A szokatlan fáradtság infarktusra is utalhat- Nőként erre fontos odafigyelni
A csökkenő teljesítmény minden korosztályt érinthet, és akár kardiológiai okok is állhatnak a háttérben.

kimerültség
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan a bezártság hónapjai miatti szorongásra, mások az idősödésre gyanakodnak, amikor azt tapasztalják, hogy csökken a teljesítményük a munkában vagy akár az edzések során.

Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa szerint bizonyos társuló tünetek esetén érdemes egy kardiológiai kivizsgáláson utánajárni az okoknak.

Fizikai, szellemi és kardiológiai tünetek is állhatnak a háttérben

Természetes, ha 40-50 évesen valaki nem képes már éjszakákat végigdolgozni, vagy ha az edzésteljesítmény nem ugyanolyan szintű, mint húszévesen. Vannak azonban olyan tünetek, amelyek mögött más is állhat, mint az idősödés.

kimerült
Fotó: FG Trade / Getty Images Hungary

Fizikai jelek: természetes, ha kardiózás közben és után szaporább a levegővétel, de az figyelemfelkeltő jel lehet, ha csökken annak a terhelésnek az ideje vagy intenzitása, ami már lihegésre késztet. Terheléstől függetlenül jelentkező légszomj esetén elengedhetetlen a kivizsgálás. 

Ha a bemelegítés nélküli végzett, hétköznapi aktivitások, mint például a lépcsőzés, egy rövidebb futás komoly megterhelést jelent, vagy ha mozgás után jóval lassabban áll vissza a normál pulzus, érdemes orvoshoz fordulni. Érdemes utánajárni, mi okozza a lassabb regenerálódást, akár egy sérülés, akár csak komolyabb izommunka után.

Mentális jelek: különösen a nők közt gyakori, hogy szokatlanul erős fáradtságot vagy fokozott szorongást éreznek a szívinfarktus előszobájában, de a krónikus kimerültség mögött is állhat kardiológiai ok, például szívelégtelenség.

Az alvászavarokat nemcsak azért érdemes kivizsgáltatni, mert következményképpen napközben kevésbé sikerül koncentrálni, teljesíteni, de azért is, mert például az alvásiapnoé-betegség növeli a magasvérnyomás-betegség, a szívinfarktus, a stroke és a pitvarfibrilláció kockázatát is.

Szív-érrendszeri tünetek: a csökkenő teljesítmény és a mellkasi fájdalom olyan tünetek, amelyek kardiológiai kivizsgálást igényelnek. Feltétlenül ki kell vizsgálni a mellkasi szorítást és a fájdalmat. A szív-érrendszeri okok miatt jelentkező mellkasi fájdalom jellemzően lassan alakul ki, és egyre fokozódik, többnyire akkor jellemző, amikor az érintett aktív, és kisugárzik más testrészekbe is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A szívdobogásérzés, a magas pulzusszám nem ritka jelenség, ami gyakran párosul alacsony vérnyomással. Ez egy természetes jelenség, hiszen ha a túl alacsony vérnyomás nem tudja elég oxigénhez, tápanyaghoz juttatni a szöveteket, felgyorsul a szívverés, hogy több vér kerülhessen a rendszerbe. Ugyanakkor a szívritmuszavar is okozhat alacsony vérnyomást, ami viszont magas pulzusszámmal jár. Természetesen az aktuális állapot, például a fizikai terhelés és az idegesség is felpörgetheti a pulzust, de ha ez gyakori, érdemes kivizsgáltatni, ahogyan a bedobbanásokkal, kihagyott ütemekkel is orvoshoz kell fordulni.

A kardiológiai kivizsgálás legyen összetett

- A kivizsgálás felépítése mindig az adott személytől, a panaszoktól, az általános állapottól függ. Alapvetőnek tekinthető a szívultrahang, a terheléses EKG, a nagylabor, az arteriográfos és a szívstresszvizsgálatok, és sokaknál nagyon hasznos az az életmódorvoslás felmérése is - hangsúlyozza dr. Vaskó Péter.

kardiológia-vizsgálat
Fotó: GIPhotoStock / Getty Images Hungary

- A hobbisportolóknak is ajánlatos részt venni egy sportkardiológiai kivizsgáláson, ahol az általános kivizsgálás mellett az anatómiai eltérések felderítése is megtörténik szívultrahang-vizsgálattal. Veleszületett vagy szerzett vezetési zavarok, ritmuszavarok, elektrofiziológiai eltérések feltérképezése céljából nyugalmi és terheléses EKG készül. Az eredmények ismeretében, ha szükséges, időben megtehető minden óvintézkedés a szív- és érrendszeri események és betegségek megelőzése érdekében.

10 étel, amit a szív egészségéért fontos napi szinten fogyasztani: megelőzik a betegségeket

A szívbetegség megelőzése érdekében különösen fontos a megfelelő étrend.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük