervatív, nem sebészeti módszerek, különösen akkor, ha a komoly fájdalom nem szűnik, ha akadályozza az egészséges működést, a mozgást - izombénulás vagy széklet-, vizelet-visszatartási képtelenség lép fel -, illetve, ha bebizonyosodik, hogy operációt igénylő porckorongsérv áll a háttérben. A megfelelő eljárásról csakis szakorvos dönthet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem az ágynyugalom a legjobb megoldás

Komoly fájdalmak jelentkezésekor valóban jót tehet egy-két nap pihenés, de ezt az állapotot nem szabad tartósítani. A mozgáshiány ugyanis beindít egy lefelé tartó spirált, mely akár a fájdalmak állandósulásához is vezethet. A nem használt izmok ugyanis elgyengülnek, éppen ezért kevésbé tudják megtámasztani a gerincet.

Ugyanakkor nemcsak az izomerőt, de a flexibilitást is ajánlatos fenntartani, hiszen az izomfeszülés is képes fokozni a hátfájást. A szakértő  szerint ugyanakkor nem mindegy, milyen mozgásformát, milyen mozdulatokat végez egy páciens, a szakember által betanított funkcionális gyógytorna nemcsak ártani nem fog, de kifejezetten használ is, mind a kezelésben, mind a kiújulás megelőzésében.

Az isiász nem gyógyítható házi praktikákkal

Ami bevált másoknál, az nem biztos, hogy minden isiászon segíteni fog, hiszen közel sem bizonyos, hogy ugyanaz a derékfájás forrása. Ráadásul csak akkor lehet dönteni a kezelésről, ha valóban orvosi diagnózis születik az isiászról. A rosszul kivitelezett mozgás, a félreértett házi praktikák nemcsak hatástalanok lehetnek, de végső soron árthatnak is. Vagyis panasz esetén az első, döntő lépés a szakember felkeresése kell, hogy legyen.  

Ezt is szeretjük