Ingyenes tüdőrákszűrés indult az 50 év felettieknek: itt lehet jelentkezni a vizsgálatra
Egy új tüdőszűrő programot lehet most kipróbálni Magyarországon, amivel még időben észrevehetővé válhat a tüdőrák.

GettyImages-1299730658
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Speciális tüdőszűrő program központjává vált a Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikája. A kibővített szűrővizsgálat célja a tüdőrák korai felismerése. A programban ingyenes szűrővizsgálatokat végeznek az ötvenévesnél idősebb, dohányzó vagy korábban dohányos férfiak és nők számára.

A tüdőrák az egyik leggyakoribb betegség, amely évente mintegy másfél millió ember életét követeli. Magyarország sajnos világelső a tüdőrák-halálozás terén. A legveszélyeztetettebbek az ötvenévesnél idősebb dohányzó vagy korábban dohányos emberek, férfiak és nők egyaránt.

Tüdőrákszűrő program Magyarországon

A betegség leghatékonyabb gyógymódja a korai stádiumban történő operáció. Mivel a tüdőrák gyakran alattomosan, tünetek nélkül növekszik, az esetek nagyobb részében csak előrehaladott, már nem operálható stádiumban fedezik fel. Ezért van nagy jelentősége világszerte a tüdőrákszűrő programnak.

GettyImages-1211016063

Magyarországon is elkezdődött egy speciális tüdőrákszűrő program, amelynek egyik centruma a Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikája. A kevésbé érzékeny, hagyományos tüdőszűréssel szemben az új programban végzett, alacsony dózisú CT-vizsgálattal ki lehet szűrni olyan elváltozásokat, amelyek más vizsgálati módszerrel rejtve maradnak.

A kibővített HUNCHEST2 tüdőrákszűrő programban ötvenévesnél idősebb férfiak és nők számára végeznek ingyenesen - előzetes jelentkezést és időpont-egyeztetést követően - CT-vel, komputertomográfiával történő szűrővizsgálatot. A vizsgálat nem okoz kellemetlenségeket, nem jár káros következményekkel, és csupán néhány percet vesz igénybe. Feltétele, hogy a jelentkező jelenleg is dohányos legyen, de akkor is jelentkezhet valaki, ha a dohányzásról 15 éven belül szokott le, és élete során átlagosan 25 évig napi egy csomag cigarettát elszívott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Pontos dohányzási szokásairól a jelentkezőket a vizsgálat előtt a szakemberek kikérdezik. Az elkészült felvételeket tapasztalt szakorvos elemzi. Betegség gyanúja esetén, amelyről haladéktalanul értesítik az érintetteket, kontrollvizsgálatra, szükség esetén kivizsgálásra kerülhet sor.

A tüdőrákszűrő vizsgálatra jelentkezők időpont-egyeztetés miatt a Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikáját hívhatják munkanapokon 09:00 és 14:00 óra között a +36-30-128-3797 telefonszámon.

Kinek ingyenes a tüdőszűrés?

A tüdőszűrés segít idejében kideríteni a szerv elváltozásait, és sokaknak térítésmentes.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük