Amikor kevés a nyugalmi EKG: mikor szükséges és hogy működik a Holter vizsgálat?
Az új, hordozható EKG-készülékek akár 48 óráig vagy azon túl is viselhetőek - már naplózni sem szükséges a tüneteket.

holter vizsgálat nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor olyan panaszt szeretne kivizsgálni a kardiológus, amelyhez nem elég a néhány perces EKG-vizsgálat, szükség lehet a szív munkájának hosszabb távú megfigyelésére.

Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa arról beszélt, hogy a modern készülékekkel már nemcsak a 24 órás, de akár a két napig vagy tovább tartó Holter EKG-monitorozás is megoldható. 

Mire való az EKG-vizsgálat?

Az EKG-vizsgálat a szív működésével, elektromos tevékenységével kapcsolatos mérhető paramétereket ábrázolja. Az EKG által rajzolt görbékből a szakorvos számára kiderül többek közt, hogyan alakul a szívverések száma, szabályossága, a szívritmus, hogyan működik a szív ingerképzése és ingervezetése, vannak-e veleszületett vagy szerzett vezetési zavarok, elektrofiziológiai eltérések.

A 12 elvezetéses nyugalmi EKG tehát pontos képet mutat a szív aktuális állapotáról, segíti a diagnózis felállítását. Amikor azonban például terhelés kapcsán jelentkező panaszokat kell kivizsgálni, nem elégséges a nyugalmi EKG, ami - mint neve is mutatja - nyugalmi helyzetben, fekvő állapotban zajló mérés. 

- Sokszor olyan tüneteknek kell utánajárnunk, mint a mellkasi fájdalom, a légszomj, a szédülés, a túl lassúnak vagy túl gyorsnak, esetleg szabálytalannak érzett szívverés. Ezek a panaszok természetesen csak igen ritkán jelentkeznek a néhány perces nyugalmi EKG-vizsgálat során, tehát hosszabb távon kell megfigyelni a szív működését - ismerteti dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa. Ekkor lehet szükség a hosszabb távú monitorozásra, vagyis a Holter EKG-ra, ami a legmodernebb készüléknek köszönhetően már nem csupán 24 órás időtávra vehető igénybe. 

Holter EKG akár 48 órán túl is

- A Holter EKG ideális eszköz akkor, amikor a napi tevékenység és alvás közben is szeretnénk látni a szív működését, illetve akkor is nagyon fontos, ha ritka szívritmuszavaroknak vagy az aktuálisan alkalmazott gyógyszerek hatásának szeretnénk utánanézni - mondja Müller doktor.

- Azonban gyakran nem jutunk pontos diagnózishoz 24 óra alatt, sokkal hosszabb megfigyelésre és részletesebb adatokra is szükség lehet a bonyolultabb és/vagy nehezebben diagnosztizálható esetekben. Ilyen helyzetben ideálisak az új, hordozható EKG-készülékek, amelyek akár 48 óráig vagy azon túl is viselhetőek. A legújabb fejlesztések igen kis súlyúak, viselésük gyakorlatilag nem okoz kellemetlenséget, a napi teendők zavartalanul elvégezhetők mellettük.

Felmerülhetnek olyan gyakorlati kérdések a többnapos készülékviselés kapcsán, hogy ilyenkor szabad-e a páciensnek fürdenie. A kardiológus tájékoztatása szerint a hagyományos készülékeket sok víz nem érheti, tehát nem ajánlott ebben fürdeni. Az új készülékeket azonban a páciens leveheti fürdés előtt, majd vissza tudja helyezni azt. Ugyanakkor, ha a páciens sportolni szeretne, vagy olyan fizikai tevékenységet végezne, amit egyébként is szokott, eközben is viselheti az EKG-készüléket.

A cikk az ajánló után folytatódik

További könnyebbség, hogy a kivizsgálás ideje alatt a betegnek nem szükséges naplót vezetnie a szubjektív tüneteiről, ugyanis a készülékeken van egy gomb, amelyet, ha megnyom panasz alatt, eseményként tárolva lesz az időpont. Ezenkívül az esetleg szükséges elemcsere miatt sem kell aggódni, mert az új elemek kitartanak a viselés ideje alatt. 

8 aprócska bőrtünet, ami szívbetegségre figyelmeztet: kevesen ismerik fel a kezdeti jeleket

A következő jelekre mindenképpen érdemes odafigyelni. Ezek az apró változások a szív rendellenes működését, betegségét jelezhetik előre, ezért fontos orvosi kivizsgálást kérni akkor, ha hosszabb távon fennállnak, és nem áll mögöttük egyéb, ismert probléma.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük