Egyre több nőnél diagnosztizálják: az IR kezelésének 3 legfontosabb módszere
Sajnos előfordul, hogy semmilyen tünete sincs az inzulinrezisztenciának.

inzulin rezisztencia
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A menstruációs zavarok hátterében több probléma is állhat, ám gyakran inzulinrezisztencia - rövidítve IR - okozza a panaszt. Való igaz, ez igen gyakori és jellemző tünete a betegségnek, ám előfordulhat, hogy a szabályos, 28 napos ciklus ellenére is fennáll az állapot.

Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS- és inzulinrezisztencia-specialistája ezért azt javasolja, senki se vesse el normál menstruáció esetén az IR lehetőségét, hiszen ettől függetlenül még fennállhat a probléma.

A magas inzulinszint veszélye

- A hasnyálmirigyben termelődő inzulin a szénhidrát-anyagcsere fő hormonja, melynek feladata, hogy a vérből a sejtekbe szállítsa a glükózt. Inzulinrezisztencia esetén a sejtek sérültek, így rezisztenssé válnak az inzulinnal szemben. Emiatt kompenzálásként a hasnyálmirigynek a kelleténél több inzulint kell termelnie, hogy a cukor a sejtekbe kerülhessen - mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS- és inzulinrezisztencia-specialistája.

Aki inzulinrezisztenciára gyanakszik, inzulinra is kiterjesztett vérvizsgálaton mindenképpen részt kell vennie.
Aki inzulinrezisztenciára gyanakszik, inzulinra is kiterjesztett vérvizsgálaton mindenképpen részt kell vennie.

Az állapot legnagyobb veszélye, hogy ez hosszútávon túl nagy terhet ró a hasnyálmirigyre, ami egy idő után kifárad, és ez könnyen 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. Sajnos a probléma felderítése gyakran sok időt vesz igénybe, hiszen igen változatos tüneteket produkálhat.

Ráadásul az általános vércukorvizsgálattal nem mindig diagnosztizálható a betegség, ugyanis inzulinrezisztencia esetén meglehet, hogy a glükóz szintje a normál tartományon belül mozog, és egyedül az inzulin mennyisége tér el a kívánttól. Éppen ezért, ha valaki IR-re gyanakszik, inzulinra is kiterjesztett vérvizsgálaton szükséges részt vennie, méghozzá a 0,60 és a 120 perces értékeket is vizsgáltatva.

Nem mindig rendszertelen a vérzés

Az IR gyanúja legtöbbször rendszertelen menstruáció esetén merül fel, ám nem törvényszerű, hogy a ciklusban változások következzenek be. Éppen ezért ekkor a többi jellegzetes tünetet érdemes megfigyelni, melyek a következők.

  • Pattanások.
  • Hízás.
  • Fáradékonyság.
  • Petefészekciszták.
  • Álmosság, főleg az étkezéseket követő két-három órában.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Sajnos azonban nem ritka, hogy semmilyen panasz nem hívja fel a figyelmet a problémára - ilyenkor általában teherbeesési nehézségek során gondolnak inzulinrezisztenciára, hiszen az állapot meddőséget is okozhat - mondja dr. Koppány Viktória.

Terápiája három pilléren nyugszik

Az IR kezelés nélkül nemcsak esztétikai problémákat okozhat, hanem könnyen 2-es típusú cukorbetegséggé nőheti ki magát. Terápiája három pilléren nyugszik: speciális, szénhidrátszegény diéta, rendszeres testmozgás, valamint szükség esetén gyógyszeres kezelés. Fontos tudni, hogy az inzulinrezisztencia teljes életmódváltást követel, így az értékek normalizálásához az előírtak pontos betartása, valamint rendszeres kontroll szükséges. A maximális hatás érdekében célszerű endokrinológus, dietetikus, valamint mozgásterapeuta véleményét is kikérni, mindhárom oldalról támogatva a javulást.

Ezt is szeretjük