Így lehet megszabadulni a krónikus hátfájástól: az évekig tartó szenvedésre is van megoldás

A hátfájás akár hónapokig, évekig elhúzódhat, de még a hosszú fájdalom megszüntetése érdekében is lehet tenni.

hátfájás okai
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyakorlatilag a modern életforma, az ülő életmód egyik velejárója a hátfájdalom. Ám míg például egy-egy rossz mozdulat miatti akut fájdalom viszonylag hamar elmúlhat, a krónikus hátfájás megkeserítheti az életünket.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa igyekezett az elkeseredett betegeket megnyugtatni: a hónapokig, évekig tartó fájdalomtól is meg lehet szabadulni.

Mennyi idő után számít valami krónikus fájdalomnak?

A hátfájással küzdők közül sokan érezhetik úgy, hogy egy örökkévalóság óta fáj a hátuk. De vajon orvosi értelemben mikortól beszélhetünk krónikus hátfájásról? A különbség a fájdalom időtartamának hosszában jelentkezik.

  • A heveny vagy akut fájdalom legfeljebb hat hétig tart.
  • A szubakut probléma időtartama 7-12 hét.
  • Krónikus fájdalom esetén a probléma három hónapnál hosszabb ideig áll fenn.
GettyImages-107429867
Fotó: Tom Merton / Getty Images Hungary

Amerikai kutatók megvizsgálták a fájdalom jellemzői közti különbségeket is, és az eredményeik azt mutatták, hogy a fájdalom intenzitása jelentősen magasabb volt a krónikus hátfájdalomtól szenvedők körében. Amikor a fájdalom pontos helyét szerették volna meghatározni, azt találták, hogy amíg a szubakut tünetekkel rendelkezőknél jellemzően egyoldali sugárzó fájdalom jelentkezett, addig a krónikus fájdalommal élők kétoldali fájdalomról számoltak be. Érdekes módon mind a szubakut, mind a krónikus fájdalomtól szenvedők tapasztalták a hangulatzavar jeleit, ez ugyanis nem annyira a probléma időtartama, inkább az intenzitása miatt jelentkezett.

Hátfájás, alvászavar és depresszió

- A krónikus hátfájás önmagában is gátolja az alvást, a vele járó szorongás pedig szintén akadályozza a pihenést. Az emiatt állandóvá váló kimerültség tovább erősíti az ingerültséget, a depressziót, így még nehezebb elviselni a fájdalmat, és egyre reménytelenebbé válik az aktív élet - magyarázza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A mozgásszegénység csak tovább fokozza a fájdalmat. A kört tehát valahol meg kell törni. Az első lépés mindenképpen a szakember felkeresése, hiszen csak pontos diagnózisra épülhet hatékony és biztonságos kezelés.

Sok esetben érdemes a hagyományos és a természetes hatóanyag-tartalmú orvosi kezeléseket kombináltan alkalmazni, hogy mindig az adott helyzetnek megfelelő célokat lehessen elérni. A krónikus fájdalomnál gyakran ajánlatos a gyors eredmények miatt nem szteroid és szteroid szerekkel, injekciókkal kezdeni, amelyek szinte azonnal kifejtik fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásukat, de a betegség előrehaladását, a deformitások kialakulását nem tudják megakadályozni.

Az elviselhetőbb állapot később lehetővé teszi olyan, természetesebb módszerek alkalmazását, mint a hialuronsavas injekciókúra, a lökéshullám-terápia, az orvosikollagén-kezelés, a lágylézer, a neurálterápia és az orvosi akupunktúra, amelyek lassabban, tartósabban hatnak, és alkalmasak lehetnek a kiváltó okok megszüntetésére is.

Amint visszaállt bizonyos mozgástartomány, gyógytornával, speciális mozgásterápiával tovább mobilizálhatóak az érintett testrészek, és csökkenthető a fájdalom. Arnold doktor szerint tehát nem kell, és nem is szabad beletörődni a hátfájás okozta szenvedésbe, még tartós probléma esetén is érdemes kiutat keresni, akár korábban nem próbált kezelésekkel.

Fáj a hátad felső része? 10 nyújtó mozdulat, ami azonnal enyhíti a kínzó panaszokat

A váll, a nyak és a felső háti szakasz, a lapocka és a gerinc területének fájdalmát enyhíthetik legalább átmenetileg a megfelelően megválasztott mozgásformák.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük