Figyelem! Bővül a kötelező védőoltások köre - Térítésmentes lehet a HPV-vakcina
A HPV elleni oltás jelenleg több mint 90 ezer forintba kerül.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Jelenleg tíz kötelező és egy kötelezően ajánlott védőoltást biztosít térítésmentesen az állam - írja az Origo. A szakértők most a rendszer továbbfejlesztésén gondolkodnak, így a fenti lista tovább bővülhet lányok esetében a HPV elleni vakcinával, illetve a bárányhimlő elleni oltással.

HPV elleni vakcina

A vakcina védettséget ígér a szexuális úton átadható humán papillomavírus - HPV - ellen, amely összefüggésbe hozható a méhnyakrák kifejlődésével és a nemi szerveken megjelenő szemölcsökkel. A védőoltás első adagjának beadását a szexuális aktivitás megkezdése előtt, a lányok 11-12 éves korában ajánlják a szakemberek.

A méhnyakrák a második leggyakoribb ráktípus a nők körében világszerte, az Egészségügyi Világszervezet - WHO - adatai szerint évente 500 ezer új esetet regisztrálnak, és 250 ezer halálesetet okoz.

A HPV elleni vakcina természetesen most is elérhető, ám meglehetősen drágán - a három oltás ára együttesen több mint 90 ezer forintba kerül -, így csak kevesen engedhetik meg maguknak - mindenképpen üdvözlendő lenne tehát a térítésmentesség.

Átmenetileg növekvő kockázatok

A Kaiser Permanente amerikai magán-egészségbiztosító kutatói tanulmányukban megállapították, hogy vakcina alapvetően biztonságos, de emelheti az ájulás és a bőrfertőzések kockázatát röviddel az oltás után - írja az MTI. A tanulmányba csaknem 200 ezer olyan lányt vontak be, aki megkapta a HPV-vírus négy törzse - a 6-os, 11-es, 16-os és 18-as - ellen védelmet kínáló Gardasil-oltás legalább egy adagját.

A kutatók úgy találták, hogy hatszor gyakoribb volt az ájulás a lányoknál az oltás napján, mint a pár hónappal későbbi kontrollidőszakban. Átlagosan négy ezrelék volt az ájulás gyakorisága egyéb napokon, az oltás napján azonban 24 ezrelék. A bőrfertőzések is megszaporodtak az oltás utáni két héten belül: 2,2 ezrelékről 3,5 ezrelékre emelkedett a gyakoriságuk.

E mellékhatásokon túl nem találtak a tanulmányban új okokat, melyek megkérdőjeleznék a vakcina biztonságosságát, a kutatók szerint eredményeik alátámasztják a rutinszerű vakcinálás általános biztonságosságát.

A tanulmányt az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szakfolyóiratban ismertették részletesen a szerzők.

Bárányhimlő elleni védőoltás

A fejlesztési listán a bárányhimlő elleni oltás áll foglalja el a második helyet. Ez a rendkívül fertőző vírusos betegség cseppfertőzéssel terjed, a lappangási ideje 13-17 nap. Az első napon hőemelkedés, majd ezt követően kiütés és láz jelentkezik. A gyermek a kiütések leszáradásáig fertőz, ez általában hat-tíz nap alatt következik be. Az elvakart kiütések elfertőződhetnek, és hegekkel gyógyulhatnak. A legtöbb gyermek teljesen meggyógyul, de a vírus a szervezetben lappanghat egészen a felnőttkorig, amikor övsömörként újra támadhat.

Természetes gyógymódok: nem mindig válnak be

Az oltás- és gyógyszerellenesség egyre növekszik, ám sokszor megalapozatlanul. A természetes szerek ugyanis nem feltétlenül váltják ki a hagyományos orvoslást. Tudj meg többet a témáról videónkból!

Mint dr. Ócsai Lajos, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője az Origónak elmondta, hazánkban ezt a betegséget évente 40-50 ezer gyerek kapja el, közülük két-háromszáznál alakulnak ki szövődmények, egy-két esetben ezek nagyon súlyos szövődmények.

- A bárányhimlővel a másik probléma, hogy hosszú, két hét a lappangási ideje. Sok családban fordul elő, hogy anyuka visszamegy dolgozni, óvodás gyermeke elkapja a fertőzést, majd amikor már éppen kigyógyulna belőle, hirtelen a másikon is megjelennek a tünetek, ez pedig már olyan kiesés, amit a munkáltatók nem szívesen tolerálnak - tette hozzá a szakember.

A bárányhimlő elleni védelem jelenleg két lépésben szerezhető meg - a két oltás ára együtt 7-8 ezer forint. A vakcina kötelezővé tételével mindez térítésmentessé válna.

Ezt is szeretjük