10 jel, hogy megy tönkre a tüdőd: akkor is, ha egyáltalán nem is dohányzol

Nem csak a cigaretta okozhat akár halálos kimenetelű tüdőbetegséget.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan úgy vélik, a tüdőnek valójában csak akkor lehet komolyabb betegsége - talán a tüdőgyulladást leszámítva -, ha valaki rendszeresen dohányzik, és bár utóbbi valóban lényegesen növeli a kockázatot, nélküle is kialakulhat súlyos probléma, többek között a COPD.

Bár az esetek jelentős részében a COPD kialakulása is összefügg a dohányzással, számos más kockázati tényező létezik, és sajnos nagyon sok olyan beteg él akár csak Magyarországon is, aki nem vagy szinte soha nem dohányzott.

Mi az a COPD?

A COPD a chronic obstructive pulmonary disease szavakból megalkotott mozaikszó, mely magyarul krónikus obstruktív bronchitiszt jelent, aminek következményeként alsó légúti szűkület alakul ki.

A betegség tulajdonképpen három kórképet jelent egyszerre, melyek könnyen át is alakulhatnak egymásba: jelentheti a tüdőasztmát és a tüdőtágulást is, melyeket jellemzően a hörgők, illetve hörgőcskék elzáródásos, krónikus gyulladása előz meg.

A hörgők folyamatosan fennálló gyulladása miatt beszűkülnek a légutak, a tüdő sokszor visszafordíthatatlan károsodást szenved, veszít rugalmasságából. Mivel a légutak szűkülnek, a kilégzés egyre csak nehezedik, ami miatt levegő maradhat a tüdőben, idővel akár tüdőtágulást is létrehozva.

Mi okozza a betegséget?

Bár a COPD-t aktív dohányzás is okozhatja, és a passzív dohányzás is komoly rizikót jelent, számos más tényező is meghúzódhat a hátterében: ilyen például a légszennyezés vagy a munkahelyi ártalom, az állandó por, füst a vegyszerek, irritáló gázok, gőzök belégzése, de összefügghet a hajlam a genetikával is, emellett a dohányzástól függetlenül is megjelenhet az életkor előrehaladtával, jellemzően 40 éves kor felett. Mindemellett enzimbetegségek és veleszületett betegségek is állhatnak a háttérben, például cisztás fibrózis, mukoviszcidózis.

Ha a COPD-t nem kezelik, olyan károsodásokat okozhat a tüdőben, amelyek visszafordíthatatlanná és akár halálossá is válhatnak, de lényeges megemlíteni azt is, hogy a kórkép a tüdőrák kialakulásának kockázatát is fokozhatja, többek között az állandó gyulladás révén.

Innen tudod, hogy nagy baj van a tüdőddel

A kórkép lassan alakul ki, így a tünetekhez sokan hozzá is szoknak, és nem veszik őket kellőképpen komolyan, holott a kezelés időben való megkezdése életmentő lehet.

Az olyan tünetek megjelenése, mint a nehézlégzés, a lihegés, zihálás, a ki- és belégzés reszelőssé válása és folyamatos rövidülése egyértelmű jel lehet, hogy orvoshoz kell fordulnod, léteznek azonban más, csendesebb, de meglehetősen alattomos tünetek is.

Ilyen, ha igen alacsony energiaszinten létezel, mindig fáradt vagy, hajlamos vagy a délutáni szunyókálásra, pedig eleget alszol éjszaka, emellett nincs kedved a testmozgáshoz, és inkább csak pihennél. Mindez ugyanis jelezheti azt is, hogy a sejtjeidhez nem jut elég oxigén.

Ha zavartnak, kábultnak és álomkórosnak érzed magad, az szintén utalhat a tüdő problémájára, csakúgy, mint a köhögés, ha három hétnél hosszabb ideje áll fenn, és nemcsak akkor, ha véres vagy váladékos.

A mellkasi fájdalom is gyanúra adhat okot, éppúgy, mint a fogyás, ami már az előrehaladottabb problémára utal. Szintén sürgősen fordulj orvoshoz, ha a szép rózsaszín helyett szürkéssé vált az arc- és bőrszíned.

Ezt is szeretjük