Ételek, amik átalakítják az agyműködést - És ezért nem sikerül fogynod

Az úgynevezett jutalmazó ételek befolyásolják a dopamintermelést, és addikciót okozhatnak.

Hizlaló, addiktív ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan hisznek abban, hogy csak a szervezet igényeire kell odafigyelni, így amilyen ételt megkívánnak, azt eszik.

Valójában sok olyan élelmiszer létezik, ami a kábítószer-függőséghez hasonló addiktív állapotot idéz elő. Ezek fogyasztását újra és újra igényli a szervezet, de nem azért, mert jót tesznek.

Ételek, amelyek átalakítják az agyműködést

A jutalmazó ételeknek is hívott magas cukor-, só- és zsírtartalmú táplálékok befolyásolják az agy idegpályáinak működését. Craig Schiltz a Wisconsini Egyetemen folytatott kísérleteiben kimutatta, hogy hatásukra az egyes fontos agyterületek közötti funkcionális kapcsolódások megváltoznak.

Az ingereknek és jeleknek való ismételt kitettség hatására az idegpályák kapcsolódásai átalakulnak, és ezzel együtt változik az aktiválódási mintázatuk is. Ennek eredményeképpen idővel a személy nem tud uralkodni az addiktív ételekre adott reakcióján.

Magas cukor-, só-, illetve zsírtartalmú ételek

Az egészségtelen, hizlaló, magas zsír-, cukor-, illetve sótartalmú ételek fogyasztásának eredményeképpen dopamin szabadul fel az agyban, ami idegrendszeri ingerületátvivő szerepet tölt be. Számos kutatás bizonyította már, hogy a vegyület hatására a jutalmazó ételek fogyasztása hozzászokást eredményez.

6 addiktív, cukros étel, ital a hétköznapokban

Nézegess képeket!

Elolvasom

A kutatás tükrében

Az olasz Gaetani Di Chiara vizsgálatának során egyfajta sajtízesítésű eledel fogyasztásának hatására a kísérleti állatok agyában nőtt a dopaminszint. Egy idő után az állatok hozzászoktak az ételhez, így az már nem váltotta ki a korábban megszokott hatást. Ezért a későbbiekben nagyobb adagra volt szükség belőle.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Kerüld el a hozzászokást!

Így működik a folyamat az ember esetében is: a magas cukor-, só-, illetve zsírtartalmú ételekből egyre többet igényel a szervezet, aminek egyenes következménye a hízás. A hozzászokás legyőzésének trükkje, hogy a táplálék fogyasztásának úgymond relevánsnak kell maradnia.

Ennek elérése a következő módszerrel történhet: az említett élelmiszerekből nagyon keveset szabad enni, mégpedig előre tudható időpontokban vagy egyéb kiszámítható módon. Vagyis, ha nem tudsz lemondani a chipsről, akkor engedélyezz magadnak egy keveset mondjuk a pénteki mozizások alkalmával. De ne tegyél a hét során kivételeket, ragaszkodj az előzetes tervekhez!

Cikkünk David A. Kessler Muszáj annyit enni című könyve alapján készült.

Miért válik az evés sokszor szenvedéllyé? Vannak-e az ételben olyan anyagok, amelyek elősegítik az effajta függőség kialakulását? David A. Kessler beszédes és olykor döbbenetes példákkal mutatja be, hogy a modern élelmiszeripar úgynevezett hiperízletes ételei miképpen alakítják át az agy biokémiai folyamatait úgy, hogy kimondottan vágyj a zsíros, cukros és sós ételekre, noha ezek fogyasztása elhízáshoz és különféle anyagcsere-betegségekhez vezet. A szerző megszívlelendő tanácsai segítenek abban, hogy egészséged érdekében újra átvehesd az irányítást evési szokásaid felett.

Kiadja: Park Kiadó.
Kedvezményes ára: 2800 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük