Hány napot bírsz ki internet nélkül?
Töltsd ki függőségi tesztünket!
Az internet komoly függőséget is okozhat, akárcsak egy káros szenvedély.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az internet használata a mindennapok részévé vált, valószínűleg már fel sem tűnik, ha több időt töltesz a monitor előtt ülve, mint amennyit valóban szükséges.

Bár a világhálónak számos előnye van, nagyon könnyű egy olyan virtuális életbe belecseppenni, ami függőséghez vezet.

Internet-függőségi teszt

Az internet talán az egyik legnagyobb, legmeghatározóbb találmány az emberiség történetében, de egyúttal az egyik legveszélyesebb is. Annak ellenére, hogy az információs sztrádának megvannak a hasznos tulajdonságai, használatába nagyon könnyű belefeledkezni: a napi egy-két órás művelet egy idő után rutinná válik, majd a gép előtt töltött idő duplájára, netán triplájára nő, ezt pedig már csak egy vékony határ választja el a függőségtől.

Olyan ez, mint egy káros szenvedély, ha ráéreztél az ízére, és beépült a mindennapjaidba, akkor nagyon nehéz lemondani róla. Sőt, ilyenkor már azt is nehéz felmérni, hogy mennyiben befolyásolja az életedet. Függőségi tesztünket kitöltve azonban pontos információt kaphatsz arról, hogy téged mennyire fenyeget a virtuális világba olvadás veszélye.

Előnyök és hátrányok

Az internetnek is megvannak a maga pozitívumai és negatívumai. Az érme egyik oldalán mindazokat az előnyök vannak, amelyek megkönnyítik a mindennapokat, vagyis a hivatalos ügyintézéstől kezdve a bevásárláson át egészen a szórakozásig - például mozijegyfoglalás vagy filmnézés - bármit megtehetsz - mindössze néhány kattintás segítségével.

Ám pont ez az azonnali intézés funkció az, ami egyúttal a hátrányát is jelenti az világhálónak, hiszen így az ember könnyen elkényelmesedhet, illetve elszigetelődhet a valós élettől. Sokakat annyira beszippant a virtuális világ, hogy idővel már azt tekintik valóságnak. Különösen a közösségi oldalak jelentenek veszélyt.

A Facebook és társai

A közösségi oldalak azzal a szándékkal jöttek létre, hogy az emberek közötti kommunikációt és kapcsolattartást leegyszerűsítsék. De amennyire hasznosak ezek a weboldalak, annyira károssá is válhatnak, ugyanis nagyon könnyen túlzásba lehet esni az állandó aktív jelenléttel. Ha azt tapasztalod magadon, hogy nem bírsz ki még egy napot sem anélkül, hogy az ismerőseid bejegyzéseit végigkövesd, akkor joggal kezdhetsz aggódni, hogy függővé váltál. Nem vagy te nagy testvér, hogy mindenről tudnod kellejen.

Ugyanez a helyzet akkor is, ha szinte percről percre tudósítást adsz magadról, és elárasztod a közösségi oldalakat a saját fotóiddal, bejegyzéseiddel. Ettől a kitárulkozástól a társas kapcsolataid nem fognak működni, hiszen nem lesznek valósak. Nem beszélve arról, hogy ha túlzottan kiadod magad, az a vesztedet is okozhatja, mert mások visszaélhetnek a rólad kapott információkkal.

Ezt is szeretjük