Folyás, viszketés, égő fájdalom

A gombás fertőzések tünetei, okai

A gombás fertőzések sok nő életét megkeserítik. Pontos diagnosztika nélkül szinte kezelhetetlen a betegség.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gombás hüvelygyulladás és hólyaghurut ugyanolyan tüneteket okoz, mint a bakteriális eredetű. Ha a fertőzést baktérium okozza, akkor a vizeletből kimutatható, és a betegség speciális gyógyszeres – antibiotikumos – kezeléssel gyógyítható. Ha a fertőzést gomba okozza, az antibiotikum nem segít. A gombás fertőzések egyik legkellemetlenebb fajtája, ha a kórokozó a hüvelyt vagy a húgyhólyagot támadja meg.

A gombák terjedése a szervezetben

A gombák a bélből szerteszét vándorolnak a szervezetben. Más szervekben megtelepedve további súlyos problémákat idézhetnek elő. A folytonosan visszatérő, hosszadalmas hüvelygombásodás is származhat a bélből. Ha ilyenkor csak a hüvelygombát kezelik, a terápia hosszútávon eredménytelen lesz.

Mosakodás közben a végbél környékéről ismét gombák kerülhetnek a hüvelybe, és máris kialakul az újabb fertőzés. Nőknél a szervek közelsége miatt fokozott a fertőzésveszély. A gombásodás gyorsan átterjedhet a hólyagra és a húgyutakra. A gombás hólyaghurut ugyanolyan panaszokat okoz, mint a bakteriális eredetű.

A hüvely- és hólyaggomba tünetei

  • Égő vizelési fájdalom.
  • Erős fájdalommal kísért menstruáció.
  • Fájdalmas szeretkezés.
  • Égő, viszkető érzés a nemi szerv környékén.
  • Hüvelyi folyás.

Okok

A hormonok negatív hatásai

Egyes hormonok is kedveznek a gombák elszaporodásának – különösen az ösztrogén. Mivel a terhesség alatt magas az ösztrogénszint, ezért a várandósság a gombás megbetegedések egyik legjelentősebb rizikófaktora.

A vizsgálati adatok szerint a terhes nők mintegy 30%-a fertőzött. Ha a gombák a szülőcsatornát is megtámadják, az anya a szülés során a még fejletlen immunrendszerű gyermeket is megfertőzheti. Még nem tisztázott, hogy a gombák az ösztrogént eredeti formájában vagy átépítve használják-e fel a növekedéshez. A kutatók azonban valamennyien egyetértenek abban, hogy nemcsak a terhesség, hanem a hormonális fogamzásgátlók is hajlamosítanak a gombás fertőzésre. Mivel a hormontartalmú fogamzásgátló tabletták megzavarják a női szervezet egyensúlyát, jó eséllyel válhatsz érzékenyebbé a gombás fertőzésekre.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Káros antibiotikumok

Az antibiotikumok a baktériumok elpusztítására szolgáló mérgek. Anyagukat az ipar érdekes módon néha éppen a gombák anyagcsere-termékeiből nyeri. Ezek a hatékony kémiai fegyverek elpusztítják a nemkívánatos mikrobákat, vagy rontják azok életfeltételeit. A gombás megbetegedések utóbbi időben tapasztalható gyors terjedéséért javarészt az antibiotikumok felelősek. Pedig ezek alapvetően jótékony, nélkülözhetetlen gyógyszerek. Nélkülük évente milliók halnának meg olyan fertőzésekben, amelyek – hála az antibiotikumoknak – ma már nem életveszélyesek. Azonban tanácsos vigyáznod velük, hiszen a túlzott antibiotikum-szedés kedvez a gombák szervezeten belüli terjedésének.

Kezelés

Ha a felsoroltak alapján úgy érzed, esetleg neked is gombás fertőzésed lehet, haladéktalanul keresd fel orvosodat. A kivizsgálás után különböző gombaellenes, orális úton szedhető gyógyszerekkel – hüvelygomba esetén –, kúpokkal kezelhető a probléma.

Azonban minél tovább vársz azzal, hogy orvoshoz menj, szervezetedben annál inkább elszaporodnak a gombák. Ennek következtében pedig a gyógyulás jóval hosszabb időt fog igénybe venni.

Cikkünk Gaby Guzek - Elisabeth Lange: Gombák a testünkben című könyve alapján készült.

Ajánljuk neked ezt a könyvet, ha szeretnél egészségesen élni. A gombás fertőzések sokféle panaszt okozhatnak, allergiás tüneteket, levertséget, bőrproblémákat és emésztési zavarokat. Következetes kezeléssel és megfelelő táplálkozással legyőzhetőek az élősködők. A szerzők átfogóan tájékoztatnak a gombás fertőzések fajtáiról, a tünetekről és megszüntetésük módszereiről. A könyv számtalan diétás receptet közöl a gombák ellen, és hasznos ötleteket ad a gyógyításhoz.

Kiadja a Mérték Kiadó.
Ára 2499 Forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük