Hasi feszítő érzés, puffadás is jelezheti: a mióma leggyakoribb tünetei és kezelése

A miómát elsőként néhány hétköznapi tünet jelezheti.

hasfajas-has-fajdalom

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mióma a méh szövetén esetenként csoportosan keletkező, jóindulatú daganat, melynek oka legtöbb esetben a hormonháztartás felborulásában, főként az ösztrogéndominanciában keresendő. A rendellenes menstruáció mellett számos tünet jelezheti a problémát.

A mióma nagyságától függően más és más tüneteket okozhat, kisebb méret esetén előfordul, hogy sokáig nem is tűnik fel a jelenléte, csak a hormonzavarok hatásaival adhat hírt magáról. A mérete azonban a rizsszemnyitől szélsőséges esetben egészen a dinnye nagyságig terjedhet.

A mióma leggyakoribb tünetei

Nagyobb méretű vagy csoportosan jelen levő miómára utalnak az alhasi fájdalmak, a rendellenes, erős menstruációs vérzés, amely sokszor alvadt vérrel távozik a szervezetből. A hasi nyomásérzés, az állandó puffadás, a székrekedés, a hányinger, de a gyakori vizelési inger is tünetként léphet fel a belső szerveket is zavaró mióma esetén.

A menstruációs zavarok, az erős vérzés sok esetben vashiányos vérszegénységhez is vezet, amely állandó fáradtságérzettel, levertséggel, de akár hajhullással, nyelési zavarokkal, szédüléssel és fejfájással is járhat.

A mióma kialakulása

A mióma kialakulhat a méh és a hashártya között, a méh külső felszínén, a méhfalban, de a belső felszín nyálkahártyájában is. A nők 25-30-as éveitől kezdve gyakoribb a probléma, talán meglepően magas szám lehet, de a termékenységi időszakban levők ötödét érinti. A menopauza után viszont a hormonális változásokkal sok esetben el is tűnik.

A hormontermelő mirigyek működési zavarai megnövelik a miómák kialakulásának kockázatát, így akár a petefészek vagy a pajzsmirigy problémái is indukálhatják a jóindulatú daganatok növekedését.

A mióma kezelési módjai

A daganatokat nőgyógyászati vizsgálat során tudják diagnosztizálni, esetenként ultrahangos képalkotás, esetenként MRI-felvétel lehet szükséges, majd az orvos egyénileg mérlegelve gyógyszeres kezelést és műtétet is javasolhat. Kis méret esetén az alapproblémát, például a hormonális zavarokat gyógyszeres úton kezelik, és az életmódváltásnak is fontos szerepe lehet, hiszen hajlamosító tényezőként gyakran említik a stresszt és a vitaminhiányt is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A drasztikusabb beavatkozásra a nagy méret, illetve a rossz elhelyezkedés esetén van leginkább szükség, mivel a mióma nyomhatja a húgyhólyagot, a végbelet, más belső szerveket vagy akár az ereket is, és komoly fájdalommal járhat. Ilyen esetben műtétre is sor kerülhet.

Amennyiben a méhfalban vagy a méh felszínén, a hasüreg irányában alakul ki, a hasfal apró bemetszéseivel, laparoszkópos műtéttel távolítják el a daganatokat. Ha a mióma a méh üregében jelenik meg, leginkább a hiszteroszkópos eljárást alkalmazzák, ami hasi vágással sem jár, endoszkóppal végzik. A méh eltávolítását már csak nagyon ritka esetben szükséges elvégezni.

Vashiányos vérszegénység ellen

A mióma vashiányos vérszegénységgel jár együtt. Ilyenkor kulcsfontosságú a megfelelő étrend is a tünetek enyhítéséhez.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük