4 hasznos tipp a hőhullámok ellen: menopauza idején a fűszerezésre is figyelni érdemes

A nyári melegben a változókorban lévő nők még külön szenvednek a hőhullámoktól is, ám pár egyszerű módszerrel enyhíteni lehet az állapoton.

GettyImages-959004636
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyári hőség mindenkit megvisel, főleg azokat, akik a klimax tüneteivel küzdenek. Hiszen az ilyenkor tapasztalható hőhullámok és az állandó izzadás a nagy kánikulában még inkább fokozódik.

Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza és klimaxspecialistája hasznos tanácsokat adott arról, miként tehetik a nők elviselhetőbbé a legforróbb időszakot.

Lenge, réteges öltözék

Azok, akik a klimax tüneteivel küzdenek, gyakran tapasztalhatják, hogy az egyik pillanatban reszketnek, a másikban pedig teljesen leizzadnak a melegtől. Öltözködés tekintetében érdemes mindenre felkészülni, a hideg, légkondis helyektől a nagy kinti hőmérsékletig. Lehetőleg könnyű, jól szellőző ruhadarabokat válassz, és kerüld a sötét színeket, melyek magukba isszák a forróságot.

Mindig legyen kéznél folyadék

Bárhová is mész, mindig legyen nálad víz, mellyel pótolható a verejtékezés során távozó folyadék. A nagy melegben akár több jégkockát is belerakhatsz, így könnyebben fel tudsz frissülni, mikor úgy érzed, majd’ meggyulladsz. A folyadékpótlás természetesen otthon is fontos, nehogy ájulás vagy rosszullét legyen a vége a dehidratációnak!

Csak óvatosan a fűszerezéssel

- A fűszeres ételektől kimelegszünk, így ekkor a klimax okozta hőhullámok is rosszabbá válnak. Lehetőleg válassz hideg leveseket, frissítő salátákat, hűsítő desszerteket és szoba-hőmérsékletű előételeket - tanácsolja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza és klimaxspecialistája.

Gyógynövények és táplálékkiegészítők a tünetek enyhítéséért

Amennyiben szereted a természet elixíreit, bátran nyúlhatsz különböző gyógynövényekhez, táplálékkiegészítőkhöz, hiszen sok közülük csökkenti a klimaxos panaszokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az üdítő limonádéba rakhatsz citromfüvet, ami egyrészt frissít, másrészt a hangulatra is jó hatással van. Az éjszakai izzadás ellen a zsálya válhat be, a poloskafű pedig a hőhullámokat csillapítja.

Ne szenvedj

Amennyiben úgy érzed, már-már elviselhetetlen az állapot, léteznek ma már igen kis hormontartalmú terápiák, melyek jelentősen mérséklik a klimax okozta panaszokat. Ezek alkalmazásáról az orvosnál lehet érdeklődni, hiszen a hiányzó hormonok pótlása révén elviselhetőbbé teszik a nyári kánikulát is.

Olcsó, de hatékony módszerek a menopauza kínzó tüneteire

A legtöbb nőnél jelentkeznek ötven felett a klimax jellegzetes tünetei. Ezek egy része otthoni módszerekkel is enyhíthető.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük