Forradalmi találmány lehet a szívtapasz: gyógyítaná a szívroham miatt károsodott szívet
A tapaszt a páciens saját sejtjeiből nevelik, a szívére varrják, majd a szövet önmagától változik egészséges, működő izommá.

szivtapasz 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szívroham okozta károsodás helyreállításában segíthet a pumpáló tapasz, mely több millió élő, lüktető őssejtet tartalmaz.

A háromszor két centiméteres tapaszt, melyet a páciens saját sejtjeiből nevelnek laboratóriumban, a beteg szívére varrják, majd a szövet önmagától változik egészséges, működő izommá. 

Mit tud a különleges tapasz?

A tapasz emellett olyan vegyületeket bocsát ki, melyek segítenek a meglévő szívsejtek regenerálódásában. A tapasz működését nyulakon vizsgálták, és az eredmények szerint biztonságos volt - mondták el egy manchesteri szívgyógyászati konferencián az Imperial College London szakértői a BBC News riporterének. A konferencián elhangzott, hogy az eljárást a következő két éven belül embereken is ki akarják próbálni.

Mi idézi elő a szívrohamot?

Szívroham akkor következik be, amikor egy eltömődött artéria blokkolja a szívizom vérellátását, így ahhoz nem érkezik elegendő oxigén és tápanyag. A szívet ennek következtében gyógyíthatatlan károsodás érheti.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatásban részt vevő Richard Jabbour és kollégái remélik, hogy egy nap a szívtapasz olyan kezelési móddá válik, melyet rutinszerűen tudnak felajánlani minden szívrohamon átesett páciensnek. 

- A szívtapaszt is ugyanúgy felírhatnánk, mint a gyógyszereket, egyszerűen csak le kellene venni a polcról, és beültetni a páciensbe - vázolta a lehetőséget a tudós.

A kutatást finanszírozó Brit Szívalapítvány tudósa, Metin Avkiran hangsúlyozta: a szívelégtelenség a beteget legyengítő, életminőségét megváltoztató betegség, mely nem gyógyul, így a mindennapi feladatok ellátása is hihetetlenül nehézkessé válik.

- Ha a tapasszal segíthetünk meggyógyítani a szívet, az nagyban megváltoztatná a betegek életkilátásait - emelte ki az eljárás jelentőségét.

Szívbarát ételek

Mutatunk néhány olyan élelmiszert, mely jó hatással van a testedre, különösen a szíved egészségére, rendkívül ízletes, és nem kell, hogy lelkifurdalásod legyen akkor sem, ha gyakran eszel belőle.

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük