A herpesz vírus fajtái

A herpesz nagyon elterjedt vírus, talán nincs is olyan ember, aki ne ismerné. Különböző fajtái vannak, különböző kezelésekkel. Ismerd meg, hogy megelőzhesd!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A herpesznek alapvetően három fajtája van, Mind a három más testtájakon jelentkezik és máshogyan kell kezelni. Vannak azonban komoly hasonlóságok is köztük.

  • HSV-1 vírus: főként az ajkakon jelenik meg, apró sebet, vagy hámlást okozva. Jelenléte nem feltétlenül fáj, legfeljebb enyhe égető érzés kíséri. Kezelés nélkül egy-két hét alatt teljesen elmúlik, helyi kezeléssel még ennél is hamarabb.
  • HSV-2 vírus: a HSV-1 vírussal közösen alkotják a Herpes simples vírust, szerkezetükben és terjedésükben igen hasonlóak. Elsődleges különbségük az előfordulási helyükben van: míg előbbi az ajkakon jellemző, utóbbi leginkább a nemi szerveken jelentkezik.
  • VZV-vírus: a család harmadik tagja, mely az övsömör és a bárányhimlő kórokozója.

Tünetek

Mindhárom vírus legfőbb jellemzője, hogy nem biztos, hogy tüneteket produkál. A megfertőződés utáni aktív szakaszt követően, akár évekig élnek csendben, tünetmentesen az idegsejtekben és csak bizonyos időközökben jelennek meg újra. Ennek legnagyobb hátránya, hogy hiheted azt, hogy már rég kiirtottad magadból, de még mindig megtalálható szervezetedben.

Mikor jönnek újra elő?

A kérdés jogos, ám megválaszolása nem olyan egyszerű. Valamilyen, szervezetet érintő behatására újra elővándorolnak az idegsejtek nyúlványain a bőr felszínére. Ekkor okozzák a mindhárom típusra jellemző hólyagokat, égető érzést, viszketést és sebesedést. Ez a behatás lehet egy másik fertőzött emberrel való érintkezés, a száj herpesz esetében lehet egy rosszul elmosott pohár, vagy akár nagyon finom étel is. Egyéntől függ, hogy mi hívja elő a vírusokat.

Hallani olyanról, aki ha napokig rosszul alszik, vagy túl magas a stressz faktor az életében, azonnal herpeszes lesz. Másnak pedig csak a fűszeres ételek hozzák elő.
A vírusok által okozott apró hólyagok soha nem egyenletesen rendeződnek el a bőrfelületen, hanem apró ki csoportokba rendeződve. Hamar kifakadnak és nedvedző, hámhiányos területeket hoznak létre.

Övsömör

Az övsömör jellegzetessége, hogy a test bármely területén megjelenhet, de mindig csak féloldalasan. Háton, könyökön, derékon, vagy akár az arcon. Általában kifejezett fájdalommal jár, mely akár már a hólyagok kialakulását is megelőzheti. Bárányhimlő esetében mondhatjuk, hogy egyszer az életben mindenki elkapja a herpesz vírust, hiszen bárányhimlője mindenkinek van egyszer. De az övsömör általában nem érint mindenkin és főként csak idősebb korban jellemző.

Száj-, és nemi szervi herpesz

Az övsömörrel ellentétben szinte mindenkit érint és kialakulása is gyakoribb. Egy embert – akiben meg van a vírus - általában egy évben háromszor érint a betegség. Az ajkakon gyakoribb és gyorsabban el is múlik. Mindkét esetben krémeket és kenőcsöket szokás alkalmazni. Mivel a betegséget vírus okozza, minden esetben fertőz. Ezért nagyon fontos, hogy odafigyelj, hogyan érintkezel a többi emberrel. Ajak herpesz esetében használj külön poharat, nemi szervi esetében pedig gumi óvszert.

Terhes nők esetében a herpesz vírus nagyobb veszélyeket rejthet magában, mert szülés közben átterjedhet a babára is, mely komolyabb komplikációkkal is járhat.

OLVASD EL EZT IS!

no tanul
  • tanulás
  • táplálkozás

Ezeket edd vizsgaidőszakban!

Ezt is szeretjük