Hasi feszítő érzés, puffadás is jelezheti: a mióma leggyakoribb tünetei és kezelése
A miómát elsőként néhány hétköznapi tünet jelezheti.

hasfajas-has-fajdalom
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mióma a méh szövetén esetenként csoportosan keletkező, jóindulatú daganat, melynek oka legtöbb esetben a hormonháztartás felborulásában, főként az ösztrogéndominanciában keresendő. A rendellenes menstruáció mellett számos tünet jelezheti a problémát.

A mióma nagyságától függően más és más tüneteket okozhat, kisebb méret esetén előfordul, hogy sokáig nem is tűnik fel a jelenléte, csak a hormonzavarok hatásaival adhat hírt magáról. A mérete azonban a rizsszemnyitől szélsőséges esetben egészen a dinnye nagyságig terjedhet.

A mióma leggyakoribb tünetei

Nagyobb méretű vagy csoportosan jelen levő miómára utalnak az alhasi fájdalmak, a rendellenes, erős menstruációs vérzés, amely sokszor alvadt vérrel távozik a szervezetből. A hasi nyomásérzés, az állandó puffadás, a székrekedés, a hányinger, de a gyakori vizelési inger is tünetként léphet fel a belső szerveket is zavaró mióma esetén.

A menstruációs zavarok, az erős vérzés sok esetben vashiányos vérszegénységhez is vezet, amely állandó fáradtságérzettel, levertséggel, de akár hajhullással, nyelési zavarokkal, szédüléssel és fejfájással is járhat.

A mióma kialakulása

A mióma kialakulhat a méh és a hashártya között, a méh külső felszínén, a méhfalban, de a belső felszín nyálkahártyájában is. A nők 25-30-as éveitől kezdve gyakoribb a probléma, talán meglepően magas szám lehet, de a termékenységi időszakban levők ötödét érinti. A menopauza után viszont a hormonális változásokkal sok esetben el is tűnik.

A hormontermelő mirigyek működési zavarai megnövelik a miómák kialakulásának kockázatát, így akár a petefészek vagy a pajzsmirigy problémái is indukálhatják a jóindulatú daganatok növekedését.

A mióma kezelési módjai

A daganatokat nőgyógyászati vizsgálat során tudják diagnosztizálni, esetenként ultrahangos képalkotás, esetenként MRI-felvétel lehet szükséges, majd az orvos egyénileg mérlegelve gyógyszeres kezelést és műtétet is javasolhat. Kis méret esetén az alapproblémát, például a hormonális zavarokat gyógyszeres úton kezelik, és az életmódváltásnak is fontos szerepe lehet, hiszen hajlamosító tényezőként gyakran említik a stresszt és a vitaminhiányt is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A drasztikusabb beavatkozásra a nagy méret, illetve a rossz elhelyezkedés esetén van leginkább szükség, mivel a mióma nyomhatja a húgyhólyagot, a végbelet, más belső szerveket vagy akár az ereket is, és komoly fájdalommal járhat. Ilyen esetben műtétre is sor kerülhet.

Amennyiben a méhfalban vagy a méh felszínén, a hasüreg irányában alakul ki, a hasfal apró bemetszéseivel, laparoszkópos műtéttel távolítják el a daganatokat. Ha a mióma a méh üregében jelenik meg, leginkább a hiszteroszkópos eljárást alkalmazzák, ami hasi vágással sem jár, endoszkóppal végzik. A méh eltávolítását már csak nagyon ritka esetben szükséges elvégezni.

Vashiányos vérszegénység ellen

A mióma vashiányos vérszegénységgel jár együtt. Ilyenkor kulcsfontosságú a megfelelő étrend is a tünetek enyhítéséhez.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük