A hirtelen szívhalál egyik oka lehet: így lehet megelőzni a szívizom vérellátási zavarát
Apró változtatásokkal is megelőzhető a zsírszerű lerakódások kialakulása a koszorúerek belső falában.

szivizom 1
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szívizom nevéből adódóan segíti a szív összehúzódását, ezáltal számos létfontosságú funkciót biztosít, mivel többek közt ellátja tápanyaggal és oxigénnel az agyat.

A szívizom elégtelen vérellátásával kapcsolatos kórállapot, az úgynevezett iszkémiás szívbetegség vezeti a hazai halálokok listáját, holott dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa szerint sokat lehet tenni a megelőzésért és a kezelésért is. 

Az életmód a megelőzésben és a kezelésben is fontos

A mozgáshiány bizonyítottan növeli a magas vérnyomás és koleszterinszint, valamint a stroke kialakulásának kockázatát is. Szintén bizonyított, hogy - többek közt - a mozgáshiány miatt zsírszerű lerakódások, plakkok alakulhatnak ki a koszorúerek belső falában, elzárva a véráramlás útját. 

Ennek következtében csökken a vérellátás, nem jut elég oxigén a szívizomhoz, ami végső soron iszkémiás szívbetegségekhez, például szívelégtelenséghez, szívinfarktushoz vezet. A tudatos táplálkozással szintén kikerülhetjük a telített zsírok okozta koleszterinszint-emelkedést. 

E tekintetben ideálisnak mondható a mediterrán vagy a DASH-diéta. Nyilvánvaló, hogy a szív- és érrendszeri betegségek esetében bizonyos tényezőket nem lehet kivédeni, de a jó hír, hogy mindenki rengeteget tehet a saját egészségéért. 

Kardiológiai kezeléssel és személyre szabott mozgás-, táplálkozás- és stresszkezelési programokkal a már kialakult szív- és érrendszeri betegségek kezelésében is jelentős eredmények érhetők el - biztonságosan és tartósan.

Hatalmas munkát végez a szív - ezért fontos a vérellátása

A szív a testben található, körülbelül 5,6 liter vért percenként háromszor keringeti át a szervezetben - ami beláthatóan hatalmas munka. Éppen ezért a szívizomzat egészsége kiemelkedő jelentőséggel bír az általános egészség szempontjából. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha ugyanis a szívizomzat nem jut elegendő vérhez, kialakulnak az úgynevezett iszkémiás szívbetegség különféle formái, melyek a mellkasi fájdalommal járó angina pectoris-tól a hirtelen szívhalálig sok állapotot, betegséget magukban foglalnak. Ma Magyarországon éppen az iszkémiás szívbetegség felelős a halálozások 30%-áért, nők és férfiak egyaránt veszélyeztetettek ebből a szempontból.

A veszélyeztetettség nem kis részben a rizikófaktoroknak tudható be, hiszen a szívre szinte minden hatással van: a mozgás vagy éppen annak hiánya, a táplálkozás, a mindennapi stressz és természetesen a genetika, sőt, a környezetszennyezés is.

A magas vérnyomás felborítja az egyensúlyt

A szívnek folyamatosan fenn kell tartania egy kényes egyensúlyt az oxigénigény és az oxigénkínálat között. Egészséges körülmények közt ez a két oldal kiegyenlíti egymást, azonban, ha megnő az oxigénigény, vagy, ha csökken a kínálat, a szívizomsejtek oxigénellátása nem lesz kielégítő. 

Ennek az egyensúlynak a felbomlásához járulhat jelentősen hozzá a magas vérnyomás, mely megváltoztatja a nyomási-áramlási viszonyokat, a mikrokeringést és a neuroendokrin rendszer működését is.  

Vizsgálatok igazolják, hogy a diasztolés vérnyomás 5 Hgmm-rel való csökkenése ötödével csökkenti az iszkémiás szívbetegség előfordulását a vérnyomáscsökkentő kezelés megkezdése előtti értékhez viszonyítva. 

Ugyanakkor a kutatások fő rizikócsökkentő tényezőnek a szisztolés vérnyomás megfelelő csökkenésének mértékét találták. Az is kiderült, hogy minden korcsoportban a megfelelő vérnyomáscsökkentés egyforma kockázatcsökkenést okoz az iszkémiás szívbetegség szempontjából.

Vagyis a cél mindenképpen a magas vérnyomás csökkentése - ebből a szempontból szinte mindegy, hogy milyen gyógyszercsoporttal, hiszen nincs olyan csodaszer vagy olyan speciális vérnyomáscsökkentő, mely sokkal hatékonyabb lenne. Persze, ha már kialakult valamilyen szívbetegség, a magas vérnyomás kezelését ennek figyelembe vételével kell folytatni. 

- Általánosságban azonban a legfontosabb a megfelelő vérnyomáskontroll olyan kezeléssel, mely személyre szabottan alkalmazkodik a páciens állapotához, meglévő betegségeihez és a kitűzött célértékek eléréséhez - hangsúlyozza dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. 

Szívbarát ételek

Mutatunk néhány olyan élelmiszert, mely jó hatással van a testedre, különösen a szíved egészségére, rendkívül ízletes, és nem kell, hogy lelkifurdalásod legyen akkor sem, ha gyakran eszel belőle.

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük