A fogamzásgátlók elnyomják az inzulinrezisztencia zavaró tüneteit - Így segítenek ellene

Az inzulinrezisztencia a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként emlegetett állapot, mely gyakran igen kellemetlen tünetekkel jár.

fogamzásgátló tabletta IR egészség
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az inzulinrezisztencia, azaz IR viszonylag gyakori kórkép, Magyarországon a lakosság 20-25%-át érintő betegség, amit a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként is szoktak emlegetni.

Az IR bizonyos körülmények között észrevétlen maradhat, de egyébként jellegzetes reakciókat, tüneteket képes kiváltani a szervezetből. Sokszor a teherbeesést is megnehezítheti. Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa a fogamzásgátlók szerepéről beszél az IR terápiájában.

Fokozott szőrösödés, pattanások, túlsúly

Az inzulinrezisztencia során a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek, ezért a nőkön is olyan jegyek jelenhetnek meg, melyek inkább a férfiakra jellemzők. Az, hogy mennyire jelentősek ezek a tünetek, az elsősorban attól függ, mennyire emelkedett a tesztoszteron szintje.

IR pattanás
Fotó: Obencem / Getty Images Hungary

Az állapot gyakran jár együtt fokozott szőrösödéssel, főleg az állak és a felső ajak feletti területen, elhízással, ami főleg a hasi területre koncentrálódik, zsíros, pattanásos bőrrel, valamint menstruációs zavarokkal. Amennyiben az érintett gyermeket szeretne, úgy nehezített teherbeeséssel, meddőséggel találhatja szemben magát, és ha mégis pozitívat mutat a terhességi teszt, úgy fennáll a vetélés fokozott veszélye. 

Látható, hogy az IR szerteágazó tünetekkel járhat, melyek közül több a külsőt is érinti, így igen önbizalom-romboló hatása is lehet. 

A fogamzásgátlók elnyomják a tüneteket

Amennyiben az inzulinrezisztens beteg nem kíván a közeljövőben teherbe esni, úgy fogamzásgátlót szoktak az orvosok javasolni, mellyel, bár maga az állapot nem szűnik meg, ám a tünetek igen, de legalábbis nagyban csökkennek.

IR fogamzásgátló egészség
Fotó: Bsip

- A fogamzásgátlókkal női nemi hormonokat juttatunk a szervezetbe, így elnyomjuk a férfi nemi hormonok túlsúlyát. Ezzel a zavaró tünetek is elmúlnak. Ezért amíg fogamzásgátlót szed egy diagnosztizálatlan IR-es, sokszor nem is tud az állapotáról, mert hiányozhatnak a jellegzetes IR-es panaszok. Azonban amikor abbahagyja a készítmény alkalmazását, megjelenhetnek a bőrproblémák, pluszkilók szaladhatnak fel rá - mondja dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont diabetológusa.

Tüneti és nem oki kezelés a fogamzásgátló szedése

Bár valóban fontos, hogy az illető jól érezze magát a bőrében, és ne álljanak fenn a zavaró tünetek, azonban ez az IR kezeléséhez nem elég. Hiszen a legfontosabb az oki terápia, vagyis az inzulinszintek helyreállítása. Ez ugyanis a tünetek megszűnését is maga után vonja. Így, ha nem szeretne, nem kell majd a továbbiakban fogamzásgátlót szednie.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az IR első számú kezelési módja a megfelelő, személyre szabott életmódterápia, dietetikus által összeállított étrend, rendszeres testmozgás, stresszkezelési módszerek, valamint ha az értékek megkívánják, úgy gyógyszeres kezelés is szükségessé válhat.

10 gyümölcs, ami nem emeli nagyon a vércukrot: diétázók, cukorbetegek is fogyaszthatják

A magas glikémiás indexű gyümölcsök csak nagyon kis mennyiségben fogyaszthatók a cukorbetegek számára, szigorúan beleszámolva a szénhidrátfogyasztásba, illetve lassan felszívódó szénhidrátokkal párosítva. Az alacsonyabbakkal viszont már jóval megengedőbb az ajánlás: maximum 20 dekagramm egyszerre is elfogyasztható belőlük.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük