Méhnyakrák-megelőzés: milyen gyakran kell HPV-tesztet végeztetni?

A méhnyakrák kialakulásáért szinte minden esetben a humán papilloma vírus - röviden HPV - felel.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A humán papilloma vírust leggyakrabban csak mozaikszóban, HPV-ként említjük. A vírusnak több mint 130 fajtája ismert, melyekből körülbelül 40 okozhat nemi szervet érintő megbetegedést.

Mivel a HPV több mint 98%-ban összefüggésbe hozható a méhnyakrák kialakulásával, fontos a fertőzés megelőzése, illetve annak időben történő kezelése.

A HPV tünetei

A kórokozó azért veszélyes, mert a fertőzöttség sok esetben tünetmentes. Előfordul, hogy hónapokig vagy akár évekig nem utal semmilyen jel a problémára. Ezalatt az idő alatt pedig a vírus dolgozik a szervezetben, illetve a fertőzött személy másoknak is átadhatja a kórokozót.

A pontos diagnózishoz nőgyógyászati, illetve férfiak esetében urológiai vizsgálat szükséges, de természetesen lehetnek olyan jelek, melyek gyanakvásra adhatnak okot.

Gyanús jelek

Bővebben a HPV-ről

A nemi úton terjedő vírusok csaknem egyharmadát teszik ki a HPV-fertőzések. A szexuálisan aktív nők körülbelül 80%-a találkozik élete során a kórokozóval. A legtöbb esetben azonban a szervezet képes legyőzni a vírust még azelőtt, hogy az érintett tudomást szerezne problémájáról.

A 20-25 éves korosztály esetében körülbelül 30-40%-os a fertőzöttségi arány, ám nem szükségszerű, hogy az egyes emberek szervezetében tartósan jelen legyen a vírus, hiszen az immunrendszer legyőzheti a kórt.

Alacsony és magas kockázatú HPV

A humán papilloma vírusok azon fajtái, melyek nemi úton terjednek, két osztályba sorolhatóak. Az alacsony kockázatú csoportba tartozók hatására nem alakul ki daganatos betegség a szervezetben, viszont genitális szemölcsöket - condylomákat - okozhatnak. Ezzel szemben a magas kockázatú papilloma vírusok a méhnyakrákos megbetegedések körülbelül 98%-áért tehetők felelőssé.

A vírus terjedése

A HPV érdekes - és egyben igen veszélyes - sajátossága, hogy a szexuális úton terjedő fajtái nem a testnedvek révén fertőznek. Elegendő lehet pusztán a bőrkontaktus is a vírus terjedéséhez. Mivel a betegség már a hámsejtek átadásával is elkapható, az óvszer sem nyújt teljes körű védelmet - pusztán az esetek 60-70%-ában előzhető meg vele a fertőzés kialakulása.

HPV-oltás

A kutatók a HPV négy típusa ellen fejlesztettek ki vakcinát. Ez a négy típus hozható ugyanis leginkább összefüggésbe a rákos megbetegedések kialakulásával. Az oltás különösen a nemi életet meg nem kezdett lányok és fiúk esetében hatásos, az ő szervezetük ugyanis még nem találkozott a vírussal. De idősebb nőknél is hasznos lehet, bár ekkor már a vakcina hatékonysága némileg csökken.

Az oltás vényköteles, a TB által nem támogatott. Az orvos három részletben adja be, és több mint 90 ezer forintba kerül. Vannak azonban olyan önkormányzatok hazánkban, melyek a 14 év alatti gyerekek részére térítésmentesen biztosítják az oltóanyagot, legutóbb például Eger városában lett ingyenes az oltás második és harmadik része.

Citológiai vizsgálat

Kattints az alábbi videóra, ha többet szeretnél megtudni az évente végzett méhnyakrákszűrésről!

Milyen gyakran kell HPV-tesztet végeztetned?

Ám nem szabad megfeledkezned róla, hogy a védőoltás nem véd az összes rákkeltő HPV-típus ellen, így elengedhetetlen a rendszeres nőgyógyászati szűrés. Mivel a citológiai vizsgálat - melyet 18 éves korod után évente egyszer el kell végeztetned a nőgyógyászoddal - csak a már kialakulóban lévő méhnyakrákot jelzi, a HPV-szűrést külön kell kérned az orvostól.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A HPV-teszt a kórokozó meglétét vagy hiányát mutatja ki. Maga a vizsgálat ugyanúgy zajlik, mint a méhnyakrákszűrés: a méhnyak felszínéről egy kis kefével sejteket vesz le az orvos. Az így nyert anyagból megállapítja, hogy tartalmaz-e HPV-t. Ezt a tesztet érdemes lehet háromévente elvégeztetned: ha ugyanis jelenleg nem vagy fertőzött, nagy valószínűséggel akkor sem alakul ki nálad méhnyakrák, ha közvetlenül a szűrővizsgálat után megfertőződsz. A HPV-tesztet érdemes elvégeztetni azelőtt is, hogy beadatnád a HPV-oltást, mivel a már meglévő fertőzés ellen nem nyújt védelmet a vakcina.

Pozitív lett az eredmény?

Ha bebizonyosodik a fertőzöttséged, jellemzően immunerősítő készítményekkel igyekeznek növelni szervezeted ellenálló képességét, hogy az képes legyen legyőzni a vírust. Amennyiben a magas kockázatú HPV-t talált az orvos, úgy valószínűleg egy ambuláns beavatkozásra lesz szükség, mely során rádiósebészeti eszközzel eltávolítják a vírussal fertőzött területet.

Ezt is szeretjük