A fogamzásgátlók elnyomják az inzulinrezisztencia zavaró tüneteit - Így segítenek ellene
Az inzulinrezisztencia a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként emlegetett állapot, mely gyakran igen kellemetlen tünetekkel jár.

fogamzásgátló tabletta IR egészség
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az inzulinrezisztencia, azaz IR viszonylag gyakori kórkép, Magyarországon a lakosság 20-25%-át érintő betegség, amit a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként is szoktak emlegetni.

Az IR bizonyos körülmények között észrevétlen maradhat, de egyébként jellegzetes reakciókat, tüneteket képes kiváltani a szervezetből. Sokszor a teherbeesést is megnehezítheti. Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa a fogamzásgátlók szerepéről beszél az IR terápiájában.

Fokozott szőrösödés, pattanások, túlsúly

Az inzulinrezisztencia során a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek, ezért a nőkön is olyan jegyek jelenhetnek meg, melyek inkább a férfiakra jellemzők. Az, hogy mennyire jelentősek ezek a tünetek, az elsősorban attól függ, mennyire emelkedett a tesztoszteron szintje.

IR pattanás
Fotó: Obencem / Getty Images Hungary

Az állapot gyakran jár együtt fokozott szőrösödéssel, főleg az állak és a felső ajak feletti területen, elhízással, ami főleg a hasi területre koncentrálódik, zsíros, pattanásos bőrrel, valamint menstruációs zavarokkal. Amennyiben az érintett gyermeket szeretne, úgy nehezített teherbeeséssel, meddőséggel találhatja szemben magát, és ha mégis pozitívat mutat a terhességi teszt, úgy fennáll a vetélés fokozott veszélye. 

Látható, hogy az IR szerteágazó tünetekkel járhat, melyek közül több a külsőt is érinti, így igen önbizalom-romboló hatása is lehet. 

A fogamzásgátlók elnyomják a tüneteket

Amennyiben az inzulinrezisztens beteg nem kíván a közeljövőben teherbe esni, úgy fogamzásgátlót szoktak az orvosok javasolni, mellyel, bár maga az állapot nem szűnik meg, ám a tünetek igen, de legalábbis nagyban csökkennek.

IR fogamzásgátló egészség
Fotó: Bsip

- A fogamzásgátlókkal női nemi hormonokat juttatunk a szervezetbe, így elnyomjuk a férfi nemi hormonok túlsúlyát. Ezzel a zavaró tünetek is elmúlnak. Ezért amíg fogamzásgátlót szed egy diagnosztizálatlan IR-es, sokszor nem is tud az állapotáról, mert hiányozhatnak a jellegzetes IR-es panaszok. Azonban amikor abbahagyja a készítmény alkalmazását, megjelenhetnek a bőrproblémák, pluszkilók szaladhatnak fel rá - mondja dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa.

Tüneti és nem oki kezelés a fogamzásgátló szedése

Bár valóban fontos, hogy az illető jól érezze magát a bőrében, és ne álljanak fenn a zavaró tünetek, azonban ez az IR kezeléséhez nem elég. Hiszen a legfontosabb az oki terápia, vagyis az inzulinszintek helyreállítása. Ez ugyanis a tünetek megszűnését is maga után vonja. Így, ha nem szeretne, nem kell majd a továbbiakban fogamzásgátlót szednie.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az IR első számú kezelési módja a megfelelő, személyre szabott életmódterápia, dietetikus által összeállított étrend, rendszeres testmozgás, stresszkezelési módszerek, valamint ha az értékek megkívánják, úgy gyógyszeres kezelés is szükségessé válhat.

10 gyümölcs, ami nem emeli nagyon a vércukrot: diétázók, cukorbetegek is fogyaszthatják

A magas glikémiás indexű gyümölcsök csak nagyon kis mennyiségben fogyaszthatók a cukorbetegek számára, szigorúan beleszámolva a szénhidrátfogyasztásba, illetve lassan felszívódó szénhidrátokkal párosítva. Az alacsonyabbakkal viszont már jóval megengedőbb az ajánlás: maximum 20 dekagramm egyszerre is elfogyasztható belőlük.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük