Felesleges az évente ismételt méhnyakrákszűrés? Hatékonyabb vizsgálatot találtak
A HPV-teszt megbízhatóbb lehet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A jelenlegi orvosi ajánlások szerint minden 18 évnél idősebb nő számára javasolt évente egyszer méhnyakrákszűrést végeztetni.

Ennek oka, hogy hazánkban még mindig évi négy-ötszáz nő hal meg a kórban, annak ellenére, hogy legfőbb kiváltó okát azonosították - a humán papilloma vírust -, és a betegség diagnosztizálása is viszonylag egyszerű.

Évente ismételt méhnyakrákszűrés

A vizsgálat során a nőgyógyász egy apró kefével sejteket vesz le a méhnyak felszínéről, majd citológiai vizsgálat segítségével megállapítják, hogy kimutatható-e kóros eltérés, kisebb gyulladás a kenetből. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a méhnyakrákszűrés segítségével már csak a kialakult - jó esetben kezdeti - elváltozást tudják kiszűrni.

Felesleges?

Ezzel szemben a HPV-teszttel nagyon pontosan kimutathatóak a méhnyakrák korai jelei, 30 év feletti nők esetében több rendellenesség diagnosztizálható vele, mint hagyományos kenetvétellel - állítják a Queen Mary College kutatói. A HPV - vagyis humán papilloma vírus - magas kockázatú fajtái felelnek a máhnyakrákos megbetegedések csaknem 100%-áért. A fertőzés okozta rákos elváltozás oltással is megelőzhető, erről a témáról bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Röviden a kutatásról

A British Journal of Cancer című szaklapban megjelent tanulmányban 11 ezer Egyesült Királyságban élő nő vett részt. A kutatási alanyokat két csoportra osztották: az egyik csoport tagjait hagyományos citológiai módszerrel, a másikat HPV-teszttel vizsgálták.

Az eredményeket látva a kutatók megállapították, hogy azoknál a nőknél, akiknek a HPV-tesztje negatív lett, a vizsgálatot követő hat évben kisebb valószínűséggel fejlődtek ki rákmegelőző állapotot mutató sejtek, mint a negatív citológiai leletet kapóknál.

A HPV-szűrés hatékonyabb megelőzés

Tehát a kutatás eredménye szerint a HPV-teszt az évente ismételt méhnyakrákszűrésnél hatékonyabban mutatja a rákmegelőző elváltozásokat. A tanulmány szerzője, a Queen Mary College epidemiológus professzora, Jack Cuzick a következőket nyilatkozta az eredményeket látva:

- A HPV-tesztet a jövőben nemcsak érdemes lehet elsődleges szűrővizsgálatként alkalmazni, de a vizsgálatok között eltelt idő is meghosszabbítható 30 év feletti nők esetében.

Ezt is szeretjük