Főként hasra hízol? Erre a veszélyes betegségre van nagyobb esélyed

Nem csupán esztétikai szempontból problémás a hasi hízás, komoly egészségügyi kockázatot jelent.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Van, aki körte, míg más inkább alma típusú hízásra hajlamos. Előbbi esetben a pluszkilók a fenék, csípő, comb környékén gyűlnek, utóbbinál pedig a has tájékán szaporodnak a zsírsejtek.

Tudjuk, hogy az alma típusú hízás egészségügyi szempontból hátrányosabb, mint a körte. A Mayo Klinika kutatása szerint azonban akkor is komoly egészségügyi kockázatot jelent a hasi hízás, ha az egyén testtömegindexe a normál kategóriába tartozik - írja a Science Daily.

Kutatás a hasi hízás kockázatairól

A Mayo Klinika kutatását vezető kardiológus, dr. Francisco Lopez-Limenez szerint nem mindegy, hogy a zsírtöbblet milyen arányban oszlik el egy egyébként normál testsúlyú emberen.

A kutatók 12 785 18 év feletti alanyt vizsgáltak meg, illetve felvették az érintettek következő adatait: testmagasság, testsúly, haskörfogat, a csípő kerülete. Ezen kívül kikérdezték őket társadalmi, gazdasági státuszukról, krónikus betegségeikről, valamint laborvizsgálatra is sor került.

Az alanyokat három kategóriába sorolták a BMI alapján: normál, túlsúlyos és elhízott. Ezen kívül a derék-csípő arányt alapján további két kategóriát alakítottak ki. A nőknél a 0,85 alatti arányt tekintették normálisnak, míg férfiaknál a 0,90 alattit. A derék-csípő arány túl magas volt a nőknél 0,85 feletti, a férfiaknál 0,90 feletti arány esetén.

Így mérd a derék-csípő arányt!

A derék kerületét a legkeskenyebb részen kell mérned - hivatalosan a legalsó borda és csípőcsont között félúton, a csípő kerületét pedig - összezárt lábbal - a legszélesebb szakaszon. Ha a derék kerületét elosztod a csípő kerületével, meg is kaptad a derék-csípő méretarányt.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Magas a szív- és érrendszeri betegségek kockázata

Vizsgálataik alapján a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy általuk felállított kategóriák alapján azoknak az embereknek volt legnagyobb esélyük a kardiovaszkuláris megbetegedésekre, akiknek normál BMI mellett magas volt derék-csípő arányuk. Esetükben 2,75–ször magasabb volt a szív- és érrendszeri megbetegedés miatt bekövetkező haláleset kockázata. Dr. Karina Sahakyan szerint a magas halálozási kockázata összefüggésben áll a zsigeri zsír nagyobb mértékű felhalmozódásával, melynek nyomán könnyen alakul ki inzulinrezisztencia, és számos krónikus betegség esetén rizikófaktornak tekinthető.

Nem csak a BMI fontos!

Mint dr. Lopez-Jimenez elmondta, napjainkban egyre többen ismerik a BMI fogalmát, ám kutatásuk rávilágított, hogy a normál testtömegindex önmagában kevés. Lényeges ugyanis, hogy milyen arányban oszlik el a testen a zsír.

Fogyj egészségesen!

Kattints az alábbi videóra, ha kíváncsi vagy, milyen egészséges és hatékony diétákat ajánl a fogyókúra szakértő!

Dr. Sahakyan véleménye

- Az egészségügyi szakemberek feladata, hogy felhívják a figyelmet az egészséges testsúly és a normál derék-csípő arány fontosságára. A hasi hízás elkerülésére pedig továbbra is a helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás a legjobb stratégia - mondta dr. Sahakyan.

Ezt is szeretjük