A 8 legjobb mozgásforma 50 felett a makacs hasi zsír ellen: érteni kell a testműködés változásait is

Ötvenéves kor felett számos változáson megy át a szervezet, amiknek kapcsán érdemes beiktatni néhány életmódbeli változtatást.

GettyImages-1319766225
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ötvenéves korban számos átalakuláson megy át a szervezet, megváltozik a hormonegyensúly, puffadás, hőhullámok, hangulat- és testsúlyingadozás érzékelhető, többeknél jelentkezhet korábban nem tapasztalt hasi hízékonyság.

Ez mind a változókor három szakaszának hozadéka, tehát a perimenopauza, a menopauza és a posztmenopauza hatása, nem véletlenül hívják ezt a típusú hízékonyságot menopauzahasnak. De nem csak a testzsír mennyisége változik.

Mozgás és táplálkozás 50 éves kor felett

A változókor első szakaszában a szervezet ösztrogénszintje jelentősen csökken, ezzel párhuzamosan az androgén hormonok száma növekszik. Ez már felborítja a hormonháztartást, ami önmagában súlygyarapodáshoz vezet. Mindemellett gyakori éhségérzetet okoz, főleg a szénhidrátban gazdag élelmiszerek irányában. A szervezet vízháztartása is felborul, sokaknál vízvisszatartás alakul ki, ami puffadást, vizesedést okoz.

GettyImages-1216757919

Harmincéves kor felett nem csak a hormonok változnak meg, hanem a csontok épülésének folyamata is lelassul, ami a csonttömeg fokozatos csökkenését eredményezi, és ezt figyelmen kívül hagyva csontritkulás alakulhat ki. A perimenopauza és a menopauza alatti ösztrogénhiány és a csontritkulás kialakulása között szoros kapcsolat található, hiszen az ösztrogénszint kihat a kalcium beépülésére a csontokba.

Nélkülözhetetlen odafigyelni a minőségi táplálkozásra, kerülendők a finomított szénhidrátok, a feldolgozott, cukrozott élelmiszerek, és az alkohol is mérsékelendő, mely növeli a zsigerizsír-szintet, és zsírraktározásra ösztönzi a szervezetet. A hasi zsír ellen fókuszálj a rostok, a finomítatlan szénhidrátok forrásainak bevitelére, mint a zab vagy a teljes kiőrlésű rozs, és a kalciumban és D-vitaminban gazdag ételek fogyasztására, melyek a csontokat védik, gátolják a zsírraktározást. Ezenkívül a megfelelő mozgás is kulcsfontosságú, mely erősíti a csontozatot. Ötvenéves kor felett ízületkímélő edzéseket érdemes beiktatni, és javasolt mind kardio-, mind pedig erősítő gyakorlatokat végezni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük