Fáj, ha tüsszentesz vagy köhögsz? Az isiász egyik vezető tünete lehet
A leggyakoribb tévhitek a betegségről.

köhögés
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akár zsibbadást, fájdalmat érzékelünk a derekunkban, lábunkban, akár tüsszentéskor, köhögéskor nyilall bele a fájó érzés, könnyen lehet, hogy isiász okozza a tüneteket.

Az isiász - más néven ülőideg-gyulladás, ülőidegzsába - a modern kor, vagyis az ülő ember betegsége. Nevét az emberi szervezet leghosszabb idegéről, a nervus ischiadicus nevű ülőidegről kapta.

Az isiász nem önálló kórkép, hanem a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek együttese, melynek okai szerteágaznak. Éppen ezért számos tévhit él róla a közvélekedésben, melyeket Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos oszlat el.

Nem létezik univerzális módszer a betegség kezelésére

Mivel az isiász okai egészen különbözőek lehetnek, a hatékony gyógymódot minden esetben egyedileg kell megtalálni. Páll doktor szerint sok esetben a kombinált kezelés a célravezető, mely az alábbi elemekre épülhet:

hátfájás
  • fizikális terápia, gyógymasszázs, mely enyhíti a nyomást az idegeken,
  • akut szakaszban orvosi javaslatra beválhat a hideg-meleg terápia,
  • a szájon át szedhető gyulladáscsökkentők - nonszteroid és szteroid készítmények - gyors, hatékony enyhülést hozhatnak,
  • helyi, célzott gyulladáscsökkentő injekcióval pontosan a fájdalom eredőjéhez juttatható a hatóanyag,
  • természetes hatásmechanizmusú kezelések is segíthetnek, mint az orvosi kollagéninjekció vagy a lökéshullám-terápia,  
  • ha kiderül, hogy porckorongsérv áll a fájdalom hátterében, ezt a betegséget kell kezelni, végső esetben műtéttel.

Az isiász nem múlik el néhány napon belül 

Az esetek egy részében a panaszok valóban megszűnnek egy hét alatt, de bizonyos esetekben akár hónapokig is kitart a fájdalom. Éppen ezért, ha egy hétnél tovább tart a derékfájás, vagy visszatérő állapotról van szó, minél előbb érdemes orvoshoz fordulni a hatékony kezelés érdekében.  

Az isiász kezelésében is szóba jöhet a műtét

Bizonyos esetekben nem válnak be a konzervatív, nem sebészeti módszerek, különösen akkor, ha a komoly fájdalom nem szűnik, ha akadályozza az egészséges működést, a mozgást - izombénulás vagy széklet-, vizelet-visszatartási képtelenség lép fel -, illetve, ha bebizonyosodik, hogy operációt igénylő porckorongsérv áll a háttérben. A megfelelő eljárásról csakis szakorvos dönthet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem az ágynyugalom a legjobb megoldás

Komoly fájdalmak jelentkezésekor valóban jót tehet egy-két nap pihenés, de ezt az állapotot nem szabad tartósítani. A mozgáshiány ugyanis beindít egy lefelé tartó spirált, mely akár a fájdalmak állandósulásához is vezethet. A nem használt izmok ugyanis elgyengülnek, éppen ezért kevésbé tudják megtámasztani a gerincet.

Ugyanakkor nemcsak az izomerőt, de a flexibilitást is ajánlatos fenntartani, hiszen az izomfeszülés is képes fokozni a hátfájást. A szakértő  szerint ugyanakkor nem mindegy, milyen mozgásformát, milyen mozdulatokat végez egy páciens, a szakember által betanított funkcionális gyógytorna nemcsak ártani nem fog, de kifejezetten használ is, mind a kezelésben, mind a kiújulás megelőzésében.

Az isiász nem gyógyítható házi praktikákkal

Ami bevált másoknál, az nem biztos, hogy minden isiászon segíteni fog, hiszen közel sem bizonyos, hogy ugyanaz a derékfájás forrása. Ráadásul csak akkor lehet dönteni a kezelésről, ha valóban orvosi diagnózis születik az isiászról. A rosszul kivitelezett mozgás, a félreértett házi praktikák nemcsak hatástalanok lehetnek, de végső soron árthatnak is. Vagyis panasz esetén az első, döntő lépés a szakember felkeresése kell, hogy legyen.  

Ezt is szeretjük