Egyes szívbetegségre utaló tüneteket nehéz észrevenni a melegben: kardiológus sorolta a jeleket

A párás, meleg időben jelentkező tünetek komoly betegségre is utalhatnak.

szívbaj nyáron
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan tapasztalják a meleg, párás időben, hogy lelassulnak, nehezebben kapnak levegőt, csökken a teljesítőképességük, gyengének érzik magukat.

Ennek természetesen számtalan oka lehet, de dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy szív-érrendszeri betegeknek érdemes komolyan venni a figyelmeztető tüneteket. 

A hőség a szívet is megviseli

- Ha a stresszre gondolunk, elsősorban a munka, a rohanó életmód jut eszünkbe, holott az időjárás gyorsan változó jellemzői is stresszreakciót válthatnak ki. A gyors, jelentős felmelegedés vagy lehűlés ugyanis arra kényszerítik a szervezetet, hogy szintén gyorsan alkalmazkodjon. Ez a reakció az, ami fokozza a szimpatikus idegrendszeri aktivitást, ami miatt megnövekszik a szív- és érrendszerre háruló terhelés. Ezt pedig nyilvánvalóan nehezebben viselik a szív- és érrendszeri betegek, hiszen az ő szervezetük számára jóval nagyobb erőfeszítést jelent a kompenzáció - mondja dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. 

fksdfk
Fotó: michaeljung / Getty Images Hungary

- Milyen tünetek jelezhetik a nagyobb terhelést? Fáradékonyság, szabálytalan és/vagy erős szívdobogásérzés, szívbillentyű-probléma esetén pedig fokozódó ödémahajlam, nehézlégzés. Megfigyelések szerint időjárási frontok hatására nő a keringési elégtelenség és a szívinfarktus előfordulásának aránya is.

Gyengeség, szédülés, ájulás

Leggyakrabban éhség, kiszáradás, hosszú állás okozza a gyengeséget, szédülést, és cukorbetegeknél is előfordulhat az eszméletvesztés. Túl alacsony vagy túl magas vérnyomás is okozhat elgyengülést, mint ahogyan ez lehet egyes vérnyomáscsökkentők, értágítók mellékhatása.

nyári szíbaj 2
Fotó: Feverpitched / Getty Images Hungary

Ha azonban nem egyértelmű a kiváltó ok, a kardiológiai kivizsgálás fontos lehet, hogy kiderüljön, nem a szívműködés zavara húzódik-e meg a háttérben. Főként szívritmuszavar, túl lassú szívműködés, elégtelen pumpafunkció okozhat ájulást.

Erős szívdobogásérzés, magas pulzusszám nyugalomban 

Szapora pulzusról beszélünk, ha nyugalmi állapotban 90-nél több ütést mérünk. Ugyanakkor, ha minden nyilvánvaló ok nélkül napokon keresztül szapora a pulzus, kardiológushoz kell fordulni. A szapora és/vagy szabálytalan pulzust több szív-érrendszeri betegség is okozhatja, ezért fontosak a vizsgálatok.   

Légszomj, nehézlégzés vagy fulladás 

Igen gyakori, hogy allergia vagy asztma okozza a nehézlégzést, ami most, a parlagfűszezonban különösen feltűnő tünet lehet. A terhelésre kialakuló légszomj, fulladás máskor a túlsúly, a dohányzás és az életkor számlájára írható.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha azonban a terhelésre jelentkező fulladás pihenést követően nem javul, vagy csak nagyon lassan, mielőbbi kardiológiai kivizsgálás szükséges, hiszen egyre súlyosbodó kardiológiai állapotot feltételez, amely feltétlenül kezelést igényel. 

Visszatérő fejfájás

A fejfájás nem ritka a frontra érzékenyek közt, de a jelenség mögött olyan sokféle ok állhat, hogy a kivizsgálás is nagyon összetett orvosi feladat. Neurológus, fogorvos, endokrinológus, fül-orr-gégész, fájdalomspecialista közreműködésére is szükség lehet, de mivel akár vérnyomásproblémák is okozhatnak fejfájást, ha a kézenfekvő okok kizárhatók, érdemes kardiológust is felkeresni. 

Mellkasi fájdalom 

A bizonytalan mellkasi fájdalomnak sokféle oka lehet, de fontos a kardiológiai kivizsgálás, hogy kizárható legyen a szív-érrendszeri betegség.

szívbajss
Fotó: patrickheagney / Getty Images Hungary

Ha a fájdalom jellemzően terhelésre jelentkezik, az többek közt szívkoszorúér-betegség jele lehet. Ha pedig az erős, szorító, fájó érzés pihentetés hatására sem csökken néhány percen belül, esetleg erősödik, azonnal orvost hívunk.

Zsibbadás a karban

A zsibbadás gyakori panasz, illetve több betegséget is jelezhet, ezért nagyon fontos, hogy a lehető legalaposabban le tudjuk írni. Előfordul, hogy mozgásszervi oka van a tünetnek, de akár vérrög, agyérszűkület, keringési vagy vérellátási zavar is eredményezheti ezt a tünetet. 

8 aprócska bőrtünet, ami szívbetegségre figyelmeztet

Akár a sárgás vagy lilás foltok, a gyanús, kiütésszerű elváltozások is figyelmeztetésként szolgálhatnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük