5 kulcsfontosságú kérdés hasfájás esetén: ezeket szokták feltenni a kezelőorvosok

A hasfájás pontos okának a kiderítése érdekében még a vizsgálatok előtt a szakorvosok ezeket a kérdéseket szokták feltenni.

hasfajas-gyomorfajas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a hasfájás tartósan jelentkezik, esetleg egyéb panaszok is társulnak hozzá, javasolt szakemberhez fordulni.

Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen kérdések segítik a diagnózist a komplex kivizsgálás során.

Hol és mennyi ideje fáj?

Az orvos számára lényeges információ, ha pontosan be tudjuk határolni a fájdalom helyét. Ez máris egy lépéssel közelebb vihet a kiváltó ok megtalálásához. Emellett, ha a kivizsgálásra érkezünk, érdemes azt is átgondolni, hogy mióta érezzük a fájdalmat.

Egybe esik-e ez az időpont egyéb eseménnyel, például műtéttel, új gyógyszer szedésével vagy egyéb, egészségünket befolyásoló körülménnyel.

Hogyan és mikor fáj?

A hasfájás lehet görcsös, éles, szúró jellegű, feszítő vagy tompa - a betegek különbözően írják le, amit éreznek, de az is nagyon lényeges információ - magyarázza dr. Németh Alíz. Fontos továbbá, hogy mikor jelentkezik a fájdalom. Napszakhoz, esetleg étkezéshez, mozgáshoz köthető? Érdemes a kivizsgálás előtt megfigyelni magunkat, és egy tüneti naplóban rögzíteni, ha összefüggést gyanítunk a hasfájás és a kiváltó ok között.

Egyéb panaszok?

A hasfájás mellé társuló tünetek is lényeges információt adnak a diagnózishoz. Gondoljuk át, hogy tapasztalunk-e például székrekedést, hasmenést, de még a bőr- és légúti tünetek is lényegesek lehetnek!

A cikk az ajánló után folytatódik

Dr. Németh Alíz elmondta, hogy reflux esetében például gyakori az elhúzódó - különösen reggel, ébredéskor jelentkező - torokfájás, rekedtség, de a visszaáramló savas gyomortartalom akár krónikus orrmelléküreg-gyulladást is okozhat.

- Ha székrekedés is jelentkezik, akkor a hasfájás akár pajzsmirigy-alulműködéssel is összefügghet. Emellett természetesen több gasztroenterológiai kórkép is állhat a háttérben. A kivizsgálás tehát mindenképpen komplex, és fontos részét képezi a beteg részletes kikérdezése, érdemes ezért alaposan felkészülni az első orvosi találkozóra - tanácsolja dr. Németh Alíz.

8 hatásos étel és ital gyomorrontás, hasmenés ellen

A legtöbb bevált hasfogó ételt már nagyanyáink is használták.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük