Újabb magyar városban ingyenes a méhnyakrák elleni oltás második és harmadik vakcinája
Egerben a 13-14 éves lányok 15 ezer forintért kapják a HPV-oltást.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma Magyarországon évente mintegy 1200 új méhnyakrákos esetet ismernek fel, évente átlagosan ötszáz fiatal-középkorú nő hal meg ebben a betegségben, miközben a kór védőoltással megelőzhető volna. Ezt a helyzetet felismerve számos település önkormányzata döntött úgy az elmúlt években, hogy támogatja a vakcina beadásával járó költségeket.

Legutóbb Eger polgármestere tájékoztatta az MTI-t arról, hogy ingyenesen biztosítja a méhnyakrák és nemi szervi szemölcs elleni oltóanyag döntő hányadát a városban élő 13-14 éves lányok számára.

Támogatott méhnyakrák elleni oltás Egerben

Habis László polgármester közölte: a város a csaknem 90 ezer forintba kerülő, három oltásból álló sorozat második és harmadik vakcináját fizeti ki, így a szülőket csak az első oltás 15 290 forintos költsége terheli.

Az önkormányzat a házi gyermekorvosokat kérte fel az oltás beadására, a szervezési feladatokat pedig a védőnői szolgálat és az Eger Város Védőnői a Családokért Alapítvány látja el.

Április 29-től október végéig

Ebben a helyzetben arra kérik a szülőket, hogy a beleegyező nyilatkozatot a gyermek lakcímkártyájának bemutatásával együtt adják le a védőnői szolgálatnál. A szülői önrészt az alapítvány számlájára kell befizetni. Mindennek nyomán a 13 éves lányok április 29-től október végéig kaphatják meg az oltássorozatot - tudatta a polgármester.

Röviden a HPV-ről

A méhnyakrákért felelő humán papilloma vírus - HPV - az egész világon, így hazánkban is elterjedt. Élete során az emberek 50-80%-a átesik valamilyen HPV-fertőzésen. A nem rákkeltő - más néven alacsony kockázatú - típusok szemölcsöket okoznak a külső nemi szerveken. Ezek jóindulatú elváltozások, de kezelésük kellemetlen és hosszadalmas. A rákkeltő típusok úgynevezett rákmegelőző és rákos elváltozásokat, jellemzően méhnyakrákot okozhatnak. Korábbi cikkünkből többet is megtudhatsz a méhnyakat érintő betegségekről.

Így működik az oltás

A védőoltás az immunrendszert készíti fel a meghatározott HPV-típusok által okozott fertőzések kivédésére. Az oltás hatékonyságát növeli, ha a szexuális élet megkezdése előtt kerül beadásra.

Ezt is szeretjük