A hideg időjárás szívinfarktust is okozhat - Erre figyelmeztetnek a szakorvosok
Sokan a kánikulát tekintik a legfőbb ellenségnek, de hidegebb napokon is bizony jelentősen nő a szívinfarktus és a hirtelen szívhalál kockázata.

egészség szívroham a hidegben
beauty and style
Top olvasott cikkek

A zord időjárás különösen a még nem diagnosztizált, illetve kezeletlen szívproblémákkal küzdőknek jelent komoly rizikót, akár négyszeresére is növelheti a hirtelen szívhalál vagy szívinfarktus esélyét. Ezt bizonyította a finn egyetem nemrégiben publikált vizsgálata, amelynek nyomán most a Magyar Kardiológusok Társasága hívja fel a figyelmet erre a veszélyre. 

A hirtelen szívhalál vezető halálok. Magyarországon naponta 70 ember veszti életét emiatt. A váratlan tragédiák mögött mindig valamilyen ismert vagy még egyáltalán nem diagnosztizált szív- és érrendszeri probléma áll, így az időbeni felismerés és a kezelés ezek megelőzésének elsődleges eszköze.

Kockázatos a hideg időjárás

A Finn Akadémia Egészségügyi Kutatási Tanácsa által támogatott Oulu Egyetem átfogó vizsgálata nemrégiben igazolta, hogy a szokatlanul hideg időjárás, a hirtelen bekövetkező hideg időszakok komoly kockázatot jelentenek, bizonyos esetekben akár négyszeresére is növelheti a hirtelen szívhalál esélyét.

- Egy nemrégiben publikált finn vizsgálat érdekes összefüggéseket talált. Kimutatták, hogy a hideg, főleg az extrém és hosszan tartó lehűlés komoly kockázata a hirtelen szívhalálnak. Különösen azok esetében, akiknél még nem is tudott, hogy valamilyen szív- és érrendszeri betegségük van, vagy tudnak róla, csak nem kezeltetik. Megnézték, hogy az aszpirin, a β-blokkolók és a nitrátok - mindhárom alapterápiának számít a koszorúér-betegségek kezelésében - önállóan és együttesen alkalmazva mennyire óvnak meg ettől a kockázattól - számolt be a részletekről dr. Gellér László professzor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője, a Magyar Kardiológusok Társaságának Tudományos Bizottságának elnöke.

- Egyértelműen kiderült, hogy akik semmit sem szednek, és feltételezhetően nem diagnosztizált koszorúér-betegségük van, azoknál ez a rizikó közel négyszeres, de bármely gyógyszeres terápia a három közül a hirtelen halál kockázatát jelentősen csökkenti. További érdekesség, hogy a három vizsgált hatóanyag közül a nitrátok mérsékelik ezt a rizikót a legnagyobb mértékben. Az eredmények új kutatási vonalakat nyithatnak meg az időjárás káros egészségügyi hatásainak enyhítésére - tette hozzá a kardiológus.

Korábban Angliában vizsgálták a szívinfarktus és hideg összefüggését. Ők arra jutottak, hogy a hőmérséklet egy fokos csökkenése 2%-kal növelte a szigetországban egy hónapon belül kórházba szállított infarktusos betegek számát. Azt is megfigyelték, hogy a 75-84 éves emberek és a már korábban is szívpanaszok miatt kezelt betegek fokozottan veszélyeztetettek. Ennek hátterében az állhat, hogy a csökkenő hőmérsékletre beinduló fokozott szimpatikus idegrendszeri válasz az addig még egyensúlyban lévő keringési rendszert túlterheli. A hidegre a szervezet az erek szűkítésével válaszol, ezzel csökkentve a hőveszteséget. Ennek következtében az átfolyó vér mennyisége is csökken, azaz az adott szerv vérellátása csökkent lesz. A szívre nagyobb teher hárul, a már nem teljesen egészséges érrendszerrel rendelkező, magasabb kockázatú páciensek ilyenkor nagyobb eséllyel szenvednek el infarktust, illetve gyakrabban tapasztalnak mellkasukban nyomó, szorító jellegű fájdalmat, nehézlégzést, ritmuszavart.

Nulla fok alatt jelentősen megnő a szívpanaszok száma

A hidegre nem csupán a periférián észlelhető érszűkület, hanem a szívet magát ellátó koszorúérrendszerben is nő az ellenállás, koszorúér-szűkület alakul ki. A szervezet úgy reagál a hidegre, hogy összehúzza a felszíni véredényeket, amelynek következtében csökken a bőr felszíni hőmérséklete, majd pedig emelkedik az artériás vérnyomás.

Kanadában egy hat éven át folyó felmérés szerint 10 °C hőmérsékletesés 7%-kal növeli a szívinfarktus miatti kórházi felvételek számát. Ugyanez a vizsgálat bizonyította azt is, hogy nulla fok alatt már jelentősen emelkedik a szívpanaszok miatt orvoshoz fordulók száma. Kutatások bizonyították, hogy a hidegebb időszakban az ismerten szív- és érrendszeri betegségek élőfordulásában kockázati tényezőként szereplő koleszterinszint is megnő. Hasonlóképpen az addig stabil plakkok zsírdúsabbá, sérülékenyebbé, ezáltal instabilabbá válnak. Mindezek eredője a koszorúér teljes elzáródását is okozhatja szívinfarktus kialakulása mellett.

A Magyar Kardiológusok Társasága arra hívja fel a figyelmet, hogy a már ismert szívbetegséggel rendelkezőket jobban megviselik az időjárás változásai, akár növekszik, akár csökken a hőmérséklet, ők gyengébben tudnak alkalmazkodni. Fokozottabb figyelmet igényelnek, gyógyszerelésük is egyéni mérlegelést kíván. Számukra nem elég az évenkénti vizsgálat, rendszeres gondozásra szorulnak, hogy az éppen aktuális állapotukhoz lehessen igazítani kezelésüket.

- Téli időjárásban nagyon fontos védekezni a hideg ellen. Az egészséges emberek többsége jól tolerálja ezt a folyamatot, ám ez a folyamat szívrohamot válthat ki azoknál, akiknek a szívkoszorúerei a plakkok, lerakódások miatt beszűkültek. A szervezet alkalmazkodóképességét javítani lehet rendszeres testmozgással, egészséges táplálkozással. Minél több időt kell kint a szabadban tölteni, a legjobb mindennap kimenni legalább egy órára - függetlenül az időjárástól. Nem kell félni a hidegtől, a csapadéktól, az immunrendszer erősödik a szabad levegőn töltött időben. Fontos a D-vitamin pótlása is, Magyarországon a lakosság több mint 90%-a D-vitamin-hiányban szenved az év végére. Nem szabad elfelejteni, hogy ilyenkor a legnagyobb hőleadás területe a fej, illetve a végtagok. Viseljünk sapkát, kesztyűt, megfelelő béléssel rendelkező lábbelit. Nem is gondolnánk, hogy ezekkel a ruhadarabokkal szívünk munkáját segítjük. Amennyiben valaki azt tapasztalja, hogy a hideg idő beálltával, kinti munkavégzés közben vagy éppen sportoláskor teljesítőképessége csökken, mellkasában furcsa nyomást észlel, forduljon orvoshoz, mert ez jelezhet koszorúér-betegséget - hívta fel a figyelmet dr. Gellér László.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mire érdemes télen fokozottan odafigyelniük a szívbetegeknek?

Annak érdekében, hogy védjék a szívük egészségét, érdemes néhány alapszabályt betartaniuk.

  • Akinek beteg a szíve, hosszabb ideig ne tartózkodjon a hidegben. Főleg az idős embereknél kell erre odafigyelni, akik esetleg már nem észlelik a testhőmérsékletük csökkenését. Ilyenkor ugyanis reflexes úton szűkülnek az erek, amely akár anginás mellkasi fájdalmat provokálhat, esetleg szívinfarktus lehet a következménye.
  • A szívbetegek hidegben lehetőleg ne végezzenek megterhelő fizikai aktivitást. Kerülni kell a megerőltető sportokat, de bízzuk másra a hólapátolást is.
  • Ha a szabadban szeretnénk mozogni, inkább a könnyedebb mozgásformákat válasszuk, amely nem emeli meg a pulzusunkat. Megfelelő lehet egy könnyű séta, a lassú kocogás vagy egy kellemes kirándulás.

Segítenek megelőzni a szívinfarktust: a 10 leghatékonyabb mozgásforma a szív egészségéért

Magas vérnyomással és szívbetegség esetén nem javasoltak a hirtelen megterheléssel járó sportok, sokkal inkább a kevésbé intenzív igénybevétellel járó, illetve egyénileg szabályozható intenzitású mozgásformákat ajánlott végezni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük