Mellkasi feltáró műtétek helyett: van más megoldás szívbetegség esetén
Az eredmény forradalmi, ami alapjaiban változtatja meg a jövőben az aortabillentyű-betegek gyógyítását.

cover-szivelegtelenseg
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Áttörést hoztak a legújabb amerikai vizsgálatok a szívgyógyászatban, melyek nyomán a katéteres eljárások térnyerése várható a mellkasfeltáró műtétekkel szemben, már nemcsak a nagy műtéti kockázatú, hanem a betegek szélesebb körében is. 

Egyebek mellett erről is szó volt a Magyar Kardiológusok Társaságának ez évi kongresszusán. Dr. Csanádi Zoltán, a társaság frissen beiktatott elnöke szerint ez az eredmény forradalmi, alapjaiban változtatja meg a jövőben az aortabillentyű-betegek gyógyítását.

Katéteres kezelés a mellkasi feltáró műtétek helyett

A közelmúltban bejelentett amerikai vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a súlyos aortabillentyű-szűkület katéteres kezelése kiválthatja a mellkasmegnyitással járó műtéteket a betegek szélesebb körében. Vagyis nemcsak azok számára jelent megoldást, akiknél magas kockázatú a hagyományos sebészi megoldás, hanem az alacsony vagy közepes műtéti kockázattal rendelkező betegek számára is kíméletesebb, illetve egyéb szempontból is előnyösebb lehet ez az eljárás: nemcsak kevesebb szövődménnyel, kockázattal, de gyorsabb felépüléssel is számolhatnak a betegek.

szoveg-szivroham-2-ok

- Ezt a beavatkozást, a katéteres aortabillentyű-beültetést - az angol kifejezés betűszava TAVI - az aortabillentyű-szűkület kezelésére fejlesztették ki, ami a 75 évnél idősebb emberek 5%-át érinti, és egyharmaduknál szóba sem jöhet a nyitott szívműtét annak magas kockázata miatt. Műtét nélkül súlyos billentyűszűkület esetén a betegek mintegy fele egy éven belül meghal. Eredetileg a TAVI beavatkozás kifejlesztésének a célja az volt, hogy ezeknek a betegeknek a túlélését és életminőségét javítsa. Az új eredmények alapján a katéteres módszer a betegek többségénél szóba jön, az Egyesült Államokban már az aortabillentyű-szűkületek kezelésében a katéteres módszert gyakrabban alkalmazzák, mint a szívsebészeti megoldást. A műbillentyű katéteres beültetése leggyakrabban a combverőéren keresztül, a mellkas megnyitása nélkül történik, és mindössze egy-másfél órát vesz igénybe, ellentétben a több órás szívműtéttel. A katéteres megoldást követően lényegesen rövidebb a lábadozási idő, a betegek néhány nap elteltével elhagyhatják a kórházat, nincs szükség több hetes kórházi tartózkodásra - mondta dr. Csanádi Zoltán professzor, a Debreceni Kardiológiai Intézet vezetője, a Magyar Kardiológusok Társaságának új elnöke.

A cikk az ajánló után folytatódik

Arról, hogy egy adott betegnél a katéteres vagy a hagyományos sebészi eljárástól várható jobb eredmény, részletes kivizsgálást követően a kardiológust és a szívsebészt is magába foglaló, úgynevezett heart team dönt, illetve tájékoztatja a beteget a várható előnyökről és kockázatokról az egyik vagy a másik megoldás esetén. A katéteres aortabillentyű-műtétek száma a hazai centrumokban évről évre nő, viszont így is még több mint egy év a várakozási idő, hosszabb, mint a szívsebészeti megoldások esetében.

Szívbarát étrend

Egészséges és fogyókúrás finomságokat mutatunk, melyeket mindennap ehetsz.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük