Ez a szám segíthet megelőzni a stroke-ot: az ideális pulzus és a kivételek

Legalább olyan fontos adat, mint a vérnyomás értéke.

Ideális pulzusszám
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ember szíve egy percig sem pihen: naponta átlagosan 100 ezret ver, és körülbelül 7-14 ezer liternyi vért pumpál a testbe. A vérnyomás mellett a nyugalmi pulzusszám is létfontosságú adat, ami egyértelműen árulkodik a szívizmok állapotáról.

A pulzusszám azt mutatja meg, hogy egy perc leforgása alatt hányat ver a szív. Mivel a szám jellemzően alacsonyabb alvás idején, és fizikai aktivitás, megterhelés esetén növekszik, a hiteles mérésnek mindig nyugalmi állapotban kell történnie - csakúgy, ahogy a vérnyomásnál is.

Ideális pulzusszám

A nyugalmi állapotban mért ideális pulzusszám 60 és 100 között van percenként, ám ez az érték több más tényezőtől is függhet. A 100-nál magasabb pulzusszámot, melyet az orvostudomány tachycardiának nevez, akár láz, vérszegénység, fizikai vagy érzelmi stressz által képződő adrenalin is kiválthatja.

Gyors szívverés esetén a szív nem tud elég vért juttatni az agyba és a szervekbe, ezzel súlyos problémákhoz, mellkasi fájdalmakhoz, ájuláshoz, vérrögképződéshez, stroke-hoz és kamrafibrillációhoz is vezethet, mely a fellépő oxigénhiánnyal maradandó károsodást okozhat a szervezetben, ezért rendszeresség esetén mielőbb kezelni kell.

Túl lassú szívverés

A 60-as pulzusszám alatti értéket bradycardiának nevezi a szaknyelv, ám ez nemcsak kóros esetben alakulhat ki. Az alacsony pulzusszám hátterében akár bizonyos gyógyszerek, például vérnyomáscsökkentők vagy pajzsmirigy-alulműködésre felírt szerek szedése is állhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Lassú, akár 40-es nyugalmi szívverést is tapasztalhatnak a fizikailag aktív sportolók vagy megterhelő munkát végzők pihenési fázisban, ez viszont önmagában nem ad okot az ijedtségre.

Kezelni kell, ha több tünettel jár

Kezelni csak akkor kell, ha az alacsony szám indokolatlan, és fáradtságérzettel, szédüléssel, ájulással jár együtt. Ilyenkor komolyan kell venni, hiszen ritkán, de előfordul, hogy az abnormálisan alacsony pulzusszám elégtelen véráramlást okoz az agyban, ami károsodáshoz vezet.

Az egészséges pulzusszám eléréséhez Kate Traynor, a Massachusetts General Hospital Kardiovaszkuláris Betegségmegelőzési Központ igazgatója szerint a rendszeres testmozgás a legmegfelelőbb módszer: hetente 150 percet javasol, fizikai állapottól függően súlyzós és kardiógyakorlatokkal együtt.

Jelentősen nő tőlük a vérnyomás

Nemcsak a kávéval és a kimondottan sós ételekkel kell vigyázni, ha magas az ember vérnyomása. Néhányra talán nem is gondolnál.

A savanyúság is megemelheti a vérnyomást: 8 étel, amivel nagyon kell vigyázni

Olyan ételek is ártalmasak a szívre és az érrendszerre, melyekre nem is gondoltál volna.

Elolvasom
Ezt is szeretjük