Újabb magyar városban ingyenes a méhnyakrák elleni oltás második és harmadik vakcinája

Egerben a 13-14 éves lányok 15 ezer forintért kapják a HPV-oltást.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ma Magyarországon évente mintegy 1200 új méhnyakrákos esetet ismernek fel, évente átlagosan ötszáz fiatal-középkorú nő hal meg ebben a betegségben, miközben a kór védőoltással megelőzhető volna. Ezt a helyzetet felismerve számos település önkormányzata döntött úgy az elmúlt években, hogy támogatja a vakcina beadásával járó költségeket.

Legutóbb Eger polgármestere tájékoztatta az MTI-t arról, hogy ingyenesen biztosítja a méhnyakrák és nemi szervi szemölcs elleni oltóanyag döntő hányadát a városban élő 13-14 éves lányok számára.

Támogatott méhnyakrák elleni oltás Egerben

Habis László polgármester közölte: a város a csaknem 90 ezer forintba kerülő, három oltásból álló sorozat második és harmadik vakcináját fizeti ki, így a szülőket csak az első oltás 15 290 forintos költsége terheli.

Az önkormányzat a házi gyermekorvosokat kérte fel az oltás beadására, a szervezési feladatokat pedig a védőnői szolgálat és az Eger Város Védőnői a Családokért Alapítvány látja el.

Április 29-től október végéig

Ebben a helyzetben arra kérik a szülőket, hogy a beleegyező nyilatkozatot a gyermek lakcímkártyájának bemutatásával együtt adják le a védőnői szolgálatnál. A szülői önrészt az alapítvány számlájára kell befizetni. Mindennek nyomán a 13 éves lányok április 29-től október végéig kaphatják meg az oltássorozatot - tudatta a polgármester.

Röviden a HPV-ről

A méhnyakrákért felelő humán papilloma vírus - HPV - az egész világon, így hazánkban is elterjedt. Élete során az emberek 50-80%-a átesik valamilyen HPV-fertőzésen. A nem rákkeltő - más néven alacsony kockázatú - típusok szemölcsöket okoznak a külső nemi szerveken. Ezek jóindulatú elváltozások, de kezelésük kellemetlen és hosszadalmas. A rákkeltő típusok úgynevezett rákmegelőző és rákos elváltozásokat, jellemzően méhnyakrákot okozhatnak. Korábbi cikkünkből többet is megtudhatsz a méhnyakat érintő betegségekről.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Így működik az oltás

A védőoltás az immunrendszert készíti fel a meghatározott HPV-típusok által okozott fertőzések kivédésére. Az oltás hatékonyságát növeli, ha a szexuális élet megkezdése előtt kerül beadásra.

Ezt is szeretjük