Vérnyomáscsökkentés gyógyszer nélkül: természetesen is beállíthatod
Hatékony és mellékhatások nélküli eljárás. Érdemes megfontolni.

nagykep?cikkid=170843&kep=vernyomas2-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jó tudni, hogy az életmóddal jelentősen befolyásolható a vérnyomás értéke. Dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ orvosa és kiemelt szakmai vezetője szerint az életmódorvoslással nemcsak az esetleges fejfájástól lehet megszabadulni, de jelentősen csökkenthető az infarktus kockázata is.

Könnyen lehet, hogy a krónikus fejfájás mögött a magas vérnyomás áll, de az esetek többségében a magas értékek semmilyen tünetet nem okoznak. Sokszor csak a stroke, a szívinfarktus vagy éppen a veseelégtelenség hívja fel a figyelmet az eltérésre.

Vérnyomást csökkentő természetes módszerek

Magyarországon a felnőttek 16-20%-a, a 60 éven felüliek több mint fele magas vérnyomás betegségben szenved. A betegségre való hajlam közel 40%-ban meghatározott a génekben, de a hajlam még nem maga a betegség. A vérnyomás természetes módszerekkel is csökkenthető. Ilyen a dohányzás elhagyása, a sófogyasztás visszaszorítása, a mozgás, az egészséges szív diétájának is nevezett DASH-étrend bevezetése, illetve elsődlegesen a testtömeg csökkentése.

A mozgás és a fogyás a leghatékonyabb

Nagyon határozott összefüggés van a túlsúly és a magas vérnyomás közt, és bizonyított tény, hogy már öt kiló fogyás is csökkenti a magas értékeket. A heti öt-hét alkalommal minimum 30 percig végzett aerob állóképességi edzés átlagosan 5-10 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomást. Bizonyított tény, hogy a rendszeres, szívet és keringést támogató kardió mozgás olyan működéseket erősít és indít be, melyek végeredményben többek között a vérnyomás csökkenését eredményezhetik.

Természetes módszereknél nincs mellékhatás

A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek mellékhatásait senki sem tagadja. A legáltalánosabb panasz a kezelés megkezdésekor a fáradékonyság, gyengeségérzés, ami többnyire csak átmeneti. Ritkábban, de előfordulhat többek közt fejfájás, émelygés, alvászavar, libidócsökkenés és köhögés.

A gyógyszerek egyes esetekben emelhetik a koleszterin- és trigliceridszintet, ronthatják a cukorbetegség és a köszvény állapotát. Ezzel szemben a természetes vérnyomáscsökkentés, vagyis a pontosan kidolgozott életmódprogram fogyással és a teljesítménynövekedéssel jár.

Az életmódorvoslás hatékony segítséget nyújt

Egyre többen vannak, akik nem csupán a gyógyszerektől várják a megoldást, és alapvetően abban hisznek, hogy önmaguk lehetnek önmaguk leghatékonyabb orvosai. A kezdő lépéseknél azonban javasolt egy teljes körű felmérés és a szakértői útmutatás.

Az életmódorvoslás olyan komplex segítséget nyújt, amely holisztikus szemléletével és szakembergárdájával nem csak az adott problémára koncentrál. A dietetikus a táplálkozás személyre szabott felépítésében, a mozgásterapeuta, a gyógytornász és a sportorvos az optimális mozgásprogram kialakításában segít.

A szakorvosok, vagyis a kardiológus, az endokrinológus és a fájdalomspecialista az egészség teljes visszaállításán munkálkodnak. Az életmódorvoslással - egy szakértői teammel a háttérben - gyorsabb, tartósabb, biztonságosabb és akár az egész életet befolyásoló eredményt lehet elérni.

Ezt is szeretjük