Szívritmuszavart és májelégtelenséget is okozhat a probléma: ezek a hemokromatózis jelei

Súlyos szövődményekhez vezethet, ha túl sok vas halmozódik fel a szervezetben.

GettyImages-1186604427
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az esetek többségében arról a problémáról hallani többet, amikor a vas túl kevés mennyiségben van jelen, és vashiányos vérszegénységet generál. Azonban - bár jóval ritkábban, de -  előfordulhat, hogy ennek az ellenkezője áll fenn, vagyis amikor túl sok vas halmozódik fel a szervezetben.

A hemokromatózisról, annak okairól, tüneteiről és kezeléséről dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis- és Hematológiai Központ hematológusa tájékoztat.

A vas szerepe

A vas egy olyan ásványi anyag, ami igen fontos a fejlődéshez, az izomzat és az immunrendszer megfelelő működéséhez, valamint lényeges szerepe van a vérképzésben is. A szervezet vasat használ a vörösvértestekben található hemoglobin előállításához, annak alkotóeleme, amely a tüdőből oxigént szállít a test minden részébe. 

Normális esetben egy felnőtt férfinek napi kb. 8 milligramm vasra van szüksége, míg a nőknek ennél többre, napi kb. 18 milligrammra. Leggyakrabban az szokott problémát jelenti, hogy túl kevés a vas, és emiatt akár vérszegénység is felléphet, ám van, hogy bizonyos okok miatt túl nagy mennyiségben van jelen, ami kezeletlenül akár életveszélyes problémákat is okozhat!

Hemokromatózis

A hemokromatózis egy olyan állapot, melynek során túl sok vas halmozódik fel a szervezetben. Normális esetben csak bizonyos mennyiségű vas szívódik fel, de ekkor túl nagy mennyiségben szívódik fel és raktározódik el, és a szervezet nem is tud megszabadulni tőle. Az állapot veszélye, hogy a test a felesleges vasat tárolja, például a májban, szívben, hasnyálmirigyben, egyéb endokrin mirigyekben és az ízületekben. A baj ezzel az, hogy ezeket a szerveket a túl sok vas jelentősen károsítja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogy a hemokromatózis mit okoz, az attól függ, hogy mely szervet érinti, hol raktározódik a vas. Amennyiben a szívben, úgy szívritmuszavar, szívelégtelenség léphet fel, ha a májban, akkor annak megnagyobbodása, cirrózis, májelégtelenség alakulhat ki, de könnyen vezethet cukorbetegséghez, arthritishez is.

Mik lehetnek a hemokromatózis tünetei?

A hemokromatózis gyakran nem okoz különösebb tüneteket, ha mégis, rendszerint 40-50 éves kor után jelentkeznek. Ezek lehetnek:

  •     ízületi fájdalom
  •     fáradtság
  •     gyengeség
  •     megmagyarázhatatlan fogyás
  •     szürkés színű bőr
  •     hasfájás, puffadás
  •     szívpanaszok
  •     szexuális vágy elvesztése.

- Amennyiben felmerül a hemokromatózis esélye, úgy az orvos vérvizsgálatot rendel el, melynek során ellenőrzik többek között a vas, ferritin, transzferritin értékét, valamint génvizsgálat is indokolt lehet. Ha kiderül, hogy túl sok vas raktározódik el a szervezetben, nagyon fontos a megfelelő kezelés a szervkárosodás elkerülése céljából. Ennek érdekében körülbelül 400-500 ml vért vesznek le, hogy a vas szintje csökkenjen. Ezt többször is meg kell ismételni, kúraszerűen - mondja dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis- és Hematológiai Központ hematológusa.

Kezdetben erre gyakrabban lehet szükség, majd ez ritkulhat. Hogy pontosan milyen időközönként van rá szükség, az a beteg ferritinértékétől függ. A kezelés képes enyhíteni a kellemetlen tüneteken, valamint segít megelőzni a súlyos szövődményeket, illetve lassíthatja a progressziójukat. 

7 kórkép a kiálló, puffadt has hátterében

A haspuffadás olyan panasz, amivel az életük során a legtöbben szembesülnek, például egy-egy kiadósabb lakmározás után. Van, hogy betegség áll a hátterében. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük