Az agyban is kimutatható, kinek lesz sikeres a fogyókúrája: ezt mondják a tudósok a siker kulcsáról

A fő gond a félresikerült diétáknál az önkontroll hiányában keresendő.

A sikeres fogyás titka
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nyilvánvalónak tűnhet az állítás, hogy a sikeres fogyókúrához elsősorban jó adag önkontrollra van szükség, de úgy néz ki, az agyban előre is kimutatható, kinek lesz majd eredményes a fogyókúrája és a súlytartása, és kinek nem.

A Cell Metabolism című lapban 2018 októberében megjelent tanulmány szerint a sikeres fogyókúra kulcsa az lehet, ha a diétázók megtanulják aktiválni az agyuknak azon területeit, melyek az önfegyelemért felelősek. A diéta során ugyanis harcot vív egymással két agyterület. A súlyvesztés és az energiahiány stimulálja az agy étvágyért és jutalmazásért felelős területét - a ventromediális prefrontális kérget -, mely a farkaséhségről is tehet. Ennek feszül neki a laterális prefrontális kéreg, mely az önfegyelmet támogatja.

Mi a sikeres fogyás titka?

A kanadai McGill University neurológiai intézetének kutatója, dr. Alain Dagher 24 ember agyáról készített felvételeket, akik mind egy 1200 kalóriás diétát követtek a fogyókúrás klinikán. Egy felvételt készített a diéta előtt, egy újabbat egy hónap múlva, majd egy harmadikat három hónap múlva. Az alanyoknak gusztusos ételekről mutattak képeket, és lemérték az agyi reakciót.

ehseg

Azok agyában, akiknek sikerült fogyniuk, aktívabb volt az önkontrollért felelős tartomány, és ez elnyomta az éhségjelzéseket. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy minél kevésbé volt aktív ez a terület, az alanyok a későbbiekben annál nagyobb valószínűséggel szedték vissza a leadott súlyukat. De természetesen fordítva is lehet nézni, akinek aktívabb volt ez a terület, azok nagyobb eséllyel fogytak le.

A kutatók megjegyezték, hogy az önkontrollért felelős terület aktivitása nem állandó, azt rengeteg tényező befolyásolja. Például a stressz tönkreteszi az önfegyelmet. Így a fogyókúrázóknak arra kell törekedniük, hogy minél nyugodtabb körülmények közt töltsék a diéta idejét, és, mivel a bukástól való félelem is előidézhet stresszt, nem szabad görcsösen hozzáállni a fogyókúrához sem. Ez elméletben nagyon szép, de nehéz lenne elképzelni egy hétnél hosszabb időszakot, amikor az ember kizárja a stresszt, és csak a fogyásra koncentrál. 

A viselkedésterápia is segíthet, akárcsak a dohányzásról való leszokás esetében. Ennek során a diétázó megtanulja felismerni, hogy milyen érzelmi inger okoz nála túlevést vagy nassolást, és, amikor legközelebb hasonlóval találkozik, megpróbálja egészségesebb szokásra cserélni azt. Például, egészséges nassolnivalókkal váltja fel a csokit és a chips-et. Ez pedig legalább olyan fontos, mint a kalóriaszámolás, főleg a diéta befejezése után, amikor könnyen el lehet veszíteni a kontrollt, mert úgy érezzük, már elértük, amit akartunk. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Természetes étvágycsökkentők

Ha éppen fogyókúrába kezdesz, az alábbi természetes étvágycsökkentők sokat segíthetnek, hogy könnyebben megbirkózz a hirtelen energiahiány okozta farkaséhséggel. Ezek az ételek nemcsak finomak, de a legtöbb diétába könnyedén beilleszthetők.

10 természetes étvágycsökkentő: észrevétlenül fogyni fogsz tőlük

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük