A 8 legjobb mozgásforma 50 felett a makacs hasi zsír ellen: érteni kell a testműködés változásait is

Ötvenéves kor felett számos változáson megy át a szervezet, amiknek kapcsán érdemes beiktatni néhány életmódbeli változtatást.

GettyImages-1319766225

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ötvenéves korban számos átalakuláson megy át a szervezet, megváltozik a hormonegyensúly, puffadás, hőhullámok, hangulat- és testsúlyingadozás érzékelhető, többeknél jelentkezhet korábban nem tapasztalt hasi hízékonyság.

Ez mind a változókor három szakaszának hozadéka, tehát a perimenopauza, a menopauza és a posztmenopauza hatása, nem véletlenül hívják ezt a típusú hízékonyságot menopauzahasnak. De nem csak a testzsír mennyisége változik.

Mozgás és táplálkozás 50 éves kor felett

A változókor első szakaszában a szervezet ösztrogénszintje jelentősen csökken, ezzel párhuzamosan az androgén hormonok száma növekszik. Ez már felborítja a hormonháztartást, ami önmagában súlygyarapodáshoz vezet. Mindemellett gyakori éhségérzetet okoz, főleg a szénhidrátban gazdag élelmiszerek irányában. A szervezet vízháztartása is felborul, sokaknál vízvisszatartás alakul ki, ami puffadást, vizesedést okoz.

GettyImages-1216757919

Harmincéves kor felett nem csak a hormonok változnak meg, hanem a csontok épülésének folyamata is lelassul, ami a csonttömeg fokozatos csökkenését eredményezi, és ezt figyelmen kívül hagyva csontritkulás alakulhat ki. A perimenopauza és a menopauza alatti ösztrogénhiány és a csontritkulás kialakulása között szoros kapcsolat található, hiszen az ösztrogénszint kihat a kalcium beépülésére a csontokba.

Nélkülözhetetlen odafigyelni a minőségi táplálkozásra, kerülendők a finomított szénhidrátok, a feldolgozott, cukrozott élelmiszerek, és az alkohol is mérsékelendő, mely növeli a zsigerizsír-szintet, és zsírraktározásra ösztönzi a szervezetet. A hasi zsír ellen fókuszálj a rostok, a finomítatlan szénhidrátok forrásainak bevitelére, mint a zab vagy a teljes kiőrlésű rozs, és a kalciumban és D-vitaminban gazdag ételek fogyasztására, melyek a csontokat védik, gátolják a zsírraktározást. Ezenkívül a megfelelő mozgás is kulcsfontosságú, mely erősíti a csontozatot. Ötvenéves kor felett ízületkímélő edzéseket érdemes beiktatni, és javasolt mind kardio-, mind pedig erősítő gyakorlatokat végezni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük