Egyre gyakoribb a húsevő baktérium: egy súlyos környezeti oka van
A húsevő baktériumra is hat a klímaváltozás a tudósok szerint.

baktérium
Ez is érdekelhet

Legyen mindannyiunk szívügye a fejlődés! (x)

Téli álomesküvő a Rosinante Fogadóban*** (x)

Mit diktál a téli kabáttrend 2018-ban? A stylist tippjei (x)

Hogyan segíts, ha bedugult a pici orra? Az orröblítés aranyszabályai (x)

10 hely, amiről álmodoznak a magyarok - Idén csupán egy európai város került fel a listára. (x)

beauty and style

Egy ügyes trükk, amitől élénkebb lesz a rúzs színe a szádon: világosító ajakradír házilag »

Elszívja az izzadságot, és kényelmesebbé teszi a cipőt: 5 eset, amikor kisegíthet egy intimbetét »

Hajmeresztő pulóverek a 80-as évekből – Nem tudjuk, hogy sírjunk vagy nevessünk-e »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az utóbbi években egyre gyakoribbá vált a húsevő baktérium fertőzése, amivel a leggyakrabban kétféle módon kerül kapcsolatba az ember: nyers kagylófélék, osztrigák fogyasztásával, illetve nyílt sebbel a fertőzött vízben megfürödve.

A fertőzések száma előreláthatólag tovább növekszik majd, mivel a Vibrio vulnificus és Vibrio parahaemolyticus számára kedvező terület nő, ez pedig a tudósok szerint környezeti okokra is visszavezethető.

Húsevő baktérium a melegben

A klímaváltozás szerepét hangsúlyozták a tudósok a húsevő baktériumok terjedésében. A tengervíz hőmérsékletének növekedése, valamint a tengerszint emelkedése ugyanis kedvez a szaporodásuknak. A Centers for Disease Control and Prevention nyilvántartása szerint a fertőzések 80%-a május és október között fordul elő, amikor a víz melegebb.

Mivel a part menti víz hőmérséklete globálisan növekszik, a fertőzések száma is egyre gyakoribb. 1996 és 2005 között egy Estuaries and Coasts című lapban megjelent tanulmány szerint a megbetegedések előfordulása az Egyesült Államok délkeleti részén több mint 80%-kal nőtt.

Édesvizű folyókba is bejuthat

A tanulmány egyértelmű összefüggést mutatott a délkeleti partok baktériumainak száma, valamint a sótartalom és a hőmérséklet-növekedés között. A kutatók szerint a legkritikusabb tényező mégis a tengerszint emelkedése: ezzel a torkolatokon keresztül az édesvizű folyókba is egyre távolabb bejuthat a baktérium, ami megnöveli a lehetséges élőhelyek területét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az éghajlatváltozással együtt járó szélsőséges időjárási események miatt, mint amilyen 2005-ben a Kathrina-hurrikán volt, szintén keveredhet a sós és édesvíz határterülete, így kitágíthatja a Vibrio-baktériumtelepek földrajzi tartományát.

A baktériumnak egyébként több mint hetven faja létezik, ezek közül a Centers for Disease Control and Prevention 12 fajt ír le kórokozóként, a fertőzések túlnyomó többségéért mégis az említett két baktérium a felelős.

A megelőzés a kulcs

A Vibrio vulnificus baktérium egy nyílt sebet fertőz meg, amit követően a bőr felszínén túl károsodnak az izmok, és a mélyebb szövetek is elhalnak. Ezt szöveti nekrózisnak is nevezik.

A Vibrio parahaemolyticus pedig a kagylók, osztrigák fogyasztása útján kerül a szervezetbe, ami először gyomor- és bélrendszeri panaszokat, hasmenést és hányást okoz, de legyengült immunrendszer mellett akár halálhoz is vezethet. 

A fertőzések száma ugyan a folyamatosan növekvő tendencia ellenére sem magas, de a tudósok szerint a veszélyekre, valamint az óvintézkedésekre nem lehet eléggé felhívni a figyelmet: számos megbetegedés megelőzhető lenne, ha például a nyílt sebet, a vágást, a horzsolást nem tenné ki az ember a baktériumokkal teli tengervíznek.

Az immunhiánnyal küzdők számára pedig kerülendő a nyers tengeri herkentyűk fogyasztása - mindig alapos főzés után kerüljenek csak a tányérra. Némi körültekintés életet is menthet.

(Képek:  Getty Images Hungary, Pixabay, pxhere.)

Ezt is szeretjük