Hány éves korig érdemes beadatni a HPV elleni oltást?
A szakértőt kérdeztük
Azon tanakodsz, hogy van-e még értelme HPV-oltást kérned?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A humán papilloma vírusoknak napjainkban több mint 130 fajtájuk létezik, melyeknek nagyjából ötven alfaja terjed nemi úton. Ezek közül az úgynevezett magas kockázatú változatok - HPV high risk - az esetek több mint 90%-ában felelőssé tehetők a méhnyakrák kialakulásáért.

A vírus ellen létezik már védőoltás, melynek beadását elsősorban a még szexuális életet meg nem kezdett lányoknak javasolják. Dr. Boros Edina nőgyógyászt kérdeztük arról, hogy hány éves korig érdemes beadatni az oltást.

A HPV-fertőzés sokszor észrevétlen marad

A humán papilloma vírussal - röviden HPV-vel - a szexuálisan aktív lakosság 50-80%-a találkozik élete során. A fertőzés sokszor ki sem derül, mert az immunrendszer legyőzi a kórokozót, ám az esetek 10-20%-ában a HPV betegség kialakulásához vezet.

Hazánkban jelenleg évente ötszáz nő hal meg méhnyakrákban - egy olyan betegségben, mely idejében elvégzett citológiai vizsgálattal kiszűrhető, gyógyítható lenne, illetve oltás is létezik ellene.

HPV-oltás

A humán papilloma vírus elleni védőoltás három részből áll, és összesen mintegy 90 ezer forintba kerül - mivel a társadalombiztosítás jelenleg nem, csupán egyes önkormányzatok támogatják. Az oltással kapcsolatban további információkat szerezhetsz korábbi cikkünkből.

Az orvosok elsősorban a nemi életet még meg nem kezdett lányoknak ajánlják a vírus elleni vakcinát, ám későbbi életkorokban sem árthat az oltás.

Hány éves korig lehet beadni a HPV-oltást?

- A HPV vírus elleni oltásnak nincsenek életkori korlátai - mondja dr. Boros Edina. Aki még nem fertőződött az adott vírusokkal, az megkaphatja az oltást. Tulajdonképpen mindenkinek ajánlott, kivéve, ha valaki teljesen monogám kapcsolatban él, és egyik fél sem hordozza a vírust - ilyen esetekben értelemszerűen nincs honnan elkapni a kórokozót.

HPV-szűrés

Ahhoz, hogy kiderüljön, szervezetedben jelen van-e a humán papilloma vírus, HPV-tesztet kell végeztetned. Ez a vizsgálat technikailag ugyanúgy néz ki, mint a nőgyógyászati citológia: az orvos a méhnyak felszínéről egy apró eszköz segítségével sejteket vesz el. Az így nyert mintából pedig megállapítja, hogy tartalmazza-e a vírust. A HPV-szűrést érdemes három évente, illetve a HPV-oltás beadatása előtt elvégeztetned.

Citológiai vizsgálat évente!

Annak ellenére, hogy a vakcina magas szintű védelmet nyújt a méhnyakrák kialakulásáért felelős humán papilloma vírus ellen, nem szabad megfeledkezned az évente egyszer ismételt méhnyakrákszűrésről sem.

Az oltás ugyanis a vírus azon néhány típusa ellen nyújt védelmet, melyek leginkább felelőssé tehetőek a méhnyakrák kialakulásáért. A betegség kifejlődésében azonban kisebb valószínűséggel ugyan, de más HPV-típusok is szerepet játszhatnak. Az évente egyszer végzett méhyakrákszűrésre tehát a vakcina beadatása után is érdemes elmenned - ráadásul így egyéb elváltozások is könnyen felismerhetőek lesznek.

Ezt is szeretjük