Decibelben mérhető, mikortól hizlal a tévé: a kutatók szerint a nagy zaj is felelős lehet a súlygyarapodásért

Ha zajban eszel, több kalóriát fogyasztasz. Mutatjuk az okát.

hangos-zaj

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Háttérzajként hangosan szól otthon a tévé? Lehet, hogy sok családban ez az egyik oka a kóros elhízásnak. Egy tanulmány ugyanis nemrégiben rámutatott, hogy a környezeti zaj hozzájárul az egészségtelen ételválasztásokhoz.

A Journal of the Academy of Marketing Sciences című folyóiratban megjelent értekezés aközben jutott erre a megállapításra, hogy összehasonlította az éttermek zajszintjét a vevők ételválasztásaival, és azt találta, hogy nagyobb zajban, hangosabb zene mellett az emberek hajlamosabbak egészségtelenebb ételeket rendelni.

Ezért hizlal a zaj

A kísérlet során két étterem vendégseregét hasonlították össze. Az egyik helyen 55 decibellel - ez nagyjából a tévézés átlagos hangerejének felel meg -, a másik helyen 70 decibellel - a hangosan hallgatott tévé hangereje - szólt a zene. Ez a 15 decibelnyi eltérés 20%-kal növelte a valószínűségét annak, hogy a vendégek egészségtelen ételeket válasszanak.

TV-előtt-evés-túlsúlyos-nő

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a televíziókészülék hangereje akár 90 decibelig is feltekerhető, látszik, hogy ez a kísérlet nemcsak az éttermek szempontjából fontos, de otthon is lényeges dolgokra mutat rá. Minél hangosabban szól egy lakásban a televízió, annál valószínűbb, hogy az ott lakók nem a saláta, hanem a csoki után nyúlnak.

A kutatók szerint a jelenség oka, hogy a magasabb zaj stresszt okoz, és a környezeti stressz hatására az emberek hajlamosabbak komfortételeket választani, mert ezek hatnak az agy jutalmazó központjára. Az ilyen komfortételek pedig többnyire tele vannak hozzáadott cukorral, zsírral és finomított liszttel.

Nem ez az első kutatás, amelyik bizonyította, hogy a zaj rossz hatással van a súlyra, de ez az első, amely rámutatott, hogy a hatás decibelben mérhető. Egy 2017-es tanulmányban svéd és norvég tudósok már foglalkoztak ezzel a kérdéssel. Ők azt vizsgálták, mi történik, ha valaki tartósan ki van téve a közlekedés zajának - 50-120 decibel -, és azt találták, hogy ilyenkor a szervezet jobban raktározza a zsírt a hasi területeken, köszönhetően a zajártalom okozta stressznek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nyolc egészségtelen diéta

A televízióról régóta hallani, hogy rossz hatással van a fogyókúrára, de az ember nem várná ugyanezt a különböző diétáktól. Pedig van néhány diéta, mely nemcsak hatástalan, de egyenesen káros, súlyos esetben némelyik akár halált is okozhat. Ezekből az egészségtelen fogyókúrákból készítettünk egy válogatást, hogy tudd, mit kerülj el mindenképpen.

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük