Ez az erős immunrendszer 5 bástyája - Járvány idején még fontosabb figyelni rájuk

A vírust még a legegészségesebb emberek is elkaphatják, azonban csak az erős immunrendszer tud vele jól megbirkózni.

immunerosites-koronavirus
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egészség mindig fontos, a járványos, fertőző betegségeket azok tudják a legjobban elkerülni, akik folyamatosan odafigyelnek az immunrendszerükre és a testi jóllétükre.

A koronavírus elsősorban az idősekre és a krónikus betegségben szenvedő vagy gyenge immunrendszerű emberekre veszélyes - ez utóbbi megerősítéséért azonban bárki megteheti a megfelelő lépéseket. Érdemes áttekinteni, milyen lehetőségei vannak a szervezet megerősítésének, de a mentális egészségről sem szabad megfeledkezni.

Az immunrendszer erősítésének öt aranyszabálya

Megfelelő folyadékfogyasztás: nem lehet eleget hangsúlyozni, mennyire fontos a mindennap elegendő folyadék fogyasztása. A testtömegtől függően ez napi 1,5-3 liter lehetőleg cukor- és szénsavmentes innivalót jelent, zömében tiszta - szűrt vagy tisztított - vizet, teát, esetleg gyümölcs- és zöldségleveket. Szakemberek szerint még az esetlegesen a légutakba jutott kórokozók is elpusztulhatnak, napközben szinte folyamatosan forró ital kortyolgatásával.

Kiegyensúlyozott táplálkozás: érdemes változatos, szezonális étrendre törekedni, amely biztosítja a megfelelő mennyiségű fehérje-, szénhidrát-, rost-, zsír-, valamint a vitamin- és ásványianyag-bevitelt.

zoldseg-gyumolcs
Fotó: Hinterhaus Productions / Getty Images Hungary

A fehérje a gyakori tévhittel ellentétben nem csak a húsokban és tejtermékekben található: kiváló fehérjeforrások lehetnek a hüvelyesek és az olajos magvak is. A szénhidrátok sem ellenségek, csak jól kell tudni választani: érdemes teljes értékű gabonát, zabpelyhet, árpát, barna rizst, teljes kiőrlésű búzát felhasználni az étkezések során.

A cikk az ajánló után folytatódik

A megfelelő rostbevitel minden életkorban és élethelyzetben fontos, érdemes közeli barátságot kötni emiatt a zöldségekkel - sütve, főzve, párolva, nyersen - naponta többször is kerüljön az asztalra. Nem lehet elmenni szó nélkül a gyümölcsök mellett sem, a bogyós finomságok például nemcsak nagyon ízletesek, hanem rengeteg vitamin is található bennük. Addig is, amíg megjelennek frissen a piacokon, ajánlott liofilizált, azaz fagyasztva szárított formában fogyasztani őket.

Elegendő mozgás: nem csak a konditeremben eltöltött hosszú és izzasztó edzésekre kell gondolni. Testedzés minden, ami mozgás - még a takarítás is, akárcsak a séta, a tánc, a jóga, a párnacsata és a fogócska.

online-joga
Fotó: domoyega / Getty Images Hungary

Utóbbi felsorolásból egy kis leleményességgel mind megvalósítható még #maradjotthon idején is - lásd online jógavideók, játék otthon a gyerekekkel, tánc a kedvenc zenénkre a nappali közepén, séta a háztömb körül vagy egy közeli, kevéssé forgalmas parkban, erdőben.

Pihenés: nehéz leszámolni a „lusta, aki sokat pihen” mítosszal, pedig itt lenne már az ideje! A megfelelő mennyiségű, tehát napi 7-9 óra alvás ugyanis elengedhetetlen a testi-lelki jólléthez, akárcsak a napi kikapcsolódás. Ezalatt nem az esti sorozatmaratont kell érteni, hanem pár perc semmittevést, relaxálást, esetleg zenehallgatást.

Friss levegő és napfény: legalább napi pár perc friss levegőre mindenkinek szüksége lenne - kiülni az erkélyre, sétálni egyet az utcában, bámészkodni egy kicsit a gangon. Addig is, amíg elegendő napfényhez jutunk, nem szabad megfeledkezni a D-vitamin pótlásáról, lehetőleg jól felszívódó csepp formájában.

Nem csak a testi, a mentális egészségre is oda kell figyelni

Vészterhes időkben, mint a mostani, különösen fontos, hogy nem szabad megfeledkezni a mentális egészségről sem. Ennek érdekében fontos betartani a következőket, hogy a karantén végén is ugyanolyan lelkiállapottal kezdje mindenki újra az életét.

  • Érdemes tudatosnak lenni a hírfogyasztásban és nem folyton a híroldalakon lógni.
  • Fontos a családtagokkal való rendszeres beszélgetés és egymás meghallgatása.
  • A közös társasjátékozással eltöltött esték ezekben a nehéz időkben sokat tudnak javítani a lelkiállapoton.
  • A kézműveskedés vagy a régi hobbik újbóli elővétele is sokat segíthet.

A 10 leghatásosabb gyógytea influenza és köhögés ellen - Természetes gyógyítók

A megfázás és az influenza tüneteit is enyhíti néhány erős, gyógynövényből készült tea.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük